Verden

Norske soldater skjøt mot selvmordsbombere under IS-angrep

Soldater fra Telemark bataljon skjøt mot to biler fulle av eksplosiver i Anbar-provinsen i Irak, da IS-styrker angrep forrige torsdag.

Soldater fra Telemark Bataljon avbildet under en øvelse på Terningmoen i Elverum. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

  • NTB

De norske soldatene var på et oppdrag sammen med de irakske sikkerhetsstyrkene i Eufratdalen da de ble angrepet to ganger av IS-styrker. Bilene var fullastet av eksplosiver, skriver Forsvarets Forum.

Nordmennene måtte forsvare seg mot to forskjellige angrep.

Den ene bilen ble satt ut av spill av de norske soldatene. Den andre bilen ble uskadeliggjort i samarbeid med de irakske soldatene. Begge bilene eksploderte. Hendelsen skjedde ifølge Forsvaret nylig.

– Fulle av eksplosiver

– Bilene var fulle av eksplosiver og ble beskutt av både norske og irakske styrker, bekrefter pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Soldatene ble også beskutt av IS-soldater som skjøt mot kolonnen.

– Ingen nordmenn ble skadet i kamphandlingene. Men det er klart at hendelsen var en sterk opplevelse for de involverte, sier Moen.

Ga førstehjelp

Ifølge Moen ga soldatene førstehjelp til flere irakske soldater som ble hardt skadet.

De irakske sikkerhetsstyrkene var i ferd med å ta kontroll over byene Anah og Rianah da IS gikk til angrep.

Moen sier nordmennene er forberedt på å forsvare seg under angrep. I området operasjonen foregikk var det stor fare for improviserte eksplosiver langs veiene.

Det er uklart hvor mange IS-sympatisører som mistet livet i kampene.

Oppdraget til nordmennene er å trene og rådgi ledelsen og staben i en iraksk brigade i deres kamp mot IS i Anbar-provinsen. Det er rundt 60 norske soldater i Irak. Brorparten av disse er fra Telemark bataljon på Rena.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Irak