Verden

Omfattende streik lammer kollektivtrafikken i Paris

Kollektivtrafikken i Paris var fredag lammet av streik da ansatte i det offentlige kollektivselskapet RATP streiket i protest mot myndighetenes pensjonsreform.

Mennesker ved en stengt metrostasjon i Paris fredag. Ansatte i kollektivtrafikken i den franske hovedstaden streiker mot Macron-regjeringens pensjonsreform. Foto: Bertrand Combaldieu / AP / NTB scanpix

 • NTB-AP

En mann står foran stengte porter under en metrostasjon i Paris. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix

Streiken i kollektivselskapet er den første store streiken mot president Emmanuel Macrons massive pensjonsreform, som medfører store endringer i pensjonsrettighetene til offentlige ansatte i Frankrike.

Ti metrolinjer var fredag stengt, og forstadsbanen RER og flere andre ulike kollektivtilbud var også rammet av innstillinger og kraftige forsinkelser.

Franske myndigheter har anbefalt folk som bor i Paris-regionen om å velge andre måter å komme seg til jobb. Ifølge trafikkovervåkingstjenester var det store trafikkorker i og rundt den franske hovedstaden.

I avgangshallene sto det advarsler til passasjerene om den pågående streiken, som er den mest omfattende siden 2007.

Mange har tatt fri

Trafikkaoset har imidlertid ikke blitt like ille som mange fryktet på forhånd.

Mange tok som følge av streiken fredagen fri, og kollektivselskap ga sine kunder 30 minutter gratis tilgang på elsparkesykkel, noe også Uber gjorde.

– Vi hadde forventet langt flere folk, sier en RATP-ansatt på en av metrolinjene som ikke er stengt som følge av streiken.

De ansatte i RATP er svært negative til pensjonsreformen som er planlagt fra neste år. Reformen er ventet å medføre at ansatte må jobbe lenger før de kan pensjonere seg.

– Ikke streik for privilegerte

– Dette er ikke en streik for de privilegerte. Det er en streik blant ansatte som sier: Vi vil pensjonere oss i en fornuftig alder med en rimelig pensjon, sier Philippe Marinez, som leder fagforeningen CGT til radiokanalen France Info.

Lokførere kan i Frankrike pensjonere seg når de er 50 år, mens førere på metroen kan slutte å jobbe og motta full pensjon når de fyller 55. I forslaget til ny pensjonsreform foreslår Macrons regjering å heve pensjonsalderen til 64 år for alle franskmenn.

Mandag har advokater, piloter, kabinpersonale og medisinsk personell varslet at de vil gå ut i streik mot pensjonsreformen.

Les mer om

 1. Paris
 2. Streik

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Streik fører til togkaos i Frankrike

 2. VERDEN
  Publisert:

  Streik skaper trafikkaos i Paris, nye demonstrasjoner torsdag

 3. VERDEN
  Publisert:

  Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform

 4. KRONIKK
  Publisert:

  Frankrike står på hodet. Det er slett ikke sikkert at alle kommer seg hjem til jul.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Han ble kalt den nye solkongen. Nå er han i ferd med å miste grepet. Foran helgens valg er liberale Macron blitt knallhard.

 6. VERDEN
  Publisert:

  I dag åpnet butikkene på Champs-Elyseés, men Paris er fortsatt rød sone. Og mange er livredde.