Verden

Putin har mistet kontroll med russernes medievaner. Nå prøver Moskva og Beijing å bygge den virkelige store nye muren på internett.

Over 105 millioner russere bruker internett, og sosiale medier har overtatt som viktigste informasjonskilde. Det er en stor utfordring for Putin.

Putins strateger i Kreml er bekymret over at de ikke har klart å få kontroll med russeres nettbruk. Nå våger stadig flere russere å skrive offentlige kommentarer på sosiale medier.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Den frittalende professoren Valerij Solovei skapte furore i Moskva i november.

– Det er mulig Putin om noen måneder utpeker en etterfølger, sa Solovei til nettavisen MK.ru – og la til at han tror Russland går mot en dramatisk politisk omveltning.

Reaksjonen kom raskt fra Kreml.

Avisens redaktør fikk en telefon, og i løpet av svært kort tid forsvant intervjuet fra nettsiden.

Men det var for sent.

Historien ble spredt videre i russiske sosiale medier i rekordfart til 500.000 nye lesere – hver dag.

Professor Valerij Solovei ved Universitetet i Moskva (MIGMO) opplevde at intervjuet han ga om en mulig avgang for Putin ble slettet av avisen. - Kreml skjønner ikke hvordan nettet fungere, sier Solovei.

– Russere flest lever i en helt annen realitet

– Jeg fikk langt flere lesere da de prøvde å slette artikkelen, sier Solovei smilende til Aftenposten på kafé på Lubjanka. Fra vinduet er det utsikt til den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

– Kreml skjønner ikke hvordan nettet fungerer når de tror det er mulig å stoppe en sak, sier Solovei.

Spådommene til professoren i internasjonale relasjoner ved Moskva-universitetet MIGMO ble en av årets mest diskuterte politiske saker.

– Makthaverne i Russland har oppdaget at TV-propagandaen om Syria, Ukraina og Vesten ikke virker. Folk flest lever i en helt annen virkelighet

Nye tall over russeres internett bruk viser at russere er i ferd med å skifte ut propaganda i Putin-kontrollert TV med internett og sosiale medier. Det er en stor utfordring for Kreml og president Vladimir Putin.

Putin har mistet kontrollen over russere på nett

Russiske myndigheter har stengt over 25.000 nettsteder i 2016, hvorav 1587 steder som angivelig spredte ekstremisme og «undergravende» informasjon, ifølge NGO’en RosComSvoboda.

Sammen med Tyrkia er Russland det landet i Europa som har falt mest på rankingen til amerikanske Freedom House, som i år definerer russisk internett som «ikke fritt».

I forrige måned ble LinkedIn stengt for russere i noen uker. Årsaken er en ny lov som pålegger nettselskapene å lagre personaldata om russere i Russland.

Alle teleoperatører har fått utplassert nye, hvite «bokser» – SORM 2 – som gjør at myndighetene umiddelbart kan hente ut det man vil ha av data.

Problemet for Kreml er likevel at dagens system er usofistikert, komplisert og lett å omgå. Dessuten øker datamengdene enormt:

 • 97 prosent av alle unge russere mellom 19 og 29 år bruker internett, og prisene så lave at du kan surfe nesten ubegrenset for ca. 45 kroner i måneden.
 • Over 82 prosent av russerne – over 105 millioner mennesker – er på internett.
 • Russiske nettbrukere får stadig bedre tilgang. Nå er Russland blant de 20 landene i verden med raskest internett.
 • I en fersk rapport fra russiske Brand Analytics er konklusjonen at sosiale medier nå påvirker russere mer enn de Putin-kontrollerte TV-stasjonene.

Selv om flere har tilgang til TV, er det på internett og i sosiale medier at russeres holdninger forandres, konkluderer selskapet.

– Brexit, USA-valget og folkeavstemningen i Italia viste at store grupper av mennesker går imot den «offisiell informasjonen».

Russlands president Vladimir Putin på møte med German Klimenko i «Institutt for internett» under et forum for internettøkonomi i Moskva i desember 2015. I samme måned møttes kinesiske og russiske toppsjefer for å diskutere hvordan landene kan samarbeide om bedre kontroll med internett.

Flere russere ytrer seg på nettet

En ny trend i år er at langt flere russere enn noen gang i historien våger å ytre seg med offentlige kommentarer på nettet, til tross for Putins strengere lover.

Selv om kjendisstoff skaper flest kommentarer, som i Norge og resten av verden, overraskes mange av at flere våger å si hva de mener.

I november ytret 35 millioner russere seg sosiale medier med 698 millioner offentlige kommentarer.

Over halvparten av kommentarene kom på Vkontakte. Deretter kommer Instagram, Facebook, Twitter, Moi Mir og LiveJournal.

Kinas president Xi Jinping (venstre) og Russlands Vladimir Putin under en åpningsseremoni i Kreml-palasset i mars 2013.

Søker hjelp fra Kina

Kreml utvikler nå nye metoder for å kunne stenge av internett ved kriser og økt misnøye.

Kineske og russiske sikkerhetseksperter og toppsjefer har møttes en rekke ganger i år for å samarbeide om å bygge en ny og mer effektiv internettmur, skriver de russiske journalistene Andrei Soldatov og Irana Borogan i flere medier.

Det kinesiske selskapet Huawei, som bygget ut 4G-nettet i Norge for Telenor trass kritikk fra flere hold, har vært i forhandlinger med russiske selskaper for å sørge for å lagre enorme mengder overvåkingsdata.

Selskapet var hovedsponsor for «russisk informasjonssikkerhetsforum» i Beijing i oktober.

Russerne sliter med å finne en løsning som gjør at det er mulig å lagre alle dataene som teleselskapene er pålagt å ta vare.

Russerne og kineserne samarbeider også om å få bedre «internettfiltre», samt finne måter å unngå at russere bruker anonymitet og private datanettverk (VPN) for å beskytte seg mot overvåkerne.

President Vladimir Putin i møte i Kreml med Kinas statsminister Li Keqiang i november 2016.

Med nettet som våpen

Korrupsjonsjegeren og opposisjonspolitikeren Alexei Navalnyj overrasket alle med å tyvstarte det russiske presidentvalget i 2018 i forrige uke.

Han startet valgkampen hos sine 206.000 følgere Vkontakte. Navalnyj har i lang tid brukt sosiale medier til å nå ut, selv om han er bannlyst på TV.

Selv om de fleste kommentatorer tror at Navalnyj ikke har en sjanse mot Putins maktapparat, er det bred enighet om at hans bruk av internett er meget effektiv.

Hans mest sette korrupsjonsvideo har fått 5,2 millioner seere.

Korrupsjonsjegeren og opposisjonspolitikeren Alexei Navalnyj erklærte denne uken at han stiller til presidentvalget. Selv om sjansene er veldig små og statskontrollert TV gjør alt de kan for å sverte ham eller tie han ihjel, er Navalnyj fortsatt en utfordring på grunn av sin bruk av sosiale medier. Han får opp til 5 millioner seere på sine korrupsjonsvideoer via internett.

– Neste revolusjon i Russland kommer på internett

– En revolusjon i 2017 vil begynne på internett, mener en av Russlands største aviser Moskovskij Komsomolets.

Avisen begrunner det med at de fleste som følger med på sosiale medier, forstår at Russland står midt in en dyp økonomiske krise uten løsning, at landet sliter med storstilt korrupsjon og at det svikter på «alle nivåer» hos myndighetene.

– For å holde en protest ved Kreml, trenger du bare internett og en fotograf. Demonstrasjonen kan være vellykket selv politiet stopper deg etter fem minutter.

Omlag 65 prosent av russerne bruker nå smart-telefoner. Russeres medievaner forandrer seg så fort at Kremls tradisjonelle PR-apparat i de Putin-kontrollerte TV-kanalene er i ferd med å få problemer.

Slik bruker russere nettet til å skape forandring

På lokalt plan er det allerede en rekke eksempler på hvordan russernes sosiale mediebruk skaper forandring:

En medisinklinikk i Moskva for hjemløse skulle legges ned, men rasende opprop på sosiale medier stoppet politikerne.

Skandalehistorier om elleville oligarkfester, bortskjemte rikmannsgutter i dyre biler, voldelige leger som slår pasienter og livsfarlige forhold på russiske motorveier dukker opp på sosiale medier og setter dagsorden enten Kreml ønsker det eller ikke.

Statsminister Dmitrij Medvedev kommer neppe til å glemme nettstormen han utløste etter at han i sommer fortalte en fortvilet pensjonist at «vi har ikke penger – hold ut!».

Siden den gang har millioner av russiske nettbrukere drev gjøn med ham.

Da Solovei spådde at Putins tid kan være forbi neste år, ble artikkelen slettet. Men på nett og sosiale medier tok Soloveis intervju fullstendig av og ble spredd til 500.000 nye lesere hver dag - selv om artikkelen var fjernet.

Spåmannen i Kreml

– Det er lite energi i Putin. Jeg vil ikke utelukke at han er syk eller utslitt, sier professor Valerij Solovei til Aftenposten.

Professoren er ikke redd for å si hva han mener, selv om vi ser rett over til FSBs kontorer fra kafeen.

– Jeg har fått enormt mange positive reaksjoner fra hele landet, sier Solovei.

– Systemet fungerer ikke, levestandarden faller, folk har ikke penger og ser at perspektivene fremover er dystre, sier professor Valerij Solovei ved MIGMO i Moskva

Flere har dessuten lagt merke til at Solovei har truffet med sine tidligere «spådommer» om hoderulling i i Kreml.

– Folk vet ikke hva de vil ha, men de skjønner at ting ikke kan fortsette som nå, sier Solovei.

– Systemet fungerer ikke, levestandarden faller, folk har ikke penger og ser at perspektivene fremover er dystre. De som trodde de tilhørte den nye russiske middelklassen i 2013, er nå den nye fattigklassen. Jeg mener det er mulig at vi går mot store omveltninger neste år.

Les mer om

 1. Russland
 2. Freedom House
 3. Beijing
 4. Huawei