Verden

De vil ha høyere dører, større toaletter og mer benplass på fly. Her er kampsakene i verdens høyeste land.

UTRECHT (Aftenposten): Nederlenderne har vokst forbi alle andre og inntatt posisjonen som verdens høyeste folk. Det er ikke bare problemfritt.

Rob Bruintjes har fått bygget en spesialsykkel som passer til størrelsen hans. 65-åringen jobber som rådgiver for butikker som spesialiserer seg på produkter for høye mennesker.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

– Da jeg vokste opp, skallet jeg hodet inn i ting hele tiden. Her, øverst på skallen, har jeg fått en varig dump. Heldigvis lærte jeg meg å dukke etter hvert. Nå går det på autopilot – så lenge jeg ikke drikker for mye.

Rob Bruintjes (65) møter Aftenposten i en sykkelbutikk i den nederlandske byen Utrecht. Han sitter på en høy barkrakk, men behandler den som en vanlig stol. Beina henger ikke og dingler, men er plantet trygt på gulvet.

– Jeg har vært unormalt høy helt siden jeg ble født. På slutten av barneskolen var jeg like lang som lærerne. Til slutt ble jeg 2,21, sier Bruintjes.

En gang var han Nederlands høyeste, men på 90-tallet ble rekorden overtatt av noen andre. I dag sier Bruintjes at han vet om «mange» som er over 2.20. Nederlenderne har nemlig bare blitt høyere og høyere. Ferske tall fra NCD Risk Factor Collaboration viser at snitthøyden for en voksen nederlansk mann er økt med 13 centimeter på hundre år.

– Veldig lite var tilrettelagt for høye mennesker da jeg vokste opp. Det var vanskelig å finne ting som passet. Mor var flink med symaskin, men det så ikke ut som klærne de andre kjøpte på butikken, sier Bruintjes.

På skolen ble han mobbet av de andre elevene. Han fikk gjennomgå for høyden sin og klærne og skoene han gikk med.

  • I dette landet får du hundretusener av staten til boligkjøp. Krav: Du må få minst tre barn.

Vokste fra Norge og USA

Bruintjes bestemte seg for at han ville jobbe for å gjøre livet enklere for høye mennesker. Som voksen har han drevet intensiv lobbyvirksomhet overfor myndigheter og bedrifter gjennom Organisasjonen for høye mennesker i Nederland.

– Nesten alt som produseres i verden designes for folk opp til 193 centimeter, men i Nederland finnes det mer enn en million mennesker som er høyere enn dette. Det er dem jeg representerer, sier Bruintjes.

De ferske dataene bekrefter det flere undersøkelser har vist: Nederlanske menn er høyest i verden. Snitthøyden for en 18-åring er anslått til 183 centimeter. I 1914 lå de nede på en 13. plass, bak blant andre Sverige, Norge og USA, men ingen av disse landene har vært i nærheten av å kunne matche vekstfarten i Nederland.

Tallene viser også at nederlandske kvinner har vokst raskere enn kvinner i de fleste vestlige land. De ligger nå helt i verdenstoppen med sine 168,7 centimeter, men må se seg slått av kvinner fra Latvia (se også stor tabell nederst i saken).

185 centimeter er optimalt

– Generasjon etter generasjon er blitt høyere enn den forrige. Dette skyldes at oppvekstvilkårene er blitt kraftig forbedret. Vi er blitt kvitt mange farlige sykdommer, vi spiser bedre og verden er blitt tryggere, sier Pétur B. Júlíusson, forsker og lege tilknyttet Universitetet i Bergen.

Han peker på at høyde er et godt mål på hvor vellykket et samfunn er. Rike land har jevnt over langt høyere befolkning enn fattige land.

Forskere har også påvist at høyere personer har en tendens til å tjene mer og få bedre jobber enn folk som er lavere. Men det er grenser for alt.

– Den optimale høyden for å leve lenge og lykkes i arbeidslivet, er rundt 185 centimeter for menn. Høyder over 195 centimeter byr på problemer, sier John Komlos, professor ved Duke University til Aftenposten.

Vonde rygger og slitasjeskader er noen av utfordringene, og høyde ser også ut til å være assosiert med en økende kreftfare. I tillegg gjør det dagliglivet langt mer komplisert.

– Det er egentlig ikke noe stort problem å være høy i seg selv, problemet er at nesten ingenting er tilpasset oss. Vi sitter sjelden i en god og komfortabel posisjon som er bra for helsen. Vi må alltid vri oss litt og bøye oss litt. Det bidrar til problemene, sier Bruintjes.

Får ikke plass på do

Han forklarer at nesten alt vanlige folk gjør i dagliglivet uten å tenke seg om, er komplisert for høye mennesker.

– Dusjer, speil og vasker er for lave, og det hender at jeg ikke får lukket døren på offentlige toaletter fordi bena er for lange. I trafikken er det vanskelig å se trafikklysene fordi setet er trukket så langt tilbake, og vi sitter med hodet helt oppe i taket. Og ta en så liten ting som hanken på et vanlig krus: Den er så trang at jeg brenner fingrene mot koppen. Når folk sier at produktet deres er «one size fits all», da ler jeg høyt.

Særlig ferieturer i utlandet kan by på utfordringer for mange nederlendere. - Er sengen to meter lang, er du heldig. Det er smart å sjekke at den er åpen i den ene enden, så du kan ligge med bena utenfor, sier Rob Bruintjes.

Ting går imidlertid i riktig retning. Det finnes nå en rekke nederlandske butikker som selger klær til høye mennesker, og sykkelbutikken vi befinner oss i, er spesialister på å lage store sykler. Rammene kommer i seks forskjellige størrelser.

Fordi det meste produseres i Europa, koster disse produktene også mer, men kvaliteten er god, understreker Bruintjes.

– Den største seieren vår var da vi fikk endret standarden på boliger. Dører må nå være 2,30 meter høye og også trappetrinnene må være bredere enn de var før. Lenge gikk det jo stikk motsatt vei. Vi bygde mindre og mindre, selv om vi ble større.

Over 20 centimeter på 100 år

Også flyselskaper er blitt satt under press til å ha flere seterader med stor benplass. Bruintjes’ neste mål er å få bilindustrien til å lage mer tilrettelagte biler, men han vet det er en lang vei å gå. Én ting er å lobbe nederlandske myndigheter, noe ganske annet er det å påvirke globale bilgiganter.

– Vi er fortsatt et lite land i en stor verden, men det hjelper selvfølgelig at folk blir høyere også i andre land. Markedet for slike produkter blir større.

Norske menn og kvinner er blitt 8,5 og 6,4 centimeter høyere de siste hundre årene, men aller raskest har veksten vært blant kvinner i Sør-Korea. De var blant verdens laveste med en snitthøyde på 142,2 centimeter for hundre år siden. Da lå de på 196. plass av de 200 landene i undersøkelsen. I dag er snitthøyden 162,3 og de er nummer 55 og fortsetter å klatre hvert eneste år.

Forskerne gir ytre faktorer æren for at mennesker har skutt i været i de siste århundrene, men de understreker at gener også spiller en stor rolle. En vanlig nordmann eller nederlender kan spise så mye leverpostei og helle nedpå så mye melk og tran de bare orker, men vil ikke være i nærheten av å nå Bruintjes’ høyde.

– Vi pleier å si at arvelige faktorer forklarer rundt 80 prosent av høyden hos folk mens resten forklares av utenforstående faktorer eller omgivelsene, dette inkluderer for eksempel kosthold, sykdommer, stress og til og med forurensing, sier Júlíusson ved UiB.

– Blir ikke høyere nå

Han peker på at forskjellene mellom individer er betydelig større enn forskjellene mellom befolkningsgrupper.

– Høydeforskjeller mellom folkeslag skyldes forskjeller i genetikk og miljø. Begge deler virker å være viktige.

Så hvorfor er nederlendere blitt høyere enn andre vesteuropeiske befolkningsgrupper? Kosthold og oppvekstvilkår kan spille en rolle, men flere peker på at dette ikke er veldig forskjellig fra andre land vest i Europa.

Forskere ved London School of Hygiene and Tropical Medicine lanserte i fjor en annen teori knyttet til gener og partnervalg. De har funnet ut at nederlenderne har en sterk preferanse for høyde når de vil finne seg en partner. De mest fruktbare mennene var de som var syv centimeter over snittet. Samtidig fikk høye nederlanske kvinner flere barn enn høye kvinner i andre land.

I USA er det til sammenligning menn av gjennomsnittlig høyde og kvinner som er under snittet som får flest barn, påpeker forsker Gert Stulp overfor AFP.

Rob Bruintjes brukte lang tid på å finne en bil som passet. I sin Opel Vivaro har han fått satt inn et spesialbygget sete, men nå må det snart byttes ut. - Det er dyrt å være høy, sier han.

USA faller bak

Dataene fra de siste tiårene tyder på at veksten i høyde har flatet ut i både Norge, Nederland og en rekke andre vestlige land.

– Vekstvilkårene er temmelig optimale, og det er vanskelig å se for seg at vi kan bli noe særlig høyere nå. Det ser ut til at vi har oppnådd vårt genetiske potensial, sier Júlíusson.

Forsker Komlos kommer imidlertid med en advarsel om at det kan gå andre veien igjen. Han viser til at veksten i høyde i USA stagnerte for mange tiår siden og at landet som en gang hadde den høyeste befolkningen i verden, i dag er langt nede på listen. Trenden er den samme om man kun ser på folk med samme etniske bakgrunn.

Han mener det skyldes et dårligere amerikansk helsesystem og sikkerhetsnett. I tillegg spiller fedme og kosthold en rolle, har professoren tidligere understreket overfor BBC:

– Dietten med Coca-Cola, hamburger og McDonalds får deg ikke opp til nederlandske nivåer, for å si det enkelt.

Bruintjes sier han ikke ville valgt et liv som gjennomsnittlig om han hadde fått muligheten.

– Jeg klarer ikke å se for meg hvordan det er å være helt anonym i en stor gruppe mennesker. Dette er blitt en del av livet mitt. Kroppen din gjør deg til den du er.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Gapet mellom eliten og folket vokser: - Vi har vært vanvittig arrogante og lagt altfor lite vekt på de negative konsekvensene innvandringen kan få, sier økonom

Les mer om

  1. Genetikk
  2. Kropp
  3. Kroppspress
  4. Mobbing