Verden

Sliter med å oppklare overfallsvoldtekter og rekordmange drap – Malmö-politiet ber om nasjonal hjelp

Malmö er i ferd med å innta posisjonen som drapshovedstad i Sverige. Politiet i byen har bedt om hjelp både regionalt og nasjonalt for å ha etterforskere nok til de mange drapene.

Dette bildet ble tatt utenfor Folkets Park i Malmö i august, etter en av årets 149 skyteepisoder.
 • Hans O. Torgersen
  Hans O. Torgersen
  Journalist

Tall som avisen Sydsvenska Dagbladet har hentet inn, forteller at det i 2016 ble begått 27 drap i Skåne fylke. De aller fleste drapene er begått i fylkets største by, Malmö.

Så mange er ikke blitt drept i løpet av ett og samme år siden starten på 2000-tallet. Et «normalt» år er drapstallet mellom ti og 17.

Fjoråret endte dødelig, med et drap natt til 8. desember, og 2017 startet like dødelig, med et drap 3. januar. En mann ble da skutt ihjel med 22 skudd, ifølge Expressen.

I løpet av det samme døgnet fikk politiet melding om fire hendelser der det var avfyrt skudd: Det ene drapet og tre drapsforsøk. Politiet i Skånes hovedstad hadde da 11 drap som ikke var ferdig etterforsket.

I tillegg har politiet i Malmö ikke klart å oppklare én eneste av de 33 overfallsvoldtektene som frem til 8. desember var anmeldt i 2016. Åtte av ofrene var barn, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Ba om hjelp

Dagen etter drapet ba politiledelsen i Malmö om hjelp fra politiregionen byen er en del av, polisregion Syd. Etter å ha snakket med rikspolitisjefen, ba man også om nasjonal hjelp.

Allerede etter få timer fikk det lokale politiet løfte om hjelp av ti etterforskere fra politiregonen.

– Ja, vi har fått inn et titalls personer som kommer til å jobbe med drap på ulike måter. Det føles veldig bra, og det finnes også gode etterforskningsskritt å sette i gang, sier politimester Stefan Sintéus i Malmö til Expressen.se.

Årsdagen for drap på utenforstående

Dagen da årets første drap fant sted, 3. januar, var årsdagen for drapet på Charles Limerius (48) i 2012. Han ble skutt ihjel ved en feiltagelse på Kantatgatan, 500 meter fra åstedet for årets første drap.

Drapsmannen var en 28 år gammel mann som hadde skaffet pistol med lyddemper og planla å ta livet av en tidligere drapsdømt mann som noen dager tidligere var løslatt fra fengsel. Mannen bodde i samme boligblokk som Limerius og drapsmannen skjøt feil person. Han ble dømt til 15 års fengsel.

Drapet på Limerius førte til en kraftig mobilisering der flere hundre politifolk ble sendt til Malmö som forsterkning for å stanse volden.

 • Natt til tirsdag i Rosengård: 18-årig kvinne skutt

Smygende drapsbølge

Ifølge Sydsvenska Dagbladet kom drapsbølgen i 2016 smygende. Det var ikke som rundt juletider 2011 da fem personer ble skutt og drept på seks uker.

Drapsbølgen i fjor kom smygende, men akselererte i løpet av høsten, skriver Sydsvenska Dagbladet, og var ikke begrenset til storbyen Malmö. Samtidig var drapene svært forskjellige, både det man kan kalle klassiske gangstermord – oppgjør i kriminelle miljøer, og drap i nære relasjoner, slik som partnerdrap.

I tillegg til dette har politiet store problemer med bråk, vold og bilbranner, spesielt i innvandrertette bydeler som Rosengård.

149 skyteepisoder

I 2016 trakk kriminelle i Malmö frem våpen og avfyrte skudd i 149 tilfeller, ifølge rettsreporter Tobias Barkmann i Sydsvenske Dagbladet

Av de 149 tilfellene endte syv med drap og 31 mennesker ble skadet.

«For de lettkrenkede og rusede unge kriminelle mennene med tilgang på våpen, behøver ikke noen krangel være for liten for at pistolen skal komme frem, viser de få undersøkelsene som finnes tilgjengelig. Malmös kriminelle skyter for å vise makt i forbindelse med kriminelle forretninger. Men også som hevn for tapte kjærester eller anseelse. Eller i preventiv hensikt, for å unngå å tape anseelse», skriver Barkmann.

Les mer om

 1. Drap
 2. Politiet
 3. Sverige
 4. Vold
 5. Våpen