Verden

Minst 20 er drept etter nevekamp mellom kinesiske og indiske soldater i 4500 meters høyde. Nå prøver begge atommaktene å roe ned situasjonen.

I 45 år klarte India og Kina å unngå dødelige sammenstøt i grenseområdet mellom de to landene. Denne uken tok freden slutt da 600 soldater barket sammen i mørket.

Folk i den indiske byen Hyderabad tenner lys til minne om de 20 indiske soldatene som ble drept i kamper med kinesiske soldater natt til tirsdag.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Soldatene på grensen mellom Kina og India har ikke lov til å bære skytevåpen.

Ingen skudd ble derfor avfyrt da militærpersonell fra de to landene gjøv løs på hverandre natt til tirsdag denne uken. I stedet for geværer og granater brukte soldatene det de hadde for hånden – steiner, metallrør og bare nevene.

Slagsmålet ble likevel svært voldelig. Minst 20 indiske soldater ble drept i løpet av slåsskampen, ifølge det indiske forsvarsdepartementet.

Kinesiske myndigheter har gitt svært lite informasjon om konflikten, men redaktør Hu Xijin i det statlige partiorganet sier at også kinesiske soldater ble drept.

«Jeg ønsker å fortelle den indiske siden: Ikke vær arrogante og tro at Kinas tilbakeholdenhet er et tegn på svakhet. Kina ønsker ikke en kamp med India, men vi frykter det ikke», skriver han på Twitter.

Nevekampen var det dødeligste sammenstøtet mellom landene siden 1967, da 380 soldater ble drept. Siden den gang har det vært flere mindre oppgjør mellom landene, men ingen er blitt drept siden 1975.

Ikke før nå.

– Tapet av våre soldater er dypt opprørende og smertefullt, skriver Rajnath Singh, Indias forsvarsminister, på Twitter.

Begge skylder på hverandre

Kina og India er aldri blitt helt enige om hvor de skal plassere grensen mellom landene. Landene har likevel etablert en halvformell 3500 kilometer lang grense, kjent som «Den faktiske kontrollinjen», og partene er enige om at ingen skal krysse denne linjen.

beskylder begge landene hverandre for å ha beveget seg over på feil side av skillelinjen.

En indisk hærkonvoi kjører langs motorveien i Ladakh-provinsen, tett på grensen til Kina, denne uken. Situasjonen er svært spent etter de dødelige slåsskampene natt til tirsdag.

– Det indiske forsvaret brøt sine løfter og krysset kontrollinjen for å begå ulovlige aktiviteter, skriver Zhang Shuili, en talsmann for det kinesiske forsvaret, i en uttalelse.

– En voldelig konfrontasjon skjedde som et resultat av at den kinesiske siden på en ensidig måte forsøkte å endre på status quo, sier Anurag Srivastava, en talsmann for indiske myndigheter.

Konflikten begynte å ta seg opp i begynnelsen av mai, da indiske myndigheter beskyldte kinesiske soldater for å sette opp leir på det India mener er deres side av grensen.

Les også

Slik ble Kinas leder hyllet i India i fjor. Nå kan de to landene stå på randen av en væpnet konflikt.

Nevekamp på bakkekam

Denne uken kokte det over, sier kilder i det indiske forsvaret til en rekke medier både i og utenfor India. Etter en krangel om en midlertidig kinesisk leir skal soldater fra de to landene ha begynt å slåss på en smal bakkekam. Flere soldater skal ha ramlet ned bakken og endt opp i en nærliggende elv, der de trolig frøs ihjel, ifølge en rekke indiske aviser.

Politiet i Mumbai i India fryktet opptøyer og måtte sette opp sperringer utenfor det kinesiske konsulatet i byen på onsdag. Opptøyene uteble.

Flere soldater skal ha kommet til, og snart var rundt 600 personer involvert i sammenstøtet, ifølge indiske forsvarskilder. Noen av soldatene skal ha surret piggtråd rundt balltrær og brukt dette som våpen.

De slåss i stummende mørke.

Hvorfor situasjonen er blitt så anspent akkurat nå, er uklart. Men kinesiske myndigheter skal ha blitt provosert av et veiprosjekt på Indias side av grensen. Beijing-myndighetene har stemplet deler av denne utbyggingen som «ulovlig», og de hevder at den til en viss grad har pågått på Kinas side av skillelinjen.

Les også

Norske toppolitikere deltar i ny, global allianse om Kina. «Kald krig-tankesett», svarer kineserne.

Diplomatene prøver å roe gemyttene

Etter sammenstøtet natt til tirsdag har myndighetene i både India og Kina forsøkt å roe gemyttene. Indias statsminister, Narendra Modi, har foreløpig forholdt seg taus om konflikten, og forsvarsminister Singh har heller ikke sagt mer enn at han sørger over tapet av sine soldaters liv.

Det har fått flere opposisjonspolitikere i India til å reagere kraftig.

«Hvorfor er statsministeren taus? Hvorfor gjemmer han seg? Nok er nok, vi må få vite hva som har skjedd. Hvordan våger Kina å drepe våre soldater? Hvordan våger de å ta vårt land?» skriver den innflytelsesrike politikeren Rahul Gandhi på Twitter.

Onsdag flyttet konflikten seg over til den diplomatiske sfæren, noe som kan bidra til å dempe gemyttene inntil videre. Utenriksministrene Wang Yi og S Jaishankar ble i en telefonsamtale enige om å jobbe for å sikre freden mellom de to atommaktene, skriver The Hindu.

Les mer om

  1. Kina
  2. India
  3. Konflikt