Verden

Trump sparker USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver

Det opplyser presidenten på Twitter. John Bolton selv sier at han trakk seg frivillig.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton har mistet jobben.
  • Steinar Dyrnes
    Journalist

USAs president Donald Trump skal ha sparket landets nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Stillingen som nasjonal sikkerhetsrådgiver er svært sentral i en presidentens administrasjon og rådgiveren er sjef for staben i The National Security Council i Det hvite hus. I 2016 var staben på nærmere 400 medarbeidere.

Rival til utenriksministeren

Den som innehar stillingen kjemper ofte med utenriksministeren om hvem som skal være presidentens viktigste utenrikspolitiske rådgiver.

NBC News skriver på Twitter at Boltons nestleder Charlie Kupperman ta over som landets fungerende nasjonal sikkerhetsrådgiver.

  • Les mer om Boltons rolle i denne saken: Beinharde Bolton gir Iran-rådene til Trump
President Trump tar John Bolton i hånden i april tidligere i år. Tirsdag føyet Bolton seg inn i rekken av ansatte som har sluttet i jobben eller blitt sagt opp under Trumps ledelse.

Annonsert på Twitter

På Twitter forklarer presidenten beslutningen med at de to var sterkt uenige i mange saker.

«Jeg informerte John Bolton i går kveld om at det ikke lenger er behov for hans tjenester i Det hvite hus. Jeg var sterkt uenig i mange av hans forslag, noe mange andre i administrasjonen også var, og derfor ba jeg John om hans oppsigelse», tvitrer Trump.

Oppsigelsen fikk han tirsdag morgen. Trump takker nå Bolton for innsatsen og sier en etterfølger vil bli nominert neste uke.

... I asked John for his resignation, which was given to me this morning. I thank John very much for his service. I ... https://t.co/d3xTEZySNk

Brå avgang

Ifølge en CNN-reporter skal Bolton og Trump angivelig ha hatt en opphetet diskusjon mandag kveld om de planlagte fredssamtalene med Talibans ledere. Bolton skal ha ment at det var en dårlig idé å fremforhandle en fredsavtale med Taliban.

En annen CNN-reporter skriver at oppsigelsen kommer svært brått.

Bolton skal senest ha ledet et møte tirsdag formiddag, som ble avsluttet bare én time før Trumps Twitter-kunngjøring om oppsigelsen.

Sier han trakk seg frivillig

Bolton er imidlertid ikke helt enig i Trumps fremstilling av hans egen avgang. Selv svarer han på Twitter at han tilbød å trekke seg allerede mandag kveld, men at president Trump da skal ha sagt «la oss snakke om det i morgen».

Bolton får støtte fra The Washington Post-journalist Robert Costa, som skriver på Twitter at han nylig mottok en tekstmelding fra Bolton der han igjen understreker at han selv valgte å trekke seg i mandag kveld.

Ifølge The Guardian kan det virke som at Costa ikke er den eneste politiske journalisten som har mottatt en tekstmelding fra Bolton.

Flere politiske journalister skal ha mottatt en lignende melding fra Bolton der han benekter at han har fått sparken, blant dem korrespondent Peter Baker i The New York Times.

Det hvite hus-talsmann Hogan Gidley sier på Fox News at Bolton ble sparket og ikke gikk av frivillig. Han understreker at Boltons prioriteringer ikke gikk overens med presidentens.

Bolton er den tredje nasjonale sikkerhetsrådgiveren under Trump. Han tok over stillingen i april i fjor, etter at H. R. McMaster trakk seg.

Har forlatt Det hvite hus

Avgangen kommer overraskende, skriver CNBC.

Twitter-meldingen fra Trump kom bare 1,5 time før Bolton skulle delta på et pressemøte sammen med utenriksminister Mike Pompeo og finansminister Steven Mnuchin. Møtet skulle startet klokken 13:30 lokal tid (19:30 norsk tid).

Bolton skal ha forlatt Det hvite hus og vil ikke lenger delta i pressemøtet, til stor skuffelse for Washingtons pressekorps, skriver The Guardian.

Effekten av Trumps Twitter-kunngjøring skaper nok en gang gjenklang i rundt om i verden. Oljeprisen skal umiddelbart ha stupt etter nyheten om Boltons avgang, ifølge Bloomberg-redaktør Joe Weisenthal.

Den tredje nasjonale sikkerhetsrådgiveren

Ifølge The New York Times er John Bolton og Trump uenige om håndteringen av flere store utfordringer i utenrikspolitikken, inkludert Iran, Nord-Korea og Afghanistan.

Avisen skriver at Bolton skulle holde kontrollen på det mange mener er en naiv fremgangsmåte, der Trump blant annet har gått langt i sin kontakt med Nord-Koreas leder Kim-Jong Un.

John Bolton er blitt beskrevet som en «krigshauk» av blant andre Donald Trump. En spaltist i The Guardian kalte ham i sommer «verdens farligste mann», fordi han kunne trekke USA mot en krig med Iran.

Bolton har siden 1980-tallet tjenestegjort under alle de republikanske presidentene Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush og Donald Trump. Han regnes som grunnleggende skeptisk til å la amerikanske interesser bli vingeklippet av internasjonale organisasjoner.

Bolton er den tredje nasjonale sikkerhetsrådgiveren under Trump. Han tok over stillingen i april i fjor, etter at H. R. McMaster trakk seg. McMaster overtok etter Trumps første sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, som kun satt i 24 dager før han måtte trekke seg for å ha løyet om sin kontakt med russiske myndigheter.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Trump
  3. Det hvite hus
  4. Utenrikspolitikk