Hundrevis skadet av sjokkbølger fra meteoritten i Russland

Rundt 1200 personer skal ha oppsøkt legehjelp etter at meteoritten krasjlandet i en innsjø i den russiske regionen Chelyabinsk.

Innbyggere i Chelyabinsk-regionen våknet til et kraftig smell kl.09.30 lokal tid. En meteoritt som kan ha veid rundt 10 tonn, suste over himmelen. Sjokkbølger fra den glødende steinkulen gjorde store skader før den eksploderte og endte sin ferd blant annet i en innsjø.

Mange fikk også sett og filmet det kraftige lyset fra eksplosjonen.

— 1200 ønsket medisinsk hjelp

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti opplyser myndighetene at rundt 1200 personer har oppsøkt medisinsk hjelp. Rundt 200 av disse skal være barn.

Ifølge The New York Times informerer det russiske innenriksdepartementet om at rundt 1000 personer er blitt skadet.

50 personer var i kveld fortsatt innlagt på sykehus, ifølge det russiske nyhetsbyrået.

Mange av skadene skal ha skjedd i forbindelse med at vinduer har knust på grunn av sjokkbølgene fra meteoritten.

RIA Novosti melder også at rundt 3000 bygninger er blitt skadet, ifølge lokale myndigheter.

Sammenfalt med asteroidepassering

Meteorittens spektakulære og ødeleggende ferd over den russiske regionen skjedde kort tid før en 45 meter lang asteroide skulle passere nær jorden. Den nærgående asteroiden, med navnet 2012DA14, passerte jordkloden som ventet fredag kveld, men hadde gjort enorm skade om den hadde truffet.

Les også

Følg asteroidens ferd forbi Jorden

Ifølge NASA er det ingen sammenheng mellom meteoritten krasjlanding i Russland og asteroidens reise forbi jorda.Til The New York Times sier imidlertid Aleksander Y. Dudorov, fysiker ved det statlige universitetet i Chelyabinsk, at det er mulig meteoritten har flydd gjennom verdensrommet sammen med asteroiden.

— Det vi så i dag, kan ha vært en forløpet for asteroiden, sier han til avisen.

Les også

Meteorregn skaptepanikk i Russland

Asteroiden er ikke i nærheten av samme størrelse som den man antar utslettet dinosaurene på jordkloden, men ifølge NASA kunne den ha utslettet store byområder om den hadde truffet jordoverflaten.I 1908 eksploderte en asteroide over Tunguska-området øst i Russland og utslettet alt liv i et område med omtrent samme utstrekning som storbyen San Francisco.

Eksplosjonen hadde en sprengkraft rundt 1000 ganger så stor som atombomben over Hiroshima i Japan i 1945.