Verden

Hundrevis fulgte nordirsk journalist til graven i Belfast

Storbritannias statsminister Theresa May og Irlands president Michael D Higgins var blant de mange som fulgte den nordirske journalisten Lyra McKee til graven.

Irlands statsminister Leo Varadkar (t.v.), Storbritannias statsminister Theresa May og Irlands president Michael D Higgins deltok onsdag i begravelsen til den 29 år gamle nordirske journalisten Lyra McKee i St Anne's-katedralen i Belfast. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
En sørgende, iført Harry Potter-skjerf, tok onsdag et siste farvel med den 29 år gamle nordirske journalisten Lyra McKee i Belfast. Hun ble skutt og drept under en demonstrasjon i Derry skjærtorsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Den 29 år gamle nordirske journalisten Lyra McKee, som ble drept under en demonstrasjon i Derry skjærtorsdag, ble onsdag gravlagt i hjembyen Belfast. Foto: AP / NTB scanpix
Den drepte nordirske journalisten Lyra McKee var en sterk forkjemper for homofiles rettigheter og mange regnbueflagg var også å se langs ruten da kisten passerte i Belfast onsdag. Foto: AP / NTB scanpix

29 år gamle McKee ble skutt og drept mens hun dekket sammenstøt mellom politi og demonstranter i Derry i Nord-Irland skjærtorsdag.

Nye IRA, en utbrytergruppe fra Den irske republikanske hær (IRA), har påtatt seg ansvar og beklaget «på det dypeste» at journalisten ble drept, og nordirsk politi har pågrepet en 57 år gammel kvinne i forbindelse med drapet.

Onsdag deltok hundrevis av mennesker i McKees begravelse i St. Anne's-katedralen i Belfast, der McKee ble hyllet som en sterk og dyktig journalist og kvinne.

Trodde på rettferdighet

– Hun var en smart og bestemt kvinne som trodde på inkludering, rettferdighet og sannhet, het det i familiens minneord.

– Den eneste måten man kan overvinne hat og intoleranse på, er med kjærlighet, forståelse og vennlighet, het det videre.

Den britiske Labour-lederen Jeremy Corbyn var også til stede i begravelsen, og det samme var lederne for alle de seks katolske og protestantiske partiene i Nord-Irland.

Forener

– Lyra har etter sin død forent mennesker av mange ulike bakgrunner, sa presten Martin Magill under gravferden.

– Jeg ber om at drapet på henne får partene til å begynne å snakke sammen, til å endre på det som er rustent og til å begynne på nytt, fortsatte han.

Lyra McKee er den første journalisten som er drept i Nord-Irland på over 20 år og drapet vekker minner om den 30 år lange borgerkrigen som tok slutt med den såkalte Langfredagsavtalen i 1998.

Prosesjon

Journalistens kiste ble fraktet i en prosesjon fra familiens hjem nord i Belfast, til katedralen i sentrum, og mange mennesker hadde møtt fram langs ruten og tok et siste farvel ved å applaudere da kisten passerte.

McKees partner Sara Canning ba på forhånd om at begravelsen skulle være en «feiring av livet» til hennes kjære og oppfordret gjestene til å stille med Harry Potter- og Marvel-effekter som journalisten elsket.

Lyra McKee var også en sterk forkjemper for homofiles rettigheter og mange regnbueflagg var også å se langs ruten da kisten passerte.

– Lyra var en person som brøt ned barrierer og som nådde fram på tvers av grenser, sa presten Stephen Forde som åpnet seremonien i kirken.

Les også

  1. Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland

  2. Sterke reaksjoner i Nord-Irland etter at journalist ble drept langfredag

  3. «Derry i kveld. Absolutt galskap», tvitret journalisten. Like etter ble hun skutt og drept.

  4. Brexit skulle gi britene kontroll. Nå har debatten blåst liv i et spørsmål som kan gjøre landet mindre.

Les mer om

  1. Nord-Irland