Verden

Johansen & Johansen: Seks podkaster om russisk hverdag, historie og politikk

Aftenposten Russland-korrespondent Per Anders Johansen og NRK-veteran Jahn Otto Johansen har begge rapportert hjem til Norge fra Moskva. Denne sensommeren har vi samlet dem i Moskva.

Det er utfordrende å være kunstner i dagens Russland, men det kan ikke sammenlignes med tilstanden i Sovjet-tiden, mener Jahn Otto Johansen. For tre år siden spikret kunstner Pyotr Pavlensky fast testiklene sine på plassen bak dem i et politisk kunststunt.
  • Synne Søhoel Drageset
    Journalist

Far og sønn Johansen har til sammen laget seks podkast-episoder.

I denne om relasjonen mellom politikk og kunst i Russland, tar de to blant annet for seg kunstneren og provokatøren Pyotr Pavlensky (32), som i 2013 blant annet spikret testiklene sine fast til Den røde plass i en protest mot russernes likegyldighet til at landet blir mer og mer autoritært.

– Er det kunst å spikre fast balla si, spør Jahn Otto.

– Du kan sitte hjemme i Norge og være trygg. Pavlensky sprerres inne og får bank, svarer Per Anders.

Hør hele samtalen her:

I 1975 kom familien Johansen til Moskva. Jahn Otto skulle jobbe som NRKs korrespondent i Sovjetunionen og Per Anders (10) og søskene hans begynte på kommunistisk skole.

Siden den gang har begge dratt østover en rekke ganger, og høsten 2015 flyttet Johansen junior til Moskva for å bli Aftenpostens korrespondent.

  • Her kan du lese vår reportasje om møtet mellom far og sønn og deres reise gjennom Moskvas gater i en gammel sovjetisk pampebil.

I podkast-serien byr far og sønn Johansen på en god blanding av humor og kunnskap i en fortelling om russisk hverdagsliv, historie og politisk utvikling.

Her er de øvrige fem episodene. Du kan også lytte til dem hos iTunes i kanalen til AftenpostenVerden.

Les mer om

  1. Russland
  2. Podkast