Verden

Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer

Gresk politi har pågrepet en 65 år gammel mann som mistenkes for å ha deltatt i kapringen av et passasjerfly i juni 1985.

En 23 år gammel amerikansk marinedykker ble drept, mens de øvrige 146 om bord ble sluppet fri da tre menn kapret et TWA-fly kort etter avgang fra Aten 14. juni 1985. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB-AP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Politiet har ikke identifisert mannen, men greske medier melder at det er snakk om libaneseren Mohammed Ali Hammadi.

Hammadi ble pågrepet i Frankfurt i 1987 og senere dømt for kapringen. Han ble benådet i 2005 og returnerte da til Libanon.

TWA Flight 847 var på vei fra Kairo i Egypt til San Diego i USA da det ble kapret kort tid etter avgang fra Aten, der det hadde mellomlandet. .

Kaprerne krevde løslatelse av 700 sjiamuslimer som satt i israelsk fangenskap og tvang først flyet til Beirut, deretter til Alger.

Drepte amerikaner

Kaprerne skjøt og drepte den 23 år gamle marinedykkeren Robert Stethem, men løslot etter hvert de øvrige 146 som var om bord i flyet. Det siste gisselet ble løslatt etter 17 dager.

USA mislikte sterkt Tysklands løslatelse av Hammadi og krevde ham utlevert. Tyskland avslo den amerikanske begjæringen om utlevering etter at Hizbollah tok to tyske statsborgere som gisler i Beirut og truet med å drepe dem.

Både Hammadi og de to andre mennene som kapret flyet, Hasan Izz-Al-Din og Ali Atwa, hevdes å tilhøre Hizbollah, noe den libanesiske gruppen har benektet.

USAs terrorliste

Alle de tre står fortsatt på USAs liste over mest ettersøkte terrorister, og FBI har utlovet en belønning på 5 millioner dollar for opplysninger som kan føre til pågripelse av hver og en av dem.

Det er ikke kjent hvordan Hellas vil forholde seg til en begjæring om utlevering av Hammadi, dersom det da virkelig er ham.

Utenriksdepartementet i Libanon opplyser at mannen som ble pågrepet på den greske øya Mykonos torsdag, er en libanesisk journalist som heter Mohammed Saleh.

Les også

  1. Malta: Her overgir flykaprerne seg til politiet

  2. Passasjer tok «selfie» med flykaprer - får kritikk fra sikkerhetsekspert

Les mer om

  1. Beirut
  2. Libanon