Verden

Riksrettsgranskningen en vits? Her er noen av de latterlige poengene.

NEW YORK (Aftenposten): Kveld etter kveld går USAs programledere på skjermen og gjør narr av presidentens opptreden i Ukraina-saken.

Jimmy Fallon er programleder for TV-kanalen NBCs The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

24. september sa Nancy Pelosi, lederen i Representantenes hus, at Kongressen ville innlede en riksrettsgranskning av president Donald Trump. I snart seks uker siden har USAs mest kjente komikere og programledere nådeløst pirket i saken.

Hver dag er det et humorprogram i USA, og de starter gjerne med en monolog om aktuelle saker. Eksemplene her er hentet fra slike programmer:

Motvillige Pelosi

Før kunngjøringen om granskning gjorde flere narr av Nancy Pelosi. Hun var lenge motvillig til å iverksette prosessen:

Jimmy Fallon på NBC: – I dag sa Nancy Pelosi: «En fem-seks hundre overtredelser til så tenker vi kanskje på riksrett».

Jimmy Kimmel på ABC: – Det ser ut som om presidenten brukte sin stilling til å be et fremmed land om å grave opp møkk om hans motstander. Demokratene i Kongressen tenker svært alvorlig på å true med kanskje å vurdere nesten å gjøre noe med det.

Trevor Noah på Comedy Central: – Kongressen tiltaler presidenter på samme som hvite mennesker holder kustus på barna sine. «Unge mann, hvis du ikke lytter, vil jeg snakke til deg en gang til. Hvis du ikke gjør det da heller, snakker jeg med din far og så tar vi det opp med vår psykolog.»

New York, New York

Før nyheten kom om at Trump flytter til Florida, spilte Stephen Colbert på TV-kanalen CBS på presidentens svake popularitet i hjembyen:

– Vi er ett steg nærmere fra å få Trump ut av Det hvite hus og hjem til New York. Åh. Raskt! Steng Lincoln-tunnelen og skru av lysene. Alle ned på gulvet. Vi er ikke hjemme.

Stephen Colbert (t.v.) er programleder for CBS’ Late Night with Stephen Colbert mens Jimmy Kimmel leder ABCs Jimmy Kimmel Live.

Zelenskij

Et notat om Trumps samtale med Ukrainas president Volodmyr Zelenskij står sentralt i saken.

Jimmy Kimmel: – Hvem ville trodd at Volodmyr Zelenskij skulle bli hans Monica Lewinsky?

James Corden på CBS: – Noe av referatet er litt vanskelig å forstå siden Zelenskijs engelsk ikke er særlig bra og Trumps er enda verre.

Jimmy Kimmel: – Først forsøkte de å gjemme notatene i ventilasjonskanalene i Det hvite hus, men der hadde allerede Melania gjemt seg.

Britiske James Corden er programleder for CBS’ The Late Late Show with James Corden.

Sesam Stasjon

På et tidspunkt presenterte Fox News, Trumps favorittkanal, en meningsmåling der et flertall støttet granskningen.

Seth Meyers på NBC: – Fox News er det som Trump ser på for å føle seg vel. Det er som om et barn skrudde på Sesam Stasjon og Alfa dampet på en sigarett og sa: «Bare innse det, unge, du kommer aldri til å lære å stave.»

De perfekte

Trumps forsvarstaktikk får ofte tyn. Han hevder stadig at samtalen med Ukrainas president var perfekt.

Stephen Colbert: – Titanic traff akkurat et isfjell. Kapteinen sier: «Det var et perfekt isberg. Nå kan vi lage slush til alle», og han ber deg lenke deg til skipsrekken og svelge nøklene. Er dere alle villige til å gjøre det?

Jimmy Fallon: – Nå sier demokratene at riksretten kan ta lengre tid enn ventet fordi hvert vitne gir dem nye spor. I grunnen er Trumps juridiske strategi å begå så mange forbrytelser at de aldri blir ferdig med etterforskningen.

Så la Fallon til – med en Trump-imitasjon: «De er nesten ferdige? Be Don jr. rane en bank.»

Lynsjingen

Trump sammenlignet på et tidspunkt prosessen mot seg med en lynsjing – en hengning uten lov og dom.

Seth Meyers hadde to ting å si:

– President Trump fikk bred kritikk på sosiale medier i morges etter at han hevdet at demokratene håndterer riksrettsgranskningen som en lynsjing. Da han ble spurt om kritikken, sa Trump: «Oi. Nå vet jeg hvordan Jesus hadde det på korset.»

Seth Meyers er programleder for NBCs Late Night with Seth Meyers.

– Etter at presidenten i morges sammenlignet riksrettsgranskningen med en lynsjing, forsvarte senator Lindsey Graham Trump og sa: «Dette er en lynsjing i enhver forstand». Og hvis det er ett ord Lindsey Graham ikke bør bruke, er det «forstand».

Meyers kommenterte det også da Trump tvitret at ingen «president i historien var blitt så dårlig behandlet» som ham.

– Enda mer overraskende: Han tvitret det fra Abraham Lincoln-værelset i John F. Kennedy-biblioteket.

Den åpne president

Etter at Ukraina-saken sprakk, ba Trump på en pressekonferanse Kina om å granske rivalen. Flere har kommentert Trumps åpenhet i sitt forsvar.

Jimmy Fallon: Trump har bedt Ukraina om hjelp i valget, eller som han selv sier det: «Jeg prøvde bare å gjøre Putin sjalu.»

James Corden: I løpet av en helg sendte USAs president ut mer enn 100 twittermeldinger. Eller som de snart vil bli kjent som: Bevisgjenstand A til Z.

Jimmy Fallon: I dag spurte reportere Trump om han hadde gjort noe galt. Han sa liksom: «Ja, Jeg burde trolig bedt om møkk på Elizabeth Warren».

Seth Meyers: Trump er som en gangster som i stedet for å kaste liket i bagasjerommet, plasserer det i passasjersetet slik at han kan kjøre i kollektivfeltet.

Biden er inne

Anklagene mot Trump handler om at han ville ha ukrainerne til å granske Joe Bidens sønns styreverv i et ukrainsk kraftselskap.

Stephen Colbert: – Kom igjen! Du trenger ikke dra helt til Ukraina for å finne pinlige opptak av Joe Biden. Skru på et kamera. Han leverer.

Jimmy Fallon: Akkurat nå tenker Eric og Don jr.: «Svarte! Han er mer opptatt av Bidens gutt.»

Conan O’Brien: I går gikk unger på knask-eller-knep til Det hvite hus. Jepp. Trump ga barna godteri bare hvis de lovet å etterforske Joe Biden.

Stephen Colbert: Dette er et totalt svik mot kurdiske krigere som hjalp USA å beseire IS, og det er bare en utvei: Kurdere, dere har 24 timer til å grave opp møkk om Joe Biden.

Les også

 1. Fire nye år for Trump? I Betlehem har de plukket vinnere siden 1932.

 2. Denne uken trakk kongresskvinnen seg. Det utløste debatter om hevnporno, dobbeltmoral og mannssjåvinisme.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Ukraina
 3. Donald trump
 4. Riksrett