Verden

Amnesty: Hongkong-politiet bruker tortur og brutal vold mot demonstrantene

Amnesty International mener de nå kan dokumentere tortur og brutal politivold mot demonstrantene i Hongkong.

Maktbruken fra Hongkong-politiet har økt samtidig som det har vært flere demonstrasjoner, ifølge Amnesty International. Foto: AP/Kin Cheung

 • NTB

Opplysningene kommer frem i intervjuer med 20 av de arresterte demonstrantene.

– Våre etterforskere har avslørt hvordan Hongkong-politiet bruker brutal behandling og tortur, samt vilkårlige massearrestasjoner, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, i en e-post til NTB.

– Amnesty kan dokumentere omfattende overgrep også der kameralinsene ikke nådde. Det er sjokkerende nyheter fra Hongkong, sier han.

Amnesty skal ha bevis på at politiet har utøvet tortur og annen mishandling i varetekt og vold under arrestasjoner.

 • Vil du lese artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

– Myndighetene i Hongkong har prøvd å bruke politivold som sitt viktigste virkemiddel for å hindre folk i å benytte seg av sin ytringsfrihet og retten til ikkevoldelig protester og demonstrasjoner, sier John Peder Egenæs i Amnesty Norge. Foto: Kin Cheung / AP

Eskalert voldsbruk

Amnesty sier de har dokumentert voldsbruken gjennom nesten 40 intervjuer, der om lag 20 av dem var personer som var arrestert i forbindelse med protestene. De har også blant annet gått gjennom videoer fra politiaksjoner, snakket med advokater som representerer arresterte personer og helsepersonell som har behandlet dem.

Det store flertallet av demonstrasjoner har foregått fredelige, men det har også vært utøvd vold under protestene, som ser ut til å ha eskalert samtidig som maktbruken fra politiet har økt, ifølge Amnesty.

Ifølge Reuters har mer enn 1.500 mennesker er blitt pågrepet siden opptøyene startet i juni. Protestene ble først utløst av et omstridt lovforslag som åpnet for at innbyggere i Hongkong kan utleveres til det kinesiske rettsvesenet. Lovforslaget er blitt trukket tilbake.

– Voldsbruken er så brutal og omfattende at den setter flere streker under lokalbefolkningens frykt for å bli overlatt til Kina, sier Egenæs.

Det har vært en rekke demonstrasjoner i Hongkong siden juni. Ifølge Reuters har så mange som 1.500 mennesker blitt pågrepet. Foto: AP / Kin Cheung / NTB scanpix

– Hindrer ytringsfrihet

Ifølge advokatene som hadde demonstranter som klienter, skjedde politivolden som oftest før og under arrestasjoner. I noen tilfeller også i varetekt. I flere tilfeller ser det ut til at overgrep er blitt brukt som «straff» for å få de pågrepne til å snakke eller når de ikke samarbeidet, ifølge Amnesty.

Nesten hver arresterte person som organisasjonen intervjuet, sa at de hadde blitt slått med batonger og knyttnever, selv om de mener de ikke gjorde motstand.

– Sjokkerende omfattende overgrep fra Hongkong-politiet, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Hongkongs leder Carrie Lam har ikke gått med på å granske bruken av politivold. Her fra en pressekonferanse i september. Foto: Vincent Yu / AP

– Myndighetene i Hongkong har prøvd å bruke politivold som sitt viktigste virkemiddel for å hindre folk i å benytte seg av sin ytringsfrihet og retten til ikkevoldelig protester og demonstrasjoner, sier Egenæs i Amnesty Norge.

Organisasjonen etterlyser en uavhengig etterforskning av voldsbruken, som de sier ser ut til å ha eskalert i alvorlighetsgraden siden masseprotestene i storbyen startet i juni.

Å granske bruken av politivold er en av demonstrasjonenes krav, men det er ikke noe Hongkongs leder Carrie Lam har gått med på så langt.

 1. Les også

  Panservognene ruller inn i Beijing. I to uker må folk holde ballongene og duene sine på bakken.

 2. Les også

  Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene

 3. Les også

  Sist gang «Paul» (6) deltok i Hongkong-demonstrasjonene, fikk han utslett av tåregassen. Søndag marsjerte han på nytt.

Les mer om

 1. Hongkong
 2. Kina
 3. Menneskerettigheter
 4. Politivold
 5. Tortur

Flere artikler

 1. KRONIKK
  Publisert:

  Hongkong frykter å bli slukt av et kommunistisk diktatur

 2. VERDEN
  Publisert:

  Partiformannen truer med å knuse dem og male beina deres til støv. Nå er de nominert til Nobels fredspris.

 3. VERDEN
  Publisert:

  De ble advart og truet. Likevel demonstrerte en fjerdedel av Hongkongs befolkning i dag.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Hongkongs Carrie Lam vil formelt trekke tilbake lovforslag som utløste masseprotester, ifølge avis

 5. VERDEN
  Publisert:

  Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong

 6. DEBATT
  Publisert:

  Amnesty svarer Kinas ambassadør: Hongkong-politiets maktbruk har vært ute av proporsjoner