Verden

Barak om Gaza-offensiven: Andre ville gjort det samme

Forsvarminister Ehud Barak gjentar sitt forsvar for angrepene mot Gaza, og sier Israel besytter sine innbyggere.

Den israelske utenriksministeren Tzipi Livni (t.v.) mener den israelske offensiven på Gaza-stripen er et «legitimt selvforsvar». Her sammen med statsminister Ehud Olmert under det ukentlige regjeringsmøtet søndag. Foto: REUTERS / JIM HOLLANDER

 • Elisabeth Rodum

— Det finnes ingen entusiasme for blodsutgytelse. Vi gjør det enhver fredselskende nasjon ville gjort for sine innbyggere og det er å beskytte dem, sier den israelske forsvarsministeren Ehud Barak, ifølge den israelske avisen The Jerusalem Post.

Selv om Hamas har lidd store tap under Israels angrep fra luften, sjøen og bakken, gjenstår fortsatt mange av det israelske militærets målsetninger, uttalte Barak til israelsk radio mandag.

— Det fundamentale formålet er å endre sikkerhetssituasjonen i sør, gjentok Barak og refererte til israelske byer som har vært under kontinuerlig rakettangrep fra Gaza.

Forsvarministeren sa ifølge den israelske avisen Haaretz at han var sikker på at Israel vil avslutte operasjonene i Gaza med «hevet hode» og la til at Israel har diplomatisk kontakt med internasjonale representanter om militæroperasjonen.

Det er helt klart at Hamas ikke må få lov til å ruste opp igjen.
Mark Regev, talsmann for statsminister Ehud Olmert

Selvforsvar

Også den israelske utenriksministeren Tzipi Livni mener at den israelske offensiven på Gaza-stripen er en form for «legitimt selvforsvar», og sier Israel ikke lenger vil vise tilbakeholdenhet når nasjonen blir angrepet

Ifølge den israelske utenriksministeren er hensikten med den Gaza-offensiven å «endre balansen» i regionen, hvor Hamas fyrer av raketter mot Israel og Israel svarer med å legge bånd på seg.

Israel søker støtte fra internasjonale og regionale partnere for å øke sikkerheten langs Gazas grense mot Egypt for å forhindre gjenoppbyggingen av tunneler og gjenopprustning, sier den israelske forsvarsministeren Ehud Barak.

— Det er helt klart at Hamas ikke må få lov til å ruste opp igjen og vi må finne måter å forhindre gjenopprustning. Og her har våre internasjonale og regionale partnere en rolle å spille, sier Mark Regev, talsmann for statsminister Ehud Olmert til Haaretz

.

Mekling

Frankrikes president Nicolas Sarkozy er på vei til Midtøsten for å prøve å mekle fram en humanitær våpenhvile. En egen delegasjon fra EU er også reist til området, og også Russland har sendt en toppdiplomat.

Hamas planlegger å sende en delegasjon til Egypt for å delta i samtaler om situasjonen på Gazastripen. Al Jazeera melder at Hamas-utsendingene drar til Egypt mandag for å diskutere krigen på Gazastripen, men sier ikke noe om detaljene rundt besøket.

Israel tror Hamas nå leter etter en måte å komme seg ut av konflikten etter å ha undervurdert omfanget av offensiven, sier velferdsminister Isaac Herzog i Israel ifølge NTB.

Oppmerksomhet mot nord

Den israelske forsvarministeren sier at de militære operasjonene fortsetter inntil det er «stille sør i landet», men understreker at Israels oppmerksomhet også er rettet mot fiender i nord.

— Vi holder også et øye med hendelsene i nord. Vi er beredt og følger oppmerksomt med på all utvikling, sa Barak ifølge The Jerusalem Post.

Mandag formiddag advarte sikkerhetssjefen i den israelske hæren (IDF), Amos Yadlin, mot at Hizbollah igjen kan begynne å fyre av Katyusha-raketter inn i det nordlige Israel som et svar på Israels militære angrep på Gaza-stripen.

 1. Les også

  Israel fester et jerngrep

 2. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 3. Les også

  Familie på syv drept i nytt israelsk angrep

 4. Les også

  Israel: - Verdenssamfunnet forstår oss

 5. Les også

  - Israel invaderte Gaza uten USAs støtte

 6. Les også

  Nesten bare sivile blir skadet

Den israelske hæren fortsetter offensiven mot Gaza-stripen mandag. Foto: AP/Anja Niedringhaus

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 2. VERDEN

  Rakettangrep fra Gaza mot israelsk by

 3. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 4. VERDEN

  Israel angriper flere Hamas-mål

 5. VERDEN

  Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep

 6. VERDEN

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel