Verden

- Kan fortsette i det uendelige

Kina og USA sitter med nøkkelen til den fastlåste situasjonen, hvor nordkoreanerne nærmest blir holdt som gisler, mener norsk forsker.

Det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea publiserte mandag bilder av sørgende innbyggere av Pyongyang. FOTO: AP PHOTO/KYODO/SCANPIX Foto: Ap

 • Eivind Sørlie

Soldater i Sør-Korea var mandag i kriseberedskap etter nyheten om Kim Jong-ils død. Det er knyttet usikkerhet til hva som vil skje i det isolerte kommunistiske regimet, selv om diktatorens sønn er utpekt til å overta makten. FOTO: AP PHOTO/SCANPIX Foto: Ap

Ekstrem fattigdom, hungersnød og tvangsarbeid er utbredt i Nord-Korea. Minst en million mennesker døde av sult under Kim Jong-ils vanstyre på 1990-tallet. Selv med gode avlinger kan ikke regimet brødfø sin egen befolkning på 25 millioner. ARKIVFOTO: REUTERS/SCANPIX Foto: DAMIR SAGOLJ/Reuters

Sørgende skoleelever ble filmet av statlig media mandag. FOTO: REUTERS/KCNA/SCANPIX Foto: KCNA/Reuters

— Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea er så dårlig som det noen gang har vært. Og den situasjonen kan fortsette i det uendelige, mener Geir Helgesen, som er direktør ved Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS) ved Universitetet i København.

Han har forsket mye på Nord-Korea og skrevet en rekke artikler om ulike forhold i landet.

Les også

Kim Jong-il er død

— Det skyldes begge partenes politikk overfor hverandre. Etterretningskilder har fortalt at Nord-Korea står på kanten av stupet, og at presset derfor bør opprettholdes. Dette har gitt svært negative konsekvenser for befolkningen i Nord-Korea, som blir en form for gisler i denne sammenhengen. De har ingen muligheter til å påvirke dette. Det finnes ingen utfordrere til regimet, ingen valg, ingen andre medier enn de statlige, sier Helgesen til Aftenposten.no.

Tidlig mandag morgen norsk tid kunngjorde nordkoreansk statlig TV at landets eneveldige diktator gjennom 17 år Kim Jong-il (69) døde denne helgen.

- Kina og USA sitter med nøkkelen

— Kim Jong-il har brukt store ressurser på forsvaret, og har bygd opp både atomvåpenprogram og rakettprogrammer. Selv om regimet har brutt sammen økonomisk, kan det fortsette nesten i det uendelige på sparebluss, så lenge Kina fortsetter å sikre dets overlevelse, sier Helgesen.

- Kina sitter med nøkkelen?

— Kina og USA sitter med nøkkelen. Kina ønsker ikke å gi USA større innflytelse over sine nærmeste naboer, men hvis disse to landene ikke greier å bli enige, er det svært vanskelig å se for seg en forsonende løsning på konflikten, sier Helgesen.

Han mener likevel at Vesten, inkludert Norge, også kan spille en rolle gjennom diplomatiske forbindelser.

Støre: - Et folk som fortjener en bedre fremtid

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre uttalte i en første kommentar til Kim Jong-ils død at Norge vil avvente signalene fra Nord-Korea.

— Dette varsler i første omgang en usikkerhet fordi det er uklart hvem som vil styre Nord-Korea. Samtidig er det et land og et folk som fortjener en bedre fremtid. Kanskje dette kan være muligheten for en bedre utvikling, sier Støre.

Befolkningen i Nord-Korea har under Kim Jung-ils vanstyre blitt ofre for alvorlig hungersnød som følge av en isolasjonistisk politikk kjent som Juche-ideologien.

Om forholdet til Sør-Korea sier utenriksministeren at spenningen og usikkerheten knyttet til mulige angrep har vært en del av overlevelsesstrategien for Nord-Korea, skriver NTB.

USA: Vil overvåke situasjonen nøye

— Det kan ikke vare evig at det er sånn. Veien ut av det vil kreve dyktig diplomati og kontakter og ikke minst tillitsskapende tiltak.

Sveriges utenriksminister tvitret mandag morgen: «En diktators død er alltid en usikker tid for et diktatur. Og Nord-Korea er det strengeste diktaturet i vår tid».

Sør-Koreas president Lee Myung-bak manet til ro, og ba folk fortsette hverdagslivet og næringslivet som normalt.

Etter telefonsamtaler med USAs president Barack Obama, ble de to enige om å «samarbeide tett og fortsette å overvåke situasjonen nøye».

- Jong-un trenger å konsolidere makten

Verdenssamfunnet har svært liten grad av innsyn i det indre politiske liv i Pyongyang.

Nord-Koreas naboland, Vesten og omverdenen ellers er nå spent på om diktatorens tredjefødte sønn, som offisielt er lansert som avdøde Kim Jong-ils arvtager, vil fortsette i sin fars fotspor.

Les også

Han overtar makten i diktaturet etter faren

— Det blir nå interessant å se om Kim Jong-un vil greie å etablere maktposisjoner umiddelbart og slik konsolidere makten, sier Asia-forsker Geir Helgesen.

Enkelte eksperter har mandag argumentert for at det trolig er Nord-Koreas sikkerhetssjef Jang Song-taek som er den reelle lederen av landet. Helgesen tror likevel ikke sjansen er stor for at noen andre enn Jong-un blir landets fremtidige statsleder.

— Han vil nå sørge for at han har lojale folk i viktige posisjoner. Først da kan han etterhvert begynne å føre sin egen politikk, selv om det er usikkert hva denne vil bestå av. Vi vet jo at han har gått på skole i Europa, så Vesten håper jo at det kan ha gitt ham noen alternative inntrykk, sier Helgesen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Kina har nøkkelen i Nord-Korea

 2. VERDEN

  Ekspert om Trumps varslede samtaler med Kim: -Noen måtte sluke en kamel

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Farlig nervekrig om Nord-Korea

 4. VERDEN

  Donald Trump får støtte fra Nord-Korea

 5. VERDEN

  Nord-Korea mislykkes med ny rakettest

 6. KOMMENTAR

  Kim ler hele veien til torturkammeret