Verden

Den finske julenissen er konkurs

Den finske julenissen har slått seg konkurs etter en skattesmell på rundt 2 millioner kroner.

Julenissens landsby i Rovaniemi har vært en populær attraksjon i Nord-Finland. Men nå har de besøkende sviktet julenissen.
  • Ntb

Hvert år besøker 300.000 turister julenissens kontor i Rovaniemi ved polarsirkelen i Finland, der de får møte det som påstås å være den ekte julenissen. Nå krever finske myndigheter at nissen betaler over 200.000 euro i utestående skatt.

— Vi skal få orden på dette. Vi har allerede samlet inn halvparten av beløpet, sier Jarmo Kariniemi, som er sjef for selskapet.

Ifølge Kariniemi er det sviktende besøkstall som ligger bak de økonomiske problemene.

— Først kom det færre turister fra Hellas, så fra Spania, Italia og Portugal og til slutt fra Russland, sier han, og viser til dårlige tider i landene.

Julenissens kontor er del av fornøyelsesparken Santa Claus Village. De øvrige attraksjonene i parken er ikke påvirket av konkurssaken.

— Det er utenkelig at parken kan fortsette uten julenissen. Vi må finne en løsning på dette, sier parkens sjef Juha Seppala.

Også julenissen i Drøbak har opplevd økonomiske problemer. Under finanskrisen i 2008 fikk han kuttet portostøtten fra kommunen, men flere privatpersoner stilte opp og sørget for at julenissen kunne fortsette å svare på ønskebrev fra barn rundt om i verden.

Les også

  1. Lee tror julenissen kan bo i Gruve 2B

  2. Slik blir du den perfekte julenisse

  3. 90 arrestert i Gouda for protest mot Svarte-Petter og Julenissen

  4. Adam, Eva og julenissen har noe felles