Verden

Riksrettssaken er over. Trump ble frifunnet med klar margin.

NEW YORK (Aftenposten): 48 av 100 senatorer stemte for å dømme og avsette presidenten. Kun én person trosset sitt eget parti.

  • Øystein Kløvstad Langberg
    USA-korrespondent
  • Helle Aarnes
    Journalist

Riksrettssaken mot Donald Trump er avsluttet. Onsdag kveld norsk tid stemte Senatet over hvorvidt presidenten skulle dømmes og avsettes eller frifinnes.

Trump var tiltalt på to punkter: maktmisbruk og blokkering av en kongressgranskning.

48 senatorer stemte for og 52 stemte imot å dømme Trump på første tiltalepunkt.

På andre tiltalepunkt ble resultatet 47–53 i favør av frifinnelse.

Det har lenge vært klart at det ikke ville være flertall for å avsette Trump. En slik handling krever støtte fra 67 av 100 senatorer. Demokratene har 47 senatorer og hadde dermed behov for å få med seg 20 republikanere. Det var de aldri i nærheten av.

Antyder gjenvalg som krever endring av grunnloven

Rett etter frifinnelsen tok Trump til Twitter og publiserte en video. Den antyder at presidenten vil bli gjenvalgt igjen og igjen i flere tusen år fremover, og filmen har Edvard Griegs «I Dovregubbens hall» som bakgrunnsmusikk. Videoen er basert på en manipulert utgave av et animert TIME-cover, ifølge nyhetmagasinets offisielle Twitter-konto.

En amerikansk president kan i dag ikke gjenvelges for mer enn to perioder, ifølge USAs grunnlov.

Trumps forsvarere med familier feiret frifinnelsen med biff og rødvin på presidentens eget hotell, bare noen hundre meter unna, iført «Keep America Great»-capser. Talsperson Stephanie Grisham sa at Det hvite hus er glade for å ha lagt demokratenes «skammelige oppførsel» bak seg.

https://t.co/JDS4zUXXJG

Stemte med demokratene – ble historisk

De siste dagene før den avgjørende voteringen var hovedspørsmålet om én eneste republikaner ville bryte med partiet og stemme for å dømme presidenten. Flere potensielle rebeller, som Susan Collins fra Maine, hadde på forhånd kunngjort at de kom til å stemme for frifinnelse.

Men rett før den historiske avstemningen ble det klart at én mann kom til å krysse den partipolitiske skillelinjen og stemme med opposisjonen: Tidligere presidentkandidat Mitt Romney.

Senatoren fra Utah mener det er bevist at presidenten har begått maktmisbruk i Ukraina-saken – det ene av de to tiltalepunktene mot Trump.

Tidligere presidentkandidat Mitt Romney stemte med opposisjonen i riksrettssaken mot Donald Trump på ett av to tiltalepunkter.

– Det å forsøke å korrumpere et valg for å holde på makten er et så ekstremt angrep på grunnloven som det kan være, sa Romney i Senatet. Han var tydelig berørt og tok en 12 sekunder lang pause.

Avgjørelsen betydde ingenting for utfallet av riksrettssaken, men den kan gjøre det vanskeligere for Trump å hevde at prosessen var en ren partipolitisk affære. I morgentimene kaller Trump Romney for en «mislykket presidentkandidat» på Twitter. Om Romney hadde brukt «like mye energi og sinne på å bekjempe Obama» som på Trump, kunne han vunnet valget, skriver presidenten. Presidentens sønn, Donald Trump Jr., skriver på Twitter at Romney bør kastes ut av partiet.

The Washington Post støtter derimot Romney, og kaller valget hans «en modig handling - og kanskje et politisk selvmord», men legger til:

– En sjelden gang kan én samvittighetsfull handling reparere nasjonens sjel.

Da Trump ble stilt for riksrett i Representantenes hus før jul, stemte ingen republikanere for å tiltale ham.

Romney ble den første senatoren i USAs historie som har stemt for å avsette en president fra sitt eget parti.

Den åpenbare isfronten mellom Trump og senatets speaker Nancy Pelosi fortsetter etter frifinnelsen. Pelosi tvitrer at republikanerne har sviktet grunnloven, og at presidenten nå kan «fortsette å true amerikansk demokrati ved å sette seg over loven og tro han kan korrumpere valg».

Les også

Isfront i Kongressen: Trump tok ikke Pelosi i hånden. Hun rev talen hans i to.

Ingen demokrater byttet side

Før avstemningen var det fortsatt et spørsmål om enkelte moderate demokratiske senatorer ville gjøre det motsatte av Romney og stemme med republikanerne.

En mulig kandidat, demokraten senator Doug Jones fra Alabama, kunngjorde onsdag at han hadde tvilt seg frem til at det var riktig å dømme Trump.

Senatorene Kyrsten Sinema fra Arizona og Joe Manchin fra West Virginia, begge demokrater, holdt kortene tett til brystet, men begge endte opp med å stemme for å dømme og avsette Trump.

Les også

  1. Kjempeopptur for Buttigieg, skuffelse for Biden og krise for Iowa. Dette er det viktigste fra det første nominasjonsvalget.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald trump
  3. Trump