Verden

EU-lederne gir opp. Ingen enighet. Forhandlingene fortsetter tirsdag.

BRUSSEL (Aftenposten): Som ventet ble det ingen enighet om EUs nye topplag søndag kveld. Mandag formiddag måtte EUs toppledere kaste inn håndkleet.

Donald Tusk måtte gi opp mandag. Rett etter klokken 12.00 måtte EU-lederne kaste inn håndkleet. Foto: Oliver Hoslet/ Reuters/ NTB scanpix

 • Eirin Hurum
  Eirin Hurum
  Europa-korrespondent

SISTE: Klokken 12.30 kom beskjeden fra Donald Tusks talsmann, Preben Aaman: Møtet avsluttes, men gjenopptas tirsdag.

Presidenten for EUs råd, Donald Tusk hadde da gjennom natten hatt bilaterale møter med ett og ett medlemsland.

Mandag morgen fortsatte forhandlingene, og klokken 10.00 var lederne samlet til frokost.

Etter frokostmøtet var røyksignalene at en lederkabal var nær forestående. Men klokken 12.30 kom altså kontrabeskjeden.

Søvnløse EU-ledere klarte likevel ikke enes om en lederkabal.

Favoritten møter sterk motstand

Den nederlandske sosialdemokraten Timmermans har møtt sterkt motstand og splittet EU mellom vest og øst.

Under møtet søndag kveld måtte EU-rådets president, Donald Tusk, som leder møtene, be om «time out» etter opprør i den kristenkonservative gruppen (EPP).

De reagerer sterkt på at kandidaten for den største partigrupperingen, Manfred Weber fra tyske CSU og Merkels søsterparti i Bayern, er vraket av hensyn til en skjør kompromisspakke.

Blant de sterkeste motstanderne er Bulgaria, Kroatia, Ungarn og Irland.

Pakkeløsningen

«Pakkeløsningen», som skal ha blitt lansert under G20-møtet i Osaka i Japan, går ut på at sosialdemokratene skal få posten som president for EU-kommisjonen, den liberale partigruppen får posten som EUs president og de konservative får utenrikssjefen og presidenten for EU-parlamentet.

Angela Merkel stilte seg bak «pakkeløsningen», men møter nå sterk motstand blant EU-land med konservative statsministre. Foto: Johanna Geron/ Reuters/ NTB scanpix

Europaparlamentets president, Antonio Tajani måtte konstatere at forhandlinger om ny lederkabal gikk trådt. Foto: Virginia Mayo / AP/ NTB scanpix

Også Europaparlamentets president, Antonio Tajani bekreftet at det var kraftig kladdeføre blant EUs toppledere søndag natt.

Det nye Europaparlamentet skal etter planen konstitueres i Strasbourg mandag 1. juli -og at ingen ledere er på plass, skaper også problemer der.

Timmermans tilbake som favoritt

Foran søndagens møte sa flere tungvekterne at «Spitzenkandidat»-ordningen, som sier at hver partigruppe i Europaparlamentet nominerer sin kandidat, ikke er død. Snarere tvert om. Det påpekte blant annet Merkel på vei inn til møtet.

Nederlenderen Frans Timmermans omtales både som kompromisskandidat og en som splitter Europa. Særlig er motstanden mot ham stor blant de Sentral- og østeuropeiske landene. Foto: Virginia Mayo / AP/ NTB scanpix

Det betydde at nederlenderen Frans Timmermans var tilbake i tetfeltet. Men ikke uten betydelig motstand.

Timmermans har tidligere vært utenriksminister i Nederland og er i dag visepresident i EU-kommisjonen. Han er kjent som ekstremt språksterk og snakker engelsk, fransk, italiensk, russisk og tysk flytende.

Kontroversiell med sterke fiender

Men Timmermans har også sterke motstandere. Først og fremst blant de Øst- og sentraleuropeiske landene, den såkalte «Visegrad-gruppen», bestående av Polen, Tsjekkia, Ungarn og Slovakia.

– Timmermans er ingen kompromisskandidat. Derimot splitter han Europa. Han forstår rett og slett ikke Sentral-Europa, sier Polens statsminister Mateusz Morawiecki.

Polen og Ungarn mener Timmermans er «hjernen bak» straffetiltakene mot de to landene, et strafferegime som i siste instans kan bety at landene blir fratatt stemmeretten i unionen.

Timmermans har også vært knallhard mot britene, og spesielt mot Boris Johnson, favoritten til å overta som statsminister i Storbritannia. Timmermans omtales som en anglofil anti-brexiter.

Danmarks nye statsminister støtter ikke Timmermans

Mens Storbritannias Theresa May var på sitt siste toppmøte, var Mette Fredriksen, Danmarks ferske sosialdemokratiske statsminister, på sitt første.

Hennes sosialdemokratiske kolleger i Europa kjemper for nederlandske Frans Timmermans som ny sjef for EU-kommisjonen.

Danmarks ferske sosialdemokratiske statsminister, Mette Fredriksen, ankommer sitt første EU-toppmøte. Foto: François Lenoir/ Reuters/ NTB scanpix

Det er en kamp Mette Fredriksen i første omgang ikke vil kjempe, skriver den danske avisen Politiken.

– Det viser noe av dilemmaet. Vi kjemper for noen nasjonale interesser, de er de viktigste. Og så er det noen partipolitiske interesser, og der tilhører jo Timmermans og jeg samme familie, sier Fredriksen og legger til:

– Men rekkefølgen må altså være slik at skal vi få en dansk representant inn i toppledelsen i EU, så er det Vestager vi kjemper for, fortalte Fredriksen til Politiken før toppmøtemiddagen.

– Har du fortalt det til Timmermans?

– Ja, og det er også alminnelig kjent. Vi kjemper for våre politiske interesser, og de er nasjonale, sier Fredriksen til Politiken.

Storavis foreslår kvinnelig dreamteam

Ikke alle støtter tanken på det «store kompromisset».

Lørdag tok storavisen Financial Times i sin lederartikkel til orde for å glemme balansen mellom partitilhørighet, geografisk tilhørighet og kjønn. Gå for de beste, mente avisen.

«EUs nye lederteam må representere europeiske interesser, ikke nasjonale eller smale partipolitiske hensyn. Effektive og handlekraftige ledere er viktigere enn at de kan krysse av på de rette boksene».

Vi foreslår derfor EUs «dreamteam», skriver avisen.

Kan danske Margrethe Vestager bli den som etterfølger Jean-Claude Juncker som EU-kommisjonens president? Trolig ikke, men hun er fortsatt med i finaleheatet. Foto: Yves Herman/Reuters/ NTB scanpix

Avisen foreslår danske Margrethe Vestager som ny leder for EU-kommisjonen etter Jean-Claude Juncker.

– Den danske konkurransekommissæren har integritet, guts, teft og har en moderne og strategisk visjon for EU, skriver FT.

«Hun har integritet, guts og teft»

Angela Merkel bør la seg overlate til å bli EU-rådets president etter Donald Tusk. Det samme har Emmanuel Macron foreslått.

Deretter foreslår avisen bulgarske Kristalina Georgieva som ny utenrikssjef i EU. Hun er nå visepresident i Verdensbanken.

Så sniker en mann seg inn i kabalen: Finnen Erkki Liikanen foreslås som ny sjef for Den europeiske sentralbanken etter italienske Mario Draghi.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. EU
 2. Jean-Claude Juncker
 3. EU-kommisjonen
 4. EU-parlamentet
 5. Donald Tusk
 6. Europaparlamentet