Verden

Russland vil bygge seks hangarskip

I dag har det russiske forsvaret ett hangarskip, «Admiral Kutznetsov» som etter mange år landligge i Murmansk havn de siste par årene har begynt å operere under militærøvelser igjen. Foto: YURI MALTSEV / REUTERS

Det russiske forsvaret vil bestille seks nye hangarskip, varsler øverstkommanderende i den russiske marinen Vladimir Vysotskij.

Den russiske admiralen opplyste søndag at byggingen av de nye hangarskipene skal starte om fire år. I tillegg til de seks hangarskipene, vil en rekke støtteskip også bli bygget.

— Alt skal være inkludert i systemet, inkludert hangarskip. De planlagte systemene vil operere i tett interaksjon med Russlands militære satellittsystemer og flyvåpenets og luftforsvarets ressurser, sa Vysotskij i St. Petersburg under feiringen av marinens dag, melder Moscow Times.

Hangarskipene vil bli satt i tjeneste i Nordflåten som holder til på Kolahalvøya og i den russiske Stillehavsflåten. Det er første gang etter oppløsningen av Sovjetunionen at russerne vil bygge hangarskip. I dag har det russiske forsvaret ett hangarskip, «Admiral Kutznetsov» som etter mange år landligge i Murmansk havn de siste par årene har begynt å operere under militærøvelser igjen.

Den russiske admiralen varsler også en modernisering av de strategiske atomubåtene i Borey-klassen. Ved Sevmasj-verftet i Severodinsk utenfor Arkhangelsk er tre ubåter under bygging, men er forsinket på grunn av problemer med hovedvåpenet – de ballistiske rakettene Bulava.

Bilde fra marinens dag, som her ble feiret i St. Petersburg i går. Foto: DMITRY LOVETSKY/AP PHOTO