Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt

USAs utenriksminister Mike Pompeo er sterkt kritisk til Gibraltars beslutning om å frigi det iranske tankskipet Adrian Darya-1, som har satt kursen mot Hellas.

Den iranske oljetankeren Adrian Darya-1 er på vei mot Kalamata i Hellas, ifølge trafikkdata. USA advarer nå Hellas mot å bistå tankskipet. Foto: AP / NTB scanpix

– Det er veldig uheldig at skipet ble løslatt, sa USAs utenriksminister Mike Pompeo til Fox News mandag da han ble spurt om britene har håndtert saken feil.

Den iranske oljetankeren Adrian Darya-1, som tidligere het Grace 1, dro søndag fra det selvstyrte britiske territoriet Gibraltar etter å ha vært i arrest siden juli. Trafikkdata viser at det har satt kurs mot Kalamata i Hellas.

Gibraltars regjering avviste det amerikanske kravet om å beslaglegge fartøyet. De begrunner det blant annet med at USAs sanksjoner mot Iran ikke er gjeldende i Europa.

USA oppfordrer Hellas til å ikke bistå det iranske tankskipet. En embetsmann i USAs utenriksdepartement, som uttaler seg anonymt, sier at de har advart Hellas, samt alle havner i Middelhavet som tilrettelegger for tankskip, skriver Reuters.

Embetsmannen sier at å bistå oljetankeren kan betraktes som å støtte en terrororganisasjon, fordi oljetankeren jobber på vegne av den iranske Revolusjonsgarden, som USA ser på som en terrororganisasjon. Amerikanske myndigheter mener iranernes plan er at oljen på skipet skal fraktes til Syria.