Verden

Sauens år truer

Beijing (Aftenposten): Advarsel til alle høygravide: Deadline er på onsdag! Den baby som kommer torsdag eller senere, blir en sau.

«Ni av ti født i sauens år vil få stor ulykke», sier et kinesisk ordtak.
 • Jørgen Lohne
  Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia
Qiu Rui gleder seg til å føde sitt 2. barn midt i Sauens år, og hun lar seg ikke skremme av gammel overtro.
Dana Sun er glad for at hennes baby blir hest, ikke sau.

Er du født i et sauens år ifølge den kinesiske kalender? Da er risikoen stor for at du er svak, føyelig og ganske så dum, ifølge innbitt overtro som fortsatt er utbredt i det moderne Kina.

I alle fall, mener denne udokumenterte teoriens tilhengere, så tilhører du en gruppe av menneskeheten der de aller fleste må regne med stor ulykke i livet.

Av slike grunner går millioner av kinesere i disse dager rundt og synes synd på små, uskyldige babyer i mammas mage som ikke rekker å bli født før torsdag 19. februar, første dag i sauens år.

Ubekymret

Til tross for all denne kollektive pessimismen ser Qiu Rui (36) uforskammet glad og fornøyd ut idet hun med faste, lange skritt trer ut i den kjølige solskinnsdagen etter kontroll på et sykehus øst i Beijing. Den fine, lille kulen på kåpemagen forteller at Quis andre barn er på vei. Termin er 18. mai.

– Hvor bekymret er du over at ditt barn vil komme til verden midt i sauens år?

– Slik gammel overtro bryr jeg meg virkelig ikke om! Venner og familie, derimot …, sier bygningsingeniøren oppgitt og ryster på hodet.

Keisersnitt

Dana Sun er glad for at hennes baby blir hest, ikke sau.

Slett ikke alle vordende mødre ser like avslappet på sau-trusselen. I Zaozhuang i Shandong-provinsen foretok journalister i lokalavisen en undersøkelse: Av 25 gravide de intervjuet, var 18 mer enn villige til å få sitt barn forløst ved keisersnitt for å være sikker på at det nye livet fikk starte før 19. februar – altså i det fortsatt inneværende Hestens år ifølge den kinesiske månekalender. (Se faktarammer.)I et samfunn der foreldre har høye ambisjoner på vegne av sine håpefulle, er det nok mange, også blant de velutdannede, som ikke helt vil ta risikoen på å heve seg over gammel overtro.

Lettelse

– Jeg var svært glad da jeg fikk bekreftet at termin var i god tid før kinesisk nyttår, innrømmer seniorkonsulent Dana Sun (32) ved språkinstituttet Sino Matters i Beijing.

Hun klapper seg smilende på sin store mage, som hun har pakket inn i en grønn tunika med sebramotiv foran. Antrekket er ikke tilfeldig valgt:

– Det er godt å tenke på at mitt barn blir hest, ikke sau.

– Så du tror på alt negativt som sies om å bli født i sauens år?

– Nei, egentlig gjør jeg jo ikke det. Det er mer mine foreldre og deres generasjon som er opptatt av hvilket tegn du er født i, sier Dana Sun, og avslører at det først ikke var så lett for hennes mor og far fra Siping i Jilin-provinsen å godta mannen hun hadde møtt i Beijing og ville gifte seg med.

Suns ektemann Wei Xiao Ping (35), er nemlig født i sauens år , nærmere bestemt detsom ble innledet 28. januar 1979 og endte 15. februar 1980, og det var dette som gjorde hans tilkommende svigerforeldre bekymret. Helt uten grunn.

Unntaket

Den lykkelig gifte mannen har gjort en solid karrière som IT-ingeniør og ingen ville finne på å kalle ham vek, overdrevent underdanig eller mindre begavet, slik folketroen vil ha det til at hans fødselsdato gir stor fare for at han skulle bli.

Men de som er overtroiske nok kan faktisk likevel se på Weis gode liv og suksess som en bekreftelse på at de har rett: Shi yang jiu bu quan heter det nemlig i ordtaket de sverger til, og som betyr at Ni av ti født i sauens år vil få stor ulykke.

Så for dem som er sterke nok i sin overbevisning, er IT-ingeniøren fra Datong i Shanxi-provinsen et utmerket eksempel på at en av ti født i det ulykksalige året faktisk vil lykkes, iblant langt utover forventningene.

Bedre plass

De mest overtroiske blant dem som nå er høygravide, ønsker neppe å ta sjansen på at barnet de skal bære frem, er en av de få heldige, så det kan nok bli en viss pågang for keisersnitt på kinesiske klinikker og fødestuer i de nærmeste dagene.

Samtidig har par som ikke klarte å oppnå graviditet med solid nok termin-margin, valgt å la være å ta risikoenpå å få ensau .

Blant dem er Li Xianyu (30) og hans kone, som ikke ønsker navnet i avisen. Begge arbeider på et medisinsk institutt i Beijing:

– Selv om vi er vitenskapelige forskere, avviser vi ikke nødvendigvis folkelige forestillinger om Sauens år som ren overtro. Dette er del av vår tradisjon og kultur som betyr mye for våre foreldre. Og både min kone og jeg ønsker å respektere deres ønske, sier Li til Aftenposten:

– Derfor blir det ingen baby i 2015. Vi velger å vente til apens år.

-Ingen aborter

Li Zhihong har arbeidet 30 år som sykepleier på et hospital i Beijing. Hun mener å se en markant forskjell i interessen for å føde i løpet av 12-årssyklusen:

– Kvinner velger å unngå graviditet i sauens år , men jeg har aldri opplevd at noen har ønsket å ta abort med ulykkesåret som begrunnelse, sier hun til Aftenposten.

– I alle dragens år har vi lange køer på fødeklinikken, men i sauens har vi god tid og god plass.

– Heldige

Blant dem som vil ha fordel av dette er andregangsfødende Qiu Rui, som gleder seg:

– Vi er heldige med at ettbarnspolitikken er blitt endret slik at vi nå kan få et barn til innen jeg blir for gammel, sier hun.

– Hverken min mann eller jeg har vært bekymret for hvilket tegn barnet skulle bli født under, det har jo selvsagt ingen betydning! Våre foreldre er nok engstelige over at neste barnebarn kommer i sauens år, men de er kloke nok til ikke å si så mye om det, sier Qiu.

Kjønn blir ikke opplyst etter ultralydundersøkelser i Kina, så derfor vet ikke den glade moren om hennes tre år gamle sønn skal få en søster eller en bror.

Det eneste som er sikkert, er at det blir en liten sau .

PS: I skrivende stund meldes det at Dana Sun og hennes Sau til ektemann har fått et velskapt pikebarn på tampen av Hestens år. Jenta har fått navnet Yi An – trygghet og fred.

twitter.com/JorgenLohne

Sauens år kalles også Geitas år.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Oslo vokser igjen. Innvandring redder folketallet.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5