Verden

Erna Solberg på hemmelig besøk i Irak. Kom til et land på randen av kaos.

BAGDAD (Aftenposten): Statsminister Erna Solberg kom mandag til Irak for politiske samtaler. Landet trues av både sosial uro og et comeback fra IS.

Mandag morgen landet Erna Solberg og hennes følge på flyplassen i Bagdad i Irak.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • Afshin Ismaeli
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Like før klokken åtte norsk tid mandag møtte hun Iraks statsminister Adel Abdul Mahdi på hans kontor i Bagdad.

Solberg inngikk under møtet med den irakiske statsministeren avtale om å forlenge samarbeidet med Olje for utvikling med Irak frem til 2023. Norge har fra før avtale med Irak, der landet mottar faglig støtte fra Norge til å utvikle sin egen oljenæring. Målet er at landet skal få økte inntekter fra næringen, og sørge for at inntektene kommer større deler av befolkningen til gode.

Irak har enorme oljereserver, men har likevel mye fattigdom og en dårlig fungerende offentlig sektor. Landet har enorme problemer med korrupsjon og misnøye med det offentlige tilbudet har vært en av årsakene til de voldsomme demonstrasjonene i år og i fjor. Irak ligger på plass 168 av 180 på korrupsjonsindeksen til Transparency International for 2018.

Statsminister Aril Abdul-Mahdi takket for norsk støtte. Han sa at Irak har sakket akterut fordi landet har vært gjennom mange år med krig og internasjonale sanksjoner.

– Retten til å demostrere er en kjerneverdi

De to statsministrene diskuterte Syria, kampen mot IS og norsk militær støtte til koalisjonen i Irak. Norge vil bidra til gjenoppbygging og stabilisering av Irak, blant annet gjennom støtte til UNDPs stabiliseringsfond.

Norge støtter tiltak til fordel for minoriteter, kamp mot kjønnsbasert vold, godt styresett og ytringsfrihet.

Statsministeren tok opp at man må beskytte retten til fredelige demonstrasjoner.

– Retten til å demonstrere er en kjerneverdi ved et demokratisk samfunn, sier hun.

Hun hilste velkommen opprettelsen av kommisjonen som skal granske bruken av vold under de siste demonstrasjonene.

Under de neste tre årene med Olje for utviklingsprogrammet, håper Solberg at man får reformer som fremmer godt styresett, åpenhet og kamp mot korrupsjon. Hun håper også på økt handel og økonomisk samarbeid mellom selskaper fra de to landene, men understreket at kamp mot korrupsjon er avgjørende for at det skal la seg gjennomføre.

Besøker norske styrker

Under besøket skal Solgberg også blant annet møte de norske styrkene i landet.

Det er 70 norske soldater som er med i koalisjonens treningsmisjon i Anbar-provinsen vest for Bagdad. Oppdraget er å gi utdanning og være mentorer for irakiske styrker

Erna Solberg og hennes delegasjon møtte Iraks statsminister, Adel Abdul Mahdi, i Bagdad mandag morgen.

Solberg kommer til et land der befolkningen skriker etter reformer. Den første uken i oktober var preget av omfattende opptøyer. Myndighetene slo hardhendt ned på protestene. Minst 120 mennesker ble drept, mens 6000 ble skadet.

Protestene var nærmest som en gjentagelse av fjorårets voldsomme protester konsentrert rundt byen Basra sør i Irak. Forskjellen var at i år ble enda flere drept. Alle sosiale medier er fremdeles blokkert etter opptøyene.

Iraks kulturminister Abdulameer al-Hamdani tok imot statsminister Erna Solberg på flyplassen i Bagdad.

Statsminister Adel Abdul Mahdi har forsøkt å bøte på misnøyen ved å love reformer. På tilbudssiden står blant annet flere jobber, billigere boliger og en rekke subsidier. Han sparket 61 offentlige tjenestemenn og lovet etterforskning av politifolk som skal ha skutt mot demonstrantene.

Likevel kan det bli nye, store protester etter at en offentlig høytid skal være over den 25. oktober, skriver Al-Monitor.

For få jobber

– Utfordringen for Irak er at de har en økonomi som ikke klarer å levere nye jobber og fremtidshåp til innbyggerne, sier Erna Solberg.

Besøket hennes har inntil nå vært holdt hemmelig av sikkerhetshensyn og skjer etter en invitasjon fra hennes irakiske statsministerkollega.

I samtale med Iraks utenriksminister tidligere i år fikk hun høre at det var for lite investeringer og business og for få som utdannet seg til å bli entreprenører. Mange som har utdannet seg, får ikke jobb fordi det ikke er behov for så mange byråkrater.

Erna Solberg fikk overrakt blomster og ble tatt imot av kulturminister Abdulameer al-Hamdani da hun ankom Bagdad.

– Det er behov for et mentalitetsskifte i mange land, sier Solberg.

– Trenger Irak hjelp fra Norge?

– I utgangspunktet er Irak et land som er veldig rikt. Hvis de får oljeproduksjonen sin til å fungere, trenger de ikke bistand på vanlig måte. Men det kan hende de trenger noe kompetansebistand, sier statsministeren.

Irak har nettopp roet seg etter voldsomme protester. Men demonstrasjonene kan komme til å blusse opp igjen ganske snart.

Tyrkias angrep kan gi IS-vekst også i Irak

Irak har mange andre problemer, deriblant faren for at Den islamske staten (IS) skal komme tilbake slik de gjorde for få år siden.

IS kontrollerte en gang store deler av Irak og Syria, men ble slått på slagmarken i Irak høsten 2017 og i Syria i mars 2019. De har imidlertid fortsatt å utgjøre en trussel i begge landene. Myndighetene har fryktet sovende IS-celler.

Demonstrasjonene mot myndighetene var voldsomme. Sikkerhetsstyrkene er blitt anklaget for å ha slått altfor hardt ned på protestene.

Den situasjonen kan bli langt verre etter Tyrkias angrep på kurderne i Syria, advarer blant andre Emmanuel Macron, Frankrikes president.

Det er en bekymring som deles av Erna Solberg og av Iraks forsvarsminister.

– Irakiske myndigheter må handle raskt for å stenge ulovlige grenseoverganger mellom Irak og Syria, sa forsvarsminister Najah al-Shammari i forrige uke ifølge AP.

Han sier flere IS-medlemmer har klart å rømme fra fangenskap i Syria som følge av kaoset og flyktet til Irak.

Et land i skvis mellom USA og Iran

Irak har det siste året risikert å havne i skvis mellom USA og Iran.

Irak har mange sjiamuslimske militser. USA mener militsene utnyttes av et fiendtlig Iran.

USA fører under president Donald Trump en kampanje for å presse Iran så mye som mulig. Han er lite fornøyd med at Iran har innflytelse i Irak gjennom mektige sjiamuslimske militser.

USA mener også at Iran står bak forstyrrelser av oljetrafikken gjennom Hormuzstredet. Der må mesteparten av Iraks olje også passere gjennom.

USA har bedt sine allierte om å delta i en maritim styrke ved Hormuzstredet, men andre nasjoner har nølt med å melde seg. Norge mener foreløpig at det er for uklart hva slags operasjon dette skal være.

– Vi er en stor maritim nasjon, og vi må ha fri ferdsel på havet, men vi vil ikke ha eskalering og må vite hva slags mandat man skal ha. For øyeblikket opplever jeg ikke at dette er så høyt oppe på etterspørselsagendaen, sier Solberg.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Irak
  3. Erna Solberg