Verden

Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak i Texas

Rundt 100 av de 249 barna som ble hentet ut av et overfylt migrantmottak i Texas, der de har vært holdt innesperret under forferdelige forhold, er nå tilbake.

På dette mottaket i Clint sørøst for El Paso i Texas holdes migrantbarn innesperret under svært kritikkverdige forhold. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB

Advokater som fikk tilgang til mottaket i Clint, en halvtimes kjøretur sørøst for El Paso, har fortalt om uholdbare forhold der barn måtte sove og spise i overfylte celler med åpent toalett midt i rommet.

De fleste av barna kommer fra Mellom-Amerika og ble skilt fra foreldrene i 2018.

– Det var lus der og et utbrudd av influensa. Barna blir holdt i isolasjon, uten tilsyn fra voksne. De er svært syke og lå på gulvet på matter, fortalte professor Warren Binford ved Williamette University i Oregon etter et besøk på mottaket.

Avsløringen har vakt kraftige reaksjoner i USA, og tirsdag kunngjorde John Sanders, den fungerende sjefen for US Customs and Border Protection – etaten som har ansvaret for mottaket – at han går av etter få måneder i jobben.

Sanders sa forrige uke at problemene i de lukkede mottakene skyldes pengemangel.

Amerikanske immigrasjonsmyndigheter erkjenner at mottaket i Clint ikke holder mål og opplyste tidligere i uka at barna var flyttet til mer egnede steder.

Bare 30 barn var mandag igjen på mottaket, opplyste demokraten Veronica Escobar mandag. Hun sitter i Representantenes hus for delstaten Texas og stilte spørsmål ved de umenneskelige forholdene i et brev til grensemyndighetene sist fredag.

Onsdag var imidlertid rundt 100 av barna tilbake på mottaket, skriver BBC og The New York Times. Bakgrunnen for dette er ikke kjent.

Les også

  1. Flere hundre barn sitter i amerikanske grensemottak. Statsadvokaten vil ikke gi dem såpe, tannbørster eller et sted å dusje.

Les mer om

  1. Texas
  2. Migrasjon