Verden

- Oppfordrer til hellig krig mot Israel

En person som gir seg ut for å være Osama Bin Laden har tatt opp en lydfil der vedkommende oppfordrer til hellig krig mot Israel etter Gaza-offensiven.
  • Anders Hedeman
  • Bin Laden fordømmer angrepet på Gazastripen. Det Hvite Hus mener bin Laden forsøker å samle inn penger.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Osama bin Laden skal ha laget et lydklipp der han fordømmer det israelske angrepet på Gazastripen, ifølge Reuters. Lydfilen har tittelen «en oppfordring til Jihad for å stoppe aggresjonen mot Gaza», og dukket onsdag opp på en ytterliggående islamistisk nettside der det vanligvis legges ut beskjeder fra terrororganisasjonen al-Qaida.

— Gud har gitt oss tålmodighet

Stemmen oppfordrer alle rettroende muslimer til å gå til hellig krig mot Israel. - Gud har gitt oss tålmodighet til å fortsette med hellig krig i ytterligere syv år, deretter syv til, og enda syv år, sier personen. - Spørsmålet er om USA kan fortsette krigen mot oss i tiårene som kommer. Rapporter og beviser antyder noe annet, sier bin Laden ifølge Reuters. I den 22 minutter lange lydfilen uttaler han at USAs innflytelse har avtatt etter den globale finanskrisen, og at dette kommer til å svekke deres nære allierte Israel. Dessuten beskylder han arabiske regjeringer for å forhindre deres folk fra å frigjøre Palestina. Bakgrunn:

- Forsøk på å samle inn penger

Det Hvite Hus var raskt ute med å fordømme uttalelsene fra personen de antar er bin Laden. - Det ser ut til være et forsøk på å samle inn penger til al-Qaidas propaganda-kampanje, sier talsmann for Det Hvite Hus, Gordon Johndroe, til Reuters. Johndroe mener uttalelsen viser hvor desperat og handlingslammet bin Laden har blitt. - Lydbåndet viser hvor isolert han er, i en tid hvor al-Qaidas ideologi og agenda utfordres over hele verden, sier Johndroe.

- Ikke bekreftet

Det er ingen uavhengige kilder som har bekreftet at det faktisk er bin Ladens stemme som figurerer på lydfilen, men ifølge nyhetsbyrået AP er stemmen svært lik andre beskjeder som er kreditert bin Laden. Ingen av sitatene som foreløpig er oversatt kan knyttes direkte til det nåværende situasjonen i Gaza. Lydfilen er datert i den gjeldende muslimske måneden. Siden terrorangrepet den 11. september 2001, har bin Laden og hans nestkommanderende Ayman al-Zawahri lagt ut mer enn 60 beskjeder på islamistiske nettsider. Det hersker likevel stor tvil om Osama bin Laden fortsatt er en aktiv leder i Al-Qaida-nettverket, eller om han i det hele tatt er i live.

- Vi vil ta ham

Tidligere onsdag uttalte president George W. Bush at han ikke var klar over det dersom de amerikanske styrkene noen gang var i nærheten av å pågripe bin Laden i løpet av hans åtteårige styre, ifølge AFP Han understreker at han er helt sikkert på at den muslimske lederen kommer til å bli tatt før eller senere. Bin Laden står øverst på FBIs liste over verdens mest ettersøkte terrorister.

Les også

  1. USA: – Trusselen fra bin Laden redusert

  2. «Levende legende i Al-Qaida» arrestert i Belgia

  3. CIA fortsetter jakten på Osama bin Laden

  4. Gaza: Krigen dag for dag

  5. Rakettene mot Israel