Ungarns opposisjon tok sjokkseier i Budapest

Ungarns opposisjon vant overraskende over høyrepopulistene i flere store byer i søndagens lokalvalg. Budapests nye borgermester er EU-vennlig og grønn.

Opposisjonenes kandidat Gergely Karacsony fra det grønne sentrumspartiet Dialog for Ungarn blir overraskende ny borgermester i Budapest. Her stemmer han sammen med sin sønn i valget søndag. Foto: Zoltan Balogh / MTI via AP / NTB scanpix

Valgresultatet er det første store nederlaget for det høyrepopulistiske regjeringspartiet Fidesz siden Viktor Orbán ble statsminister i 2010.

Lokalvalget blir også sett som en lakmustest for opposisjonens nye strategi før valget på ny nasjonalforsamling i 2022. Denne gangen har en bred allianse av partier både på høyre- og venstresiden samlet seg om én utfordrer i hvert av valgdistriktene.

Den nye borgermesteren i Budapest, Gergely Karacsony, kaller seieren for historisk og lover å bringe den ungarske hovedstaden «inn i det 21. århundret og sentrum av Europa».

– Det er der byen alltid har hørt hjemme, sa Karacsony i sin seierstale.

Sosiolog

44-åringen kommer fra det grønne sentrum-venstre-partiet Dialog for Ungarn. Han vokste opp på landsbygda og flyttet som ung til hovedstaden for å studere sosiologi.

Da mesteparten av stemmene var telt opp, hadde han fått 50,6 prosents oppslutning, mens den sittende ordføreren fra Fidesz, István Tarlós, hadde fått rundt 45 prosent.

– Dette valget viser at opposisjonssamarbeidet fungerer, opposisjonen fikk sitt beste resultat på flere år med den nye strategien, sier analytikeren Andra Biro-Nagy fra instituttet Policy Solutions.

– Budapest er den store prisen, men gjennombruddet i en rekke provinsbyer er minst like viktig, sier han.

Distriktene støtter Orban

Lokalvalget ble en overraskende nedtur for Viktor Orbán. Valgresultatet viser at partiet hans, Fidesz, fortsatt står sterkt på den ungarske landsbygda, mens befolkningen i en rekke byer ser ut til å ønske en annen politisk retning.

Etter at valgnederlaget i Budapest var klart, tilbød Orban seg å samarbeide med opposisjonen, men uten å utbrodere hva det innebærer.

Statsministeren har med sin nasjonalistiske og høyreorienterte linje ofte vært på kollisjonskurs med EU-kommisjonen, og opposisjonens framgang er etter alt å dømme godt nytt også i Brussel. Der anklages han for å føre Ungarn i autoritær retning.

Ungarn er også blant landene som ikke har villet ta imot asylsøkere fra Italia og Hellas, og som har ført en hard retorikk mot flyktninger og innvandrere.

Trusler om mindre penger

Opposisjonen ser ut til å ha vunnet makten i 10 av landets 23 største byer, blant annet Pecs, Miskolc, Szombathely og Eger. I 2014 vant opposisjonen bare tre av de tilsvarende byene.

I Budapest vant opposisjonen makten i 13 av 23 bydeler. Tidligere har Fidesz hatt 17 av bydelslederne.

Analytikere har ulike meninger om hvorfor Fidesz ble så hardt straffet i byene. Noen mener at det skyldes frustrasjon over en reform som har ført til at skoler og sykehus de siste årene er kommet under statlig administrasjon, i stedet for at de er lokalt styrt.

Andre peker på en sexskandale som har overskygget valgkampen, og som har involvert Fidesz-ordføreren Zsolt Borkai i byen Gyor. Nylig publiserte en anonym blogger en video som viser Borkai mens han har sex med prostituerte på en luksusyacht. Borkai er en gift familiefar, og atferden står i skarp kontrast til Orbans budskap om at han leder et parti som forsvarer «kristne verdier».