Verden

Instagram-paradis? Nei, dette er en pøl fylt med kjemiske avfallsstoffer.

Den knallturkise innsjøen kalles Sibirs svar på Maldivene og Instagram-turister flokker nå til. Problemet med innsjøen går nå sin seiersgang i medier verden rundt.

En kvinne poserer ved avfalls-innsjøen med «e-stoff-farger» i Novosibirsk.
  • Line Tiller
    Journalist

Det ser ut som et lite stykke paradis. Et relativt øde område med en kritthvit strand, buskevekster og knallturkis vann. Også i Sibir, da. Slitsomme selgere og solsenger finnes mest sannsynlig ikke, ingen hoteller i nærheten – og de få turistene som sitter i en badering, padler eller gjør yoga ved vannkanten, gjør det for å legge ut vakre bilder på sosiale medier.

Det er bare ett problem.

Sommeren 2019 har det blitt populært å ta turen til Novosibirsk, en industriby 280 mil øst for Moskva i Russland, for å ta selfies ved det som vil gi en vakker turkis bakgrunn på sosiale medier, men som faktisk er en avfallsdump for en nærliggende fabrikk.

New York Times skriver at dette stedet er en menneskeskapt avfallsdump for en kraftstasjon i den russiske byen Novosibirsk som kalles Varme og elektrisitetsstasjon nummer 5.

Den tiltrekkende fargen kommer ikke av at den nordlige himmelhvelvingen blir reflektert i vannspeilet, men fra metalloksider og kalsiumsalt.

Les også

Poserer i undertøy i katastroferammede Tsjernobyl

Et par har tatt med seg campingstoler og nyter utsikten til et menneskeskapt avfallsområde for et nærliggende kraftverk.
«Innsjøen» med det russiske kraftverket i bakgrunnen. De kommer nå med advarsler til Instagram-turister.

De som har ansvar for kraftstasjonen, Siberian Generating Company, kommer nå med advarsler. «Vannet er ikke giftig» skriver de ifølge New York Times. Men det skal ha en høy pH-verdi som følge av all asken som blir pumpet ut i vannet, og dette kan føre til allergiske reaksjoner.

Selskapet har utgitt et skriv hvor de også advarer mot at det er «nær umulig» å komme seg ut av vannets leirete bunn. Likevel tar noen sjeler med mobilkamera turen ut på padlebrett. Enkelte har også valgt å komme hit for bryllupsbilder.

Et nygift par har tatt turen til en turkis «innsjø» i Sibir for bryllupsbilder. Men fargen på vannet kommer fra avfallsstoffer fra en fabrikk, og kan gi allergiske reaksjoner.

Les mer om

  1. Instagram
  2. Kraftverk
  3. Aktiv ferie
  4. Russland