Verden

Kan være første og siste gang de stemmer

Da den økonomiske boomen var på sitt sterkeste, skapte Irland 1000 jobber om dagen. I dag forlater nesten like mange Irland hver dag. For disse studentene kan det være siste gang de deltar i et irsk valg.

Disse kvinnelige jusstudentene ved Trinity College har tatt en pause fra rugbykampen med medstudentene og erkjenner at det er et forferdelig arbeidsmarked som venter når studiene er ferdig. –Det er ille at politikerne ikke klarte å planlegge for fremtiden når det var gode tider i Irland, sier Rebecca Russel-Carroll (t.v.), Hannah Lowry O’Reilly, Emily Turner og Rosemary Hennigan.
  • Eirin Hurum
    Eirin Hurum
    Europa-korrespondent

Les mer:

Dette leserinnlegget sto på trykk i Irish Independent for noen dager sider:

Sms mottatt 07.23: «Takk for alt, mor og far. Om bord på flyet nå. Tekster når vi har landet.» Tårer. Flyet tok av 8.09. Mer tårer. Uvirkelig følelse av tap og av å ha mislykkes. Takk, Brian Cowen og Fianna Fáil. Takk, Anglo Irish Bank. Det er på grunn av dere at vår datter og hennes forlovede, sammen med tusenvis av andre, nå forlater Irland og fortvilte foreldre. Vi sørger over tapet av våre barn. Det er tøft å måtte forsone seg med dette. Vil de få det fint? Vil de noen gang komme tilbake? Vil vi få råd til å besøke dem? Dere har tatt både barna og lykken fra oss, men én ting har dere ikke klart å ta: stemmeseddelen og vår stemme.

Leserinnlegget er undertegnet Michael Swords, en fortvilet far som nå er vitne til at en hel generasjon unge forlater Irland på desperat jakt etter jobb og bedre fremtidsutsikter. Hver eneste dag forteller folk om hjerteskjærende scener på flyplassen i Dublin. I løpet av to år vil 100.000 vil ha emigrert. Blant dem mange av Irlands skarpeste hjerner.

Det er denne tragedien politikerne vil bli stilt til ansvar for, når irene i dag går til valgurnene. Den økonomiske krisen har gitt Irland den høyeste arbeidsledigheten i Europa, med en ledighet på over 13 prosent. Hver tredje ungdom under 25 år er uten arbeid. Politikerne har bedratt sitt eget land, sier folk på gaten. I dag er det payback-time. De som vil merke det sterkest, er det ledende regjeringspartiet Fianna Fáil. Partiet som har sittet med regjeringsmakt i nesten hele etterkrigstiden, kan risikere å bli radert ut av Dáil, den irske nasjonalforsamlingen. De ligger an til å miste to tredjedeler av plassene i parlamentet.

Ingen strategi

På campusen på Trinity College er det yrende liv denne onsdags ettermiddagen. Den første ordentlige vårdagen er kommet til Dublin. Studentene nyter en øl i solen. Noen spiller cricket. Jusstudentene utfordrer hverandre til rugbykamp. Alt er tilsynelatende slik et bekymringsløst studentliv skal være. Men det er bare på overflaten.

— Det er et forferdelig arbeidsmarked der ute, og fremtidsutsiktene er dystre. Vi snakker om dette hele tiden. Mange ønsker utfordringer og jobb utenfor Irland, men stadig flere blir tvunget til å dra. Noen vil aldri komme tilbake. Jeg merker at jeg ikke er mentalt forberedt på å reise, men vet det kan bli utfallet, sier Peadar Claffey, og får støtte av studievennen Jeff Harte.

Velger å stemme

Studentene mener politikerne hadde alle sjanser til å planlegge for fremtiden da den irske økonomien viste muskler på slutten av 1990-tallet, men de hadde ingen strategi- annet enn å berike seg selv og grådige eiendoms- og finansspekulanter. Studentene har mistet troen på politikerne, men velger likevel å stemme i dag. For Jeff og Peadar handler det om å gi en ny generasjon politikere sjansen. Blant de kvinnelige jusstudentene vi treffer, er stemningen like dyster. De mener den sittende regjeringen er pill råtten og korrupt, men velger å gi sin stemme til Fine Gael, partiet som antagelig vil vinne valget.

— Sammen med Labour har de ført den beste valgkampen, og i valget mellom de minst verste partiene velger vi å gi dem en sjanse, sier Emily Turner.

Fine Gael, et sentrum-høyreparti som har minimal regjeringserfaring, har lovet gull og grønne skoger til Irlands desillusjonerte unge. Partiet har lansert et eget ungdomsmanifest der de lover 100.000 nye jobber inn 2015, de vil etablere 5000 lærlingeplasser og halvere arbeidsgiveravgiften. Partiet har også lovet et nytt «jobbudsjett» innen 100 dager. - Vi trenger en ny politisk plan som kan gjenopprette tilliten til den generasjonen som nå har fått alle sine drømmer knust, sier partileder Enda Kenny, mannen som i dag etter alle solemerker blir Irlands nye statsminister.

Les også

Pensjonister må betale gresk gjeld