Mugabe gravlagt i familiens landsby

Kista med Zimbabwes tidligere president Robert Mugabe er omsider senket i jorden i hjembyen etter en flere uker lang dragkamp mellom regjeringen og familien.

Kista med Zimbabwes tidligere president Robert Mugabe ble senket i jorden ved familiens hjem i Zvimba-distriktet lørdag. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix

95 år gamle Mugabe døde 6. september, to år etter at et militærkupp satte punktum for hans 37 år lange styre.

Frigjøringshelten som ble til despot, ble gravlagt i en dempet seremoni i landsbyen Kutama lørdag. Familiemedlemmer kastet hvite roser ned i graven da kisten ble senket i jorden på gårdsplassen ved Mugabes hjem i Zvimba-distriktet, rundt ni mil vest for Harare.

I bakgrunnen sang et guttekor fra Mugabes gamle skole. Begravelsen fant sted i Kutama etter at familien omsider valgte å avvise regjeringens forslag om å gi ham et siste hvilested ved den nasjonale heltegravlunden i hovedstaden.

Sang og dans

Et kor opptrådte under begravelsesseremonien for Zimbabwes tidligere president Robert Mugabe i Zvimba-distriktet lørdag. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix

Flere hundre mennesker møtte frem til lørdagens begravelse, som i utgangspunktet skulle være et privat familiearrangement. Mange hadde på seg T-skjorter med Mugabes portrett og slagordene «grunnlovsfar», «frigjører» og «fakkelbærer».

Noen sang og danset, mens andre satt tause under to hvite telt.

Mugabes enke Grace og hans barn var kledd i svart og gikk bak kisten før seremonien.

– Våre hjerter blør for vi har mistet vår far, sa presten ved siden av et portrett av Mugabe som var rammet inn av hvite nelliker.

– Dette er en mann som brukte sine gudegitte gaver, fortsatte presten.

Zimbabwes tidligere førstedame Grace Mugabe fotografert under begravelsen ved Robert Mugabes hjemsted i Zvimba-distriktet lørdag. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix

Mausoleum i Harare

Zimbabwes tidligere president Robert Mugabe ble stedt til hvile ved familiens hjem i Zvimba-distriktet lørdag. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix

Regjeringen sendte ingen høytstående tjenestemenn til begravelsen. Et mausoleum har vært under bygging på Heroes Acre, hvor heltene fra Zimbabwes frigjøringskamp er begravet i Harare. Men ifølge familien ville ikke Mugabe ligge der.

Regjeringspartiet ZANU-PF beskrev familiens beslutning som ytterst uheldig.

– Alle patriotiske zimbabwere ble sjokkert over å få vite at den tidligere presidentens levninger i går i hemmelighet ble brakt til Zvimba for å begraves privat, sa partitalsmann Simon Khaya-Moyo i en uttalelse fredag.

– Vi har gjort som han ønsket. Han sa med egne ord at han ikke ville bli begravd der, sa Graces eldre søster Shuvai Gumbochuma.

Gjenvalgt

Robert Mugabe ble født i 1924 i det som den gang var den britiske kolonien Sør-Rhodesia. I 1960 sluttet han seg til frigjøringsbevegelsen som kjempet mot det daværende hvite mindretallsregimet.

I 1980 vant frigjøringsbevegelsen ZANU-PF de første frie valgene i Zimbabwe. Siden styrte Mugabe med hard hånd, først som statsminister og fra 1987 som president.

I senere år fikk Mugabe sterkere og sterkere kritikk for økonomisk vanstyre, autoritær lederstil og en undertrykkende politikk overfor Zimbabwes hvite mindretall.

I 2013, 89 år gammel, ble han gjenvalgt som president for en ny femårsperiode.

Til slutt ble han likevel tvunget til å gå av i et militærkupp i 2017 – og etterfulgt av sin mangeårige medarbeider Emmerson Mnangagwa.