New York Times: USA har installert sabotasjeprogramvare i Russlands strømnett

Pentagon hevder at de nå er i stand til å sabotere Russlands strømforsyning i tilfelle en konflikt.

Den nye innsatsen for å slå ut strømnettet i Russland skal være organisert gjennom United States Cyber Command, som er en del av Pentagons militære onlineoperasjoner over hele verden. Dette bildet viser Moskva på en kald vinterdag i fjor.

Det er i en artikkel i lørdagsutgaven av New York Times at opplysningene om Pentagons økte satsing på cyberkrigføring med Russland kommer frem.

Over en periode på tre måneder har avisen gjort intervjuer med tjenestemenn som beskriver et system der amerikanerne skal ha plantet datakode inne i det russiske strømnettet og andre mål.

Dette skal ifølge New York Times være et direkte svar på russisk innblanding med hacking og desinformasjon i forbindelse med det amerikanske mellomvalget i 2018.

I mars 2018 advarte amerikanske sikkerhetsmyndigheter om at Russland hadde gjort tilsvarende bestrebelser på å hacke og sabotere det amerikanske strømnettet.

Den nye innsatsen skal være organisert gjennom United States Cyber Command, som er en del av Pentagons militære onlineoperasjoner over hele verden.

Den blir ifølge New York Times omtalt av støttespillere for en mer hard digital linje som en etterlengtet reaksjon fra USA etter årevis med russiske hackerangrep. Samtidig understreker avisen at det også er en betydelig risiko for opptrapping av en digital kald krig mellom stormaktene.

President Donald Trump responderte i natt på artikkelen med å æreskjelle «failing New York Times» på Twitter for forræderi og gjorde det klart at «disse ekte feigingene» er «FOLKETS FIENDER». Han benekter at innholdet i nyhetsartikkelen er sant.

Ledelsen i New York Times svarer på Twitter med å konstatere at det er farlig å anklage pressen for å være forrædere, og viser til at Trumps egne sikkerhetsrådgivere har opplyst at det ikke anses å skade USAs sikkerhet at nyheten om cyberkrigoperasjonene blir kjent for offentligheten.

Ifølge New York Times har Trump og hans stab ikke blitt informert om den nye cyberkrigføringen med Russland, av hensyn til faren for at han skulle røpe innhold i programmet i samtaler med andre statsledere.