Verden

To leger mistenkes <br/>for å være terrorister

En av dem som kjørte denne bilen inn i hovedterminalen ved Glasgow flyplass er lege. Bilen inneholdt blant annet gasscontainere.

Minst én hovedmistenkt er fortsatt på frifot.

  • Stine Barstad
    Journalist

Britisk politi har

Les også

Fem terrormistenkte pågrepet

etter de tre terroranslagene i London og Glasgow. Ifølge

Les også

Brown til al-Qaida: - Vi blir ikke skremt

har de pågrepne tilknytning til al-Qaida, og få eller ingen av dem skal være britiske statsborgere.

To leger

To av de arresterte skal være leger som er ansatt ved sykehus i Storbritannia. Den ene skal være en av de pågrepne som kjørte

Les også

Brennende bil kræsjet i Glasgow flyplass

, mens den andre skal være en av dem som ble pågrepet på motorveien M6 i Cheshire, nordvest i England søndag. Politiet melder i tillegg at en av de hovedmistenkte fortsatt er på frifot og ikke har blitt "nøytralisert". Vedkommende antas å ha en nøkkelrolle i de tre terrorangrepene. Les også:

Optimistisk politi

Politiet i Skottland holdt søndag kveld pressekonferanse sammen med antiterrorsjef Peter Clarke. — Det er stadig mer tydelig at alle tre angrepene er tilknyttet. De var totalt koordinerte, sa Clarke. På pressekonferansen oppga politiet registreringsnummeret (L808 RDT) til bilen som kjørte inn i Glasgow flyplass, og ba publikum om tips. Til tross for politiets innstendige bønn om mer informasjon fra publikum, sa Clarke at etterforskningen etter angrepene "beveger seg ekstremt raskt". - Vi får ny informasjon hver eneste time. Jeg er helt sikker på at vi i løpet av de neste ukene vil få en fullstendig forståelse av hvordan angrepene ble gjennomført, hvem som sto bak dem og hvilke nettverk de tilhører, sa Clarke. Det er spesielt tekniske spor funnet i flere biler som skal ha gitt politiet avgjørende informasjon, skriver BBC News.

Fremdeles kritisk

De to mennene som kjørte bilen inn i flyplassen ble arrestert på stedet. Ifølge Skottlands justisminister, Kenny MacAskill, er ingen av dem født eller oppvokst i Skottland. **Den ene av dem var

Les også

- Mistenkelig anordning på kroppen

. Politiet sa søndag kveld at tilstanden hans fremdeles var kritisk. Han blir voktet av bevæpnet politi på sykehuset.** Angrepet i Glasgow kom to dager etter at

Les også

Bilbombe funnet i Londons teaterstrøk

. Ytterligere to personer ble natt til søndag arrestert på motorveien M6 i Cheshire, nordvest i England. Disse var ifølge Sky News en 26 år gammel mann og en 27 år gammel kvinne. Politiet undersøkte søndag morgen flere

Les også

Gjennomsøker hus nær Glasgow

.

Elektrosjokk

Søndag ettermiddag ble en 26 år gammel mann pågrepet i Liverpool, etter at to boliger ble undersøkt i området Penny Lane. Ifølge Sky News brukte politiet et Taser elektrosjokkvåpen under pågripelsen. — Britisk politi har pågrepet en person i Liverpool i forbindelse med den høynede terrorberedskapen, sa en talsmann for politiet søndag. Kilder fra britisk politi og etterretning sier til avisen The Observer at de nå også undersøker en mulig islamistisk terrorcelle i hovedstaden. Sentralt i jakten står en rekke terrormistenkte som har sluppet unna husarrest.

Skulle bombe nattklubber

En av de ettersøkte er en 26 år gammel mann som vitnet i forbindelse med en rettssak nylig, der fem andre endte med fengselsstraff for å ha planlagt angrep med gjødselsbomber i Storbritannia. Disse bombene skulle angivelig rettes mot nattklubber. En av Mercedesene som ble funnet lastet med bensin og spiker i London fredag, var plassert utenfor nattklubben Tiger Tiger i gaten Haymarket i byens teaterdistrikt. 26-åringens 20 år gamle bror er også ettersøkt, sammen med en 24-åring som også skal ha sneket seg unna mens han var i husarrest.

"Solide bevis"

Ifølge en talsmann for den britiske regjeringen som jobber med antiterrorlovgivningen, er det "solid bevis" for at de tre skal ha ønsket å slutte seg til utenlandske opprørsgrupper og angripe britiske soldater i Irak. Etterretningskilder sier også til avisen at det er mulig at mennene var involvert i terrorforsøkene i London.

De to siste politiet vil ha tak i, er en 26-åring som skal ha trent med en selvmordsbomber i Pakistan, og en mann fra Manchester som forsvant fra hjemmet sitt i fjor, som skal ha tilknytning til Ansar al-Islam.

Les også

  1. Brennende bil kræsjet i Glasgow flyplass

  2. Frykt for nye angrep

  3. Flere flyplasser stengt

  4. - Skremmende

  5. Frykter 30 nye angrep

  6. - Fra Al-Qaidas bok

Huset i Liverpool hvor en person søndag ble pågrepet i forbindelse med de siste dagenes terrorangrep.
Et Taser &quot;stun gun&quot; av denne typen skal ha blitt brukt under pågripelsen av den terrormistenkte i Liverpool. Strålen gir et lammende elektrosjokk med en rekkevidde på 4,5 meter.
Gaten i Liverpool var søndag stengt av.
To personer ble i natt pågrepet på motorveien M6 nordvest i England.
Bevæpnet politi patruljerer i London sentrum søndag. Storbritannia er i høyeste beredskap etter terroranslagene mot London og Glasgow de siste dagene.