Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia

82 mennesker på det norske redningsskipet Ocean Viking får gå i land i Italia, som har fått ny regjering hvor ytre høyre-partiet Ligaen ikke lenger deltar.

En mann ser utover havet fra redningsskipet Ocean Viking. Foto: Renata Brito / AP / NTB scanpix

De 82 personene som er reddet i Middelhavet, vil snart bli satt i land på Lampedusa, skrev hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser (MSF) på Twitter lørdag morgen.

Personene om bord skal fraktes i land med et fartøy fra den italienske kystvakten, ifølge italienske medier.

Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner sier det er inngått en avtale mellom fem europeiske land som har bidratt til at personene på Ocean Viking får gå i land. Han omtaler enigheten som en ad hoc-avtale.

Avtalen er inngått mellom Italia, Frankrike, Tyskland, Portugal og Luxembourg. Frankrike og Tyskland skal ta imot en firedel av migrantene hver.

Regjeringsskifte

Italienske myndigheter har lenge nektet Ocean Viking og andre redningsskip å anløpe italienske havner.

Landet fikk imidlertid ny regjering i forrige uke, og her deltar ikke det innvandringskritiske ytre høyre-partiet Ligaen. Dermed er det ikke lenger Ligaens leder Matteo Salvini som kontrollerer innenriksdepartementet.

I statsminister Giuseppe Contes nye regjering deltar i stedet sosialdemokratene i Det demokratiske partiet, som har tatt til orde for en mer human politikk overfor redningsskipene i Middelhavet.

At migranter på Ocean Viking nå får gå i land, kan være et tegn på politisk endring under Italias nye regjering, skriver nyhetsbyrået AP.

Kallmyr kritisk

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) er sterkt kritisk til redningsoperasjonene og mener at redningsfartøyene med sitt nærvær oppmuntrer mennesker til å legge ut på havet i skrøpelige farkoster.

– Vi har hele tiden vært tydelige på at det er Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée som har skapt denne situasjonen, sier Kallmyr, som også har tatt til orde for at de som reddes, bør settes i land igjen i Libya eller Tunisia.

MSF har svart på kritikken , og sier at det ikke finnes data som bekrefter noen direkte sammenheng mellom redningsbåter og antall krysningsforsøk.

Høygravid kvinne evakuert

Ocean Viking seiler med norsk flagg og driftes av MSF og organisasjonen SOS Méditerranée. En høygravid kvinne ble evakuert fra skipet for få dager siden.

I forrige måned reddet MSF og SOS Méditerranée 356 personer, blant dem over 100 mindreårige, fra synkende båter utenfor kysten av Libya. De fikk til slutt gå i land på Malta.

Italienske myndigheter har lenge krevd at andre europeiske land må ta større ansvar for migranter og flyktninger som reddes i Middelhavet. Så langt har EU-landene vært nødt til å forhandle i hvert enkelt tilfelle.

Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner sa lørdag at det trengs en reell, midlertidig løsning for redningsskipene.

Hans tyske kollega Horst Seehofer sier til avisa Süddeutsche Zeitung at samtaler fortsatt pågår, men at Tyskland trolig er villig til å ta imot en firedel av menneskene som reddes og fraktes til farvannene utenfor Italia.