Verden

For én måned siden så Trump ut til å styre mot gjenvalg. Så rammet viruset.

NEW YORK (Aftenposten): USA har testet færre personer for koronavirus enn Norge, ifølge nye anslag. Kritikken hagler mot presidenten. Nå faller han på målingene.

USAs president Donald Trump har fått massiv kritikk for håndteringen av koronautbruddet. Eksperter mener det kan koste ham dyrt i presidentvalget i november.
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  USA-korrespondent

«Trumps hovedkonkurrent i kampen om gjenvalg er for øyeblikket ikke Joe Biden. Det er koronaviruset», slår The Wall Street Journal fast på lederplass.

Foreløpig ser viruset ut til å vinne – i alle fall om man skal tro meningsmålingene og de som setter penger på politikk.

Men det er bare noen uker siden situasjonen så helt annerledes ut.

 • Demokratene hadde rotet til det første nominasjonsvalget i Iowa og fremsto som uproffe og ukoordinerte.
 • Valgprosessen lå an til å bli en lang og kaotisk prosess med Bernie Sanders som den mest sannsynlige vinneren.
 • Dessuten gikk økonomien på skinner. At det skulle komme et tilbakeslag før presidentvalget til høsten, virket usannsynlig.
 • I tillegg ble presidenten frikjent i riksrettssaken med stor margin.

Klokken 20.00 i kveld ventes Trump å erklære nasjonal krisetilstand når holder pressekonferanse i Det hvite hus.

Satte rekord

Hos meningsmålingsbyrået Gallup satte Trump ny personlig popularitetsrekord i februar. På markedsplasser for politiske veddemål fikk flere og flere troen på at Trump ville bli gjenvalgt. På bettingnettstedet Predictit.org lå sannsynligheten for republikansk seier i november på 59 prosent den 24. februar.

Siden har mye gått galt for Trump. Nå ligger demokratenes nominasjonsprosess an til å bli avgjort raskt, og tidligere visepresident Joe Biden styrer mot seier. Samtidig har risikoen for et alvorlig økonomisk tilbakeslag før presidentvalget, steget kraftig som følge av koronaviruset. Børsene, som Trump har brukt mye tid på å skryte av, er blodrøde.

Amerikanske børser har falt kraftig den siste uken. Den toneangivende S&P 500-indeksen lå torsdag kveld bare 9 prosent over nivået den var på da Donald Trump tok over i januar 2017.

Treg testing

Aller verst for presidenten er den massive kritikken han har fått for håndteringen av koronautbruddet og for klønete uttalelser om smittefare og utbredelse.

I slutten av februar slo Trump fast på Twitter at koronaviruset «i stor grad er under kontroll». 2. mars sammenlignet han det med en «vanlig influensa».

Den trege utrullingen av influensatester har fått mest oppmerksomhet. Offisielle tall viser at det blitt gjennomført rundt 13.600 tester i USA. Men antallet personer som er blitt testet, er trolig lavere ettersom det er vanlig å gjennomføre to tester pr. person, ifølge The Atlantic.

I samarbeid med forskere har magasinet regnet seg frem til at det pr. torsdag kveld bare var blitt testet rundt 9836 personer. Norge hadde testet rundt 10.450 personer på samme tidspunkt, ifølge direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet.

Les også

Donald Trump sådde tvil om hvor farlig sykdommen var. Så snudde han brått.

Advarer om mørketall

Det lave omfanget av tester gjør at eksperter frykter at det reelle tallet på smittede i USA er langt høyere enn de offisielle tallene viser. Samlet sett hadde 1660 personer testet positivt for koronavirus i USA fredag formiddag, ifølge The New York Times.

Bernie Sanders, Joe Biden og en rekke andre demokrater har langet ut mot Trumps krisehåndtering. Det samme har haugevis av kommentatorer og journalister.

«Det virker som om Trump har styrt etter én regel i håndteringen av koronaviruset: Hvordan kan jeg gjøre denne krisen enda verre?», skriver David Frum, spaltist i The Atlantic.

Også The Wall Street Journal, som på lederplass er blant USAs mer Trump-vennlige aviser, kom med kritikk.

«Kriser og katastrofer kan være briste eller bære for et presidentskap – ikke på grunn av hendelsene i seg selv, men ut fra måten folket vurderer presidentens håndtering på», skriver avisen.

De mener Trump gjorde en bedre figur enn tidligere da han talte til nasjonen onsdag kveld.

«Men pandemien fortsetter å øke i styrke, og han fortsatte å undervurdere omfanget av helserisikoen», skriver avisen.

Mindre populær

Meningsmålinger som er blitt gjennomført den siste uken, viser at mange amerikanere er kritiske til Trumps håndtering av situasjonen.

53 prosent sier at de ikke føler seg trygge på at presidenten er ærlig om trusselen viruset utgjør, ifølge en undersøkelse fra YouGov.

Den økende oppslutningen om Trump i starten av året, ser ut til å være snudd til nedgang. Andelen som synes presidenten gjør en god jobb har falt fra 44,6 prosent den 18. februar til 42,3 prosent nå. Det viser et snitt av alle målinger satt sammen av nettstedet FiveThirtyEight.

Trumps «netto-oppslutning» (andelen som synes Trump gjør en god jobb fratrukket andelen som synes han gjør en dårlig jobb) er på minus 10,9 prosent. Det er dårligere enn samtlige av de tre siste forgjengerne hadde på samme tid.

De som setter penger på politikk, mener at Trumps vinnersjanser er redusert. Hos Predictit.org har sannsynligheten for republikansk seier falt fra 59 prosent i februar til 47 prosent i dag.

Les også

Drømmen om revolusjon lever blant unge. Et massivt flertall vil vrake både Biden og Trump.

Langvarig krise?

Det store spørsmålet er om Trump klarer å stabilisere skuta. Ved tidligere kriser, som da hele det amerikanske statsapparatet var stengt i desember 2018 og januar 2019, har oppslutningen hentet seg inn igjen relativt raskt.

Koronaviruset ser imidlertid ut til å få vesentlig større konsekvenser for vanlige amerikaneres helse og økonomi. Potensielt vil utbruddet prege USA i lang tid og kan bli en dominerende faktor i presidentvalget i november.

Kevin DeWine, tidligere leder for det republikanske partiet i Ohio, mener Trump har en stor utfordring foran seg.

– Hvis motkandidaten hadde vært Sanders eller Warren og du ikke hadde hatt koronavirus, så tror jeg Trump ville klart det akkurat, sier De Wine til The New York Times.

– Men hvis det er Biden, verdien av pensjonsbeholdningen min har stupt, og vi får et fullt sammenbrudd som følge av korona, er det en helt annen historie.

Følg USA-korrespondenten på Instagram (@oysteinlangberg) og Facebook for oppdateringer fra presidentvalgåret 2020.

Les også

 1. Ny koronatest til Norge. Åpner for massetesting av 2800 personer hver dag.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Amerikansk politikk
 3. Koronaviruset
 4. Trump
 5. USA