Hemmelig CIA-vurdering: Russland hjalp til med Donald Trumps valgkamp

CIA mener Russland forstyrret valget i USA og at målet var å hjelpe Donald Trump til seier, ikke bare å undergrave tilliten til valget. Trumps stab avfeier rapporten.

En Donald Trump-tilhenger venter på kandidaten under et valgmøte i februar.

The Washington Post omtalte den hemmelige etterretningsrapporten fredag. De siterte tjenestemenn som var informert om saken i en redegjørelse til senatorer. President Barack Obama beordret en full gjennomgang av alle nettangrepene som fant sted i løpet av valgkampen. Samtidig har Kongressen bedt om mer informasjon om påstått russisk innblanding i valgkampen.

Trump-kampanje: På tide å gå videre

– Dette er de samme folkene som påsto at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Valget er over for lengst, i en av de største valgmannsseirene på lenge. Det er på tide å gå videre og gjøre Amerika stort igjen, sier Trumps overgangsstab i en uttalelse fredag.

– Ville hjelpe én kandidat

Ifølge The Washington Post var det blant annet enkeltpersoner med forbindelser til Moskva som overleverte stjålne e-poster fra Hillary Clinton og den demokratiske partiledelsen til nettstedet Wikileaks, som deretter publisert dem.

– Etterretningsmiljøet mener Russlands mål i dette var å gi én kandidat fordeler fremfor den andre – å hjelpe Trump å vinne. Det er det forente synet, skriver avisen. CIA-agenter sier at det er «ganske klart» at det var Russlands mål å få Trump valgt.

Tradisjonelle russiske tredukker til salgs i Moskva på den amerikanske valgdagen.

- Brukte mellommenn

Etterretningen skal ha identifisert personer med bånd til russiske myndigheter som ga tusener av e-poster til og fra demokratiske toppolitikere til Wikileaks. Samtidig har ikke agentene bevis for at russiske tjenestemenn styrte dem og fikk dem til å levere over materialet som ble publisert av Wikileaks. Nettstedets grunnlegger, Julian Assange, nekter for å ha noen forbindelser med Russland.

De som skaffet e-postene til veie, var på armlengdes avstand fra russiske myndigheter, noe som ifølge rapporter er i tråd med russisk praksis om å bruke «mellommenn» i sensitive etterretningsoperasjoner, slik at man senere kan frasi seg ansvar.

Ingen offisiell CIA-kommentar

Amerikanske myndigheter beskyldte allerede i oktober Russland for å drive med nettangrep mot Det demokratiske partiet. Russiske myndigheter avviste den gang alle påstander om at de blandet seg inn i USAs valg.

CIA har ikke kommet med noen offisiell kommentar til artikkelen i The Washington Post.

– Hacket republikanerne

Ifølge The New York Times mener amerikansk etterretning at Russland også hacket Det republikanske partiet, men at de ikke offentliggjorde noe av det materialet de fant der.

Avisen skriver at det kan være at russerne rett og slett ville helgardere seg ved også å hacke republikanerne. Angrepet fant sted i vår, ifølge avisens høytstående kilder. Dette var omtrent på samme tid at en gruppe hackere med bånd til den russiske militære etterretningsorganisasjonen GRU stjal e-poster fra flere prominente demokrater. Etterretningen mener hacking av republikanerne og demokratene ble gjennomført av de samme russerne.

Da amerikanske myndigheter i oktober anklaget Russland for å stå bak nettangrep for å forstyrre valgprosessen, sa president Vladimir Putin at disse påstandene bare ble fremmet i et forsøk på å manipulere valgresultatet.

Uro i etterretningskretser

17 amerikanske etterretningsorganisasjoner har allerede konkludert med at Russland spilte en rolle i nettangrep rettet mot den amerianske valgprosessen. de har imidlertid vært tilbakeholdne med å si noe om motivet. Trump har avvist vurderingene. Ifølge Politico har dette skapt uro i etterretningskretser for om den påtroppende presidenten vil ha tillit til dem.

Påvirket det valgutfallet?

The Washington Posts Aaron Blake minner i den politiske spalten The Fix at Trump vant valget med ca. 80.000 stemmer fordelt på tre delstater. Hver av disse ble vunnet med mindre enn ett prosentpoeng.

– Det å si at Russland klart forsøkte å hjelpe Trump, setter ikke i seg selv spørsmålstegn ved legitimiteten til Trumps valgseier. Det er likevel ikke så vanskelig å lese mellom linjene, og Trump og partiet hans vet det, skriver Blake i en analyse.

Trump: Tror ikke russerne blandet seg

Trump ble denne uken kåret til Årets person av tidsskriftet Time. Han ble da intervjuet av magasinet og sa dette om mulig russisk innblanding i valget.

– Jeg tror ikke de blandet seg inn.(...) Det kan ha vært Russland. Det kan ha vært Kina. Det kan ha vært en fyr i New Jersey, sa Trump.