Ingen av blokkene får flertall etter Israels valg. Det går mot politisk kaos.

ISTANBUL (Aftenposten): Statsminister Benjamin Netanyahu og utfordreren Benny Gantz står helt likt etter tirsdagens valg. Begge vil forhandle frem en ny regjering.

Sara Netanyahu håpet natt til onsdag tilsynelatende fremdeles på en ny valgseier for ektemannen Benjamin Netanyahu.

Ingen av de to store blokkene vil få flertall etter tirsdagens nyvalg i Israel. Det er resultatet etter at 92 prosent av stemmene er talt opp, melder Haaretz. De skriver at de har opplysningene fra en kilde i Israels sentrale valgkomité.

Foreløpig er det svært uklart om Benjamin Netanyahu får fortsette som Israels statsminister, eller om det etter 13 år er over og han må forsvare seg mot en korrupsjonstiltale.

Resultatene så langt tyder resultatene på at det blir 32 mandater til både Netanyahu og hans høyreorienterte parti Likud og utfordreralliansen Blått Hvitt, som ledes av tidligere forsvarssjefen Benny Gantz.

Netanyahu er svært nær ved å oppnå de nødvendige 61 mandatene, men det ser ikke ut til at han vil klare det, skriver Haaretz.

De endelige resultatene ventes å komme senere onsdag.

Benny Gantz kan stå igjen som lederen for den største alliansen, Blått Hvitt.

Netanyahu vil etablere «sterk sionistisk regjering»

Både Benjamin Netanyahu og Benny Gantz sa natt til onsdag at de er forberedt på forhandlinger for å danne en regjering.

– I løpet av de neste dagene vil vi gå inn i forhandlinger om å etablere en sterk sionistisk regjering og for å unngå en farlig antisionistisk regjering, sa Netanyahu på Likuds valgvake i Tel Aviv. Han presiserte at han ville vente på de faktiske resultatene.

Benny Gantz sier han vil danne en bred samlingsregjering ettersom valgresultatet i Israel viser dødt løp.

– Vi vil danne en bred samlingsregjering som vil gjenspeile folks ønske, sa Benny Gantz i en tale i Tel Aviv natt til onsdag.

Det mest realistiske utfallet nå er en samlingsregjering, tror statsviter Anders Persson ved Linnéuniversitetet i Sverige.

– Mye tyder på at det blir en samlingsregjering, sier Persson. – Det er det flertallet i den israelske befolkningen ønsker seg.

Benjamin Netanyahu har under valgkampen satset på sitt gode forhold til USAs president Donald Trump.
Les også

Netanyahu vant valget. Nå lanseres en hestehandel som kan redde ham fra fengsel.

Valgdagsmålingene tyder på dødt løp

Valgdagsmålingene tydet på at Netanyahus parti og sannsynlige alliansepartnere hadde fått bare 55 mandater. Med 92 prosent av stemmene talt opp, ser det ut til at disse partiene får 56 mandater.

Partiene som støtter Benny Gantz ligger an til å få 43 mandater. Dette inkluderer ikke de 12 mandatene som de arabiske israelernes liste ser ut til å få.

Kommentatorer har nærmest tatt det for gitt at politikerne må finne en løsning og at en tredje valgomgang er utenkelig. Spørsmålet er om det likevel kan komme til å skje.

– Den israelske presidenten og det israelske folket er lite villig til å gå med på et tredje valg. Landet har vært paralysert i lang tid og har ikke råd til å surre enda mer, sier seniorrådgiver Marte Heian-Engdal i NOREF, norsk senter for internasjonal konfliktløsning.

Professor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo tror likevel at et tredje valg ikke er usannsynlig.

Avigdor Lieberman, leder for Yisrael Beiteinu, sørget for at det ble nyvalg. Partiet hans kan ha blitt belønnet med flere mandater i Knesset.

Lieberman kan avgjøre hvem som vinner

Som ventet havnet Avigdor Lieberman, en tidligere alliert av Netanyahu og flere ganger minister i hans regjeringer, på vippen. Lieberman forhindret at Netanyahu klarte å stable på bena en styringsdyktig regjering etter valget i april. Han nektet å gi etter for kravene til de religiøse partiene.

Nå har Liebermans parti Yisrael Beiteinu (Israel Vårt Hjem) fått enda mer støtte og vokser fra 5 til 9 mandater.

– Vi har bare ett alternativ, en bred, liberal, nasjonal regjering bestående av Yisrael Beiteinu, Likud og Blått Hvitt, sa Lieberman til reportere tirsdag.

Det er fremdeles et åpent spørsmål hvem som i så fall skal være statsminister i en slik regjering.

– Nå handler det ikke så mye om politiske standpunkt, men om personkjemi og ondt blod, sier Persson.

Valget var tirsdag. Resultatet er ventet å komme onsdag.

Netanyahu på vei mot domstolene?

Benjamin Netanyahu har gått til valg med en korrupsjonssak hengende over seg. Riksadvokaten har sagt at han etter en høring akter å ta ut tiltale, men Netanyahu har forberedt en lov som kan gi ham immunitet. Valgresultatet kan avgjøre om han vil kunne få det nødvendige flertallet i Knesset til å få vedtatt en slik lov.

– Benny Gantz ønsker seg en samlingsregjering med Likud, men uten Benjamin Netanyahu, sier Marte Heian-Engdal.

Et valgtap vil derfor kunne resultere i en straffesak for Netanyahu.

Både Heian-Engdal, Persson og Waage mener Netanyahu har små sjanser til å få flertall for en immunitetslov.

– Det ser mørkt ut, men vi har sett før at Netanyahu er spillets mester, sier Waage.

De israelske araberne hadde samlet seg i en felles liste. Listen ledes av Ayman Odeh.

Arabernes fellesliste mot 12 mandater

Benny Gantz har nok en gang en meget lang vei å gå for å kunne samle over 61 medlemmer av Knesset bak seg. I forkant av valget fremsto det som lite trolig at hverken han eller noen andre ville ta med seg de arabiske partiene i en regjering.

Benjamin Netanyahu advarte i forkant av valget om at araberne ville møte opp i et stort antall og «stjele valget». Noen valgdagsmålinger antydet at de kunne få 15 mandater, men nå ligger de an til å få 12 plasser i Knesset.

Les også

Massiv kritikk av Netanyahus planer om annektering

Annektering eller ikke

Utfallet av valget ser uansett ikke ut til å bringe veldig mye godt nytt for palestinerne. Begge de to blokkene har ved valget sagt at de vil sikre bosettingene på den okkuperte Vestbredden.

Netanyahu lovet under valgkampen at han vil «annekterer områdene til alle bosettere». Nesten 700.000 israelere har bosatt seg på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem, til tross for FN-resolusjoner om at bosettingene er ulovlige.

– De ulike regjeringsalternativene vil først og fremst være avgjørende for den jødisk-israelske befolkningen. Det kan kanskje også bli noe bedring for den palestinsk-israelske befolkningen, avhengig av hvordan Joint List spiller kortene sine, sier Heian-Engdal. – Det har mindre betydning for utenriks-, forsvars og sikkerhetspolitikken, inkludert forholdet til palestinerne, muligheten for en fredelig løsning på den konflikten og en tostatsløsning.

Men, sier hun, et nytt lederskap kan samtidig også gi muligheten til å stake ut en ny retning på politikken som føres overfor palestinerne.