Verden

Israel: - Det ble skutt mot soldatene

KYPROS/OSLO (Aftenposten.no): Israel legger skylden for de blodige sammenstøtene på den tyrkiske organisasjonen IHH, en av de seks organisasjonene bak hjelpekonvoien.

Sårede israelske soldater blir evakuert i Tel Aviv. SCANPIX

 • Jørgen Lohne

Les mer:

— Soldatene som kom om bord i ble angrepet med kniver, økser (hatches) og jernstenger, og det ble også skutt mot soldatene, hevder Yigal Palmor, talsmann for det israelske utenriksdepartementet til Aftenposten.no.

— Vi vet ikke om det ble skutt med våpen aktivistene allerede hadde, eller våpen som ble tatt fra våre soldater, sier Palmor.

Ifølge Palmor går de siste ubekreftede meldingene ut på at nærmere 20 aktivister er døde, og at fire israelske soldater og rundt 35 aktivister er såret.

- Ønsket konfrontasjoner

- Det ble skutt mot israelske soldater, sier Yigal Palmor, talsmann for det israelske utenriksdepartementet. ARKIVFOTO: JØRGEN LOHNE Lohne Jørgen R

Mandag formiddag rådet det fortsatt uklarhet og uenighet rundt hendelsesforløpet og omstendighetene rundt bordingen av minst ett av de seks skipene som var i ferd med å bryte den israelske blokkaden av Gazastripen natt til mandag.

Talsmannen for utenriksdepartementet legger ansvaret for det som skjedde på den tyrkiske organisasjonen IHH, en av de seks organisasjonene som står bak den internasjonale hjelpekonvoien som var på vei mot Gaza med nødhjelpsforsyninger.

— Vi beklager veldig sterkt det som skjedde. Men IHH hadde på forhånd sagt at de ønsket konfrontasjoner, og handlet deretter, med de konsekvenser det fikk, sier Palmor, på telefon fra Jerusalem, til Aftenposten.no.

- Skjøt mot sivile som sov

Free Gaza Movement er en av de andre organisasjonene bak hjelpekonvoien med nødhjelpsutstyr. Overfor Aftenposten.no avviser organisasjonens talskvinne Greta Berlin blankt at noen av aktivistene skal ha angrepet de israelske soldatene.

Free Gaza Movement hevder at det ikke ble ytt motstand da israelske spesialsoldater bordet flere av skipene i 02-tiden natt til mandag.

— Det ble ikke løsnet noen skudd fra vår side. De skjøt mot sivile som lå og sov, skriver organisasjonen på sin Twitter-profil .

Venter kritikk

— Hva tror du reaksjonene mot Israel blir etter en aksjon som førte til så mange drepte?

- Det blir helt klart massiv kritikk. Det startet allerede før konvoien seilte. Men når urostiftere (rioters, red.anm.) er på vei, må vi sende opprørspoliti mot dem. Og opprørspoliti ser alltid ille ut på TV, svarer den israelske talsmannen.

Dette blir allerede kalt statlig piratvirksomhet i internasjonale farvann ?

- Vi hadde rett til å gå til aksjon i internasjonalt farvann fordi skipene var på vei for å bryte blokaden.

- Fraktes til israelske sykehus

Palmor hadde ikke opplysninger om hvorvidt det kom til konfrontasjoner på flere av de seks skipene som var med i hjelpekonvoien på vei mot Gaza, eller om det var bare på ett.

Han opplyser at alle døde og sårede vil bli fraktet med helikopter til israelske sykehus så fort det lar seg gjøre.

Det har tidligere blitt opplyst at skipene i konvoien skulle bli bragt inn til Haifa av israelerne. Men ifølge Palmor vil de bli bragt inn til Ashdad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Talskvinne Greta Berlin (t.h.) og Hedy Epstein på Free Gaza Movements i Larnica på Kypros mandag. FOTO: JØRGEN LOHNE jørgen lohne

Abbas: — En massakre

Palestinernes president mener drapene under bordingen av nødhjelpskonvoien til Gaza er en massakre.

– Vi anser dette for å være en massakre, og vi fordømmer den, sier en tjenestemann ved kontoret til president Mahmoud Abbas til palestinsk TV.

Samtidig ber EUs utenrikssjef Catherine Ashton om en gransking av hva som skjedde da israelske soldater mandag bordet skipene i konvoien. Hun ber også om at grensene til Gaza umiddelbart må åpnes for nødhjelp, andre varer og persontrafikk, skriver NTB.

Israels ambassadører i Tyrkia, Hellas og Sverige er kalt inn på teppet for å forklare hva som skjedde under bordingen av konvoien.

 1. Les også

  – Minst 19 drept ved bording av hjelpekonvoi

 2. Les også

  Får ikke kontakt med nordmenn på Gaza-skip

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Norsk båt på vei for å bryte blokaden til Gaza: – Vi har mistet kontakten med dem

 2. VERDEN

  Fem norske aktivister fengslet for forsøk på å bryte israelsk blokade

 3. VERDEN

  Israel: Norske Gaza-aktivister slippes fri i dag

 4. VERDEN

  Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag

 5. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 6. VERDEN

  SV-politiker: – De ga oss juling