Verden

Bensinprisen steg til litt over 1 krone literen. Da startet voldsomme opptøyer i Iran.

ISTANBUL/OSLO (Aftenposten): Voldsomme protester har rystet Iran i flere dager. USAs sanksjoner tvang frem upopulær prisstigning på bensin.

I løpet av helgen skal det ha vært demonstrasjoner i over 100 byer i Iran. Dette bildet ble tatt søndag i byen Shiraz. Foto: Privat

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen
 • Afshin Ismaeli
  Journalist

Det begynte med protester mot dyrere bensin. Men raseriet vendte seg raskt mot prestene som har styrt landet i 40 år.

– Død over prestestyret. Død over Khamenei, er det blitt ropt under demonstrasjonene. Det opplyser folk Aftenposten har vært i kontakt med inne i Iran.

Ayatollah Ali Khamenei er Irans øverste leder. I en tale søndag hevdet han at det var pøbler og utenlandske krefter som sto bak protestene, noe demonstrantene nekter for.

Minst 12 er blitt drept og 100 skadet, ifølge myndighetene. 1000 er blitt arrestert etter demonstrasjoner i over 100 byer, ifølge nyhetsbyrået Fars.

Andre kilder oppgir mye høyere dødstall. Radio Free Europes iranskspråklige radiostasjon, Radio Farda, skriver at lokale menneskerettighetsgrupper opplyser at minst 90 er blitt drept siden fredag. Amnesty International sier troverdige kilder opplyser at 106 personer er blitt drept, melder AP.

I byen Merivan i Kurdistan-provinsen i det nordvestlige Iran var det også protester søndag. Foto: Privat

Barrikader og flammer blir angivelig møtt med skarpe skudd

Demonstrasjonene har også foregått på dagtid, men har vært særlig omfattende om natten. Folk har bygget barrikader, tent bål i gatene og angrepet bygninger som forbindes med regimet og Revolusjonsgarden, slik som politistasjoner og banker.

Regimet har blant annet svart med å skyte mot demonstrantene, opplyser Aftenpostens kilder inne i Iran.

– Revolusjonsgarden bruker samme metode som i Bagdad. Snikskyttere plasserer seg på toppen av høye bygninger og skyter folk, sier en kilde i Iran. – Vi har videoer som beviser at de dreper demonstranter.

Kilder i Iran bekrefter at det var demonstrasjoner også natt til tirsdag. Iranske myndigheter hevdet tirsdag at protestene hadde roet seg, ifølge Reuters.

Les også

Flere pågrepet under demonstrasjoner i Iran

Demonstrantene skal ha satt fyr på mange bygninger. Dette bildet er fra byen Shiraz. Foto: Privat

Bensinprisen steg med minst 50 prosent

Protestene ble utløst av høyere bensinpriser. Prisen på bensin som kjøpes innenfor statlige rasjoner, økte med 50 prosent, mens prisen på det private markedet økte med 300 prosent.

Prisene ligger fremdeles lavt sammenlignet resten av verden. En liter med bensin som er kjøpt innenfor den statlige kvoten, koster nå cirka 1 krone og 8 øre.

Årsaken til at folk blir så forbannet, er at de allerede før prisstigningen hadde en svært presset økonomi. Høyere bensinpriser gjør det ikke bare dyrere å flytte på seg, det fører dessuten alltid med seg en prisstigning på alle andre varer.

Ayatollah Ali Khamenei er Irans øverste leder. Han anklager demonstrantene for å være pøbler. Foto: Kontoret til Irans øverste leder/AP/NTB scanpix

Myndighetene trengte penger til andre subsidier

Økningen i bensinprisene begrunnes med at myndighetene vil gjøre om på subsidiene slik at de blir mer målrettet mot fattige familier. De cirka 23 milliarder kronene man får inn ved å øke bensinprisene, skal brukes til å gi pengegaver til 18 millioner fattige familier, eller cirka 60 millioner mennesker.

– Det er en reform som er nødvendig, men siden det skjer i en tid med ekstremt tøffe kår for folk flest, så leder det til store protester, sier forskeren Rouzbeh Parsi, som arbeider ved Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

For tidlig å si om regimet får problemer

Det er fremdeles usikkert hvor stor oppslutningen om demonstrasjonene i Iran har hatt, og iranske myndigheter hevder altså at de er over. Regimet har tidligere vist at de har sterke virkemidler å sette inn om nødvendig.

Revolusjonsgarden, Irans sterkeste sikkerhetsstyrke, truet mandag med «avgjørende tiltak» dersom protestene fortsetter. Alle skoler i Teheran var stengt mandag. Regimet har dessuten gjennomført en svært omfattende nedstengning av Internett, noe som gjør det vanskelig for demonstrantene å kommunisere.

– Jeg blir skeptisk når folk tror at det som skjer i Iran, umiddelbart vil føre til at staten faller, sier Parsi.

– Dersom demonstrasjonene varer i en måned, så kan man begynne å snakke om hvorvidt staten orker å fortsette. Men det som har skjedd de siste dagene, er ikke i seg selv noe tegn på at staten er i ferd med å gå i oppløsning.

Store økonomiske problemer i Iran

USA har innført sterke sanksjoner mot Iran. Offisielt begrunnes dette med at man vil få landet til å oppgi et atomprogram og det USA mener er skadelig militær innblanding i nabolandene. Men man håper nok også på en regimeendring i landet.

Sanksjonene har rammet den viktige oljeeksporten hardt, og Irans økonomi vil skrumpe med 9,5 prosent i 2019, tror Det internasjonale pengefondet (IMF). Arbeidsledigheten er på 27 prosent blant unge iranere, og inflasjonen kan nå opp i 40 prosent.

– Foreløpig har vi ikke sett så mange eksempler på at man får regimeendring bare fordi man gjør livet surt for folk flest, sier Parsi.

– Med 40 prosents inflasjon og høy arbeidsledighet må folk bruke mer tid på å forsøke å få seg en jobb og få tak i mat. Det gjør ikke at folk har mer tid eller energi til å styrte regjeringen. Regimeendring er en amerikansk fantasi som har lite med virkeligheten å gjøre.

Les mer om

 1. Iran
 2. USA

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Demonstrasjoner mot økte bensinpriser i Iran – mer enn 40 arrestert.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Blod på gaten og skadede mennesker. Sorg har vendt seg til sinne i Iran.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Internett ble blokkert i en uke. Nå viser videoene hva som skjedde.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Irans leder under møte med militære: – Knus opprøret, koste hva det koste vil

 5. VERDEN
  Publisert:

  Iran: – Nå tør folk å gjøre ting de ikke har turt på 40 år

 6. VERDEN
  Publisert:

  Iranske demonstranter: – Død over diktatoren