Verden

Ønsker do på Mount Everest

Miljøaktivister er grundig lei av menneskelig ekskrementer på Mount Everest. Nå ber de myndighetene i Nepal vurdere å utplassere mobile toaletter.

Med sine 8850 meter er Mounth Everest verdens høyeste fjell. SUBEL BHANDARI

 • Arve Henriksen
  Journalist

Hvert år bestiger 300 mennesker verdens høyeste fjell, Mount Everest med sine 8850 meter. Samtidig har etterlatenskaper fra de mange tusen fjellklatrerne som tar turen i retning dette myteomspunne fjellet blitt et stort problem. Avisen The Telepraph skriver nå at miljøaktivister har bedt regjeringen i Nepal om å vurdere å installere mobile toaletter ved foten av fjellet.

Bedrer miljøet

Miljøaktivistene hevder fjellklatrerne som legger ut fra Sør Base Camp i Nepal på vei mot toppen ville bidratt til et bedre miljø hvis de hadde et toalett å benytte når de var trengende.

– Menneskelig avfall er selvfølgelig et stort problem, sier Phinjo Sherpa, direktør i organisasjonen Ego Himal, til avisen.

Tonnevis av søppel

Den privatdrevne Eco Everest Expedition, en Nepal-basert koalisjon av miljøforkjempere kampanje for å holde fjellet rent, har siden 2008 samlet mer enn 13 tonn søppel og 400 kilo menneskelig avfall.

Nå er prosjektet «Redd Mount Everest 2011 – 2012» igang med et nytt opprydningsprosjekt. Innen 2012 skal tonnevis av søppel være hentet ned fra fjellpartiet.

Så sent som i mai i år ble hele 8,1 tonn med søppel hentet ned, på dagen 53 år etter at Sir Edmund Hillary and hans sherpa Tenzing Norgay var de første i verden som nådde Mount Everest.

Hvert år er det mange som forsøker seg på å nå toppen av Mounth Everest og da er det ofte trangt om plassen på veien oppover. FOTO: AP Photo DAVE WATSON

Phinjo Sherpa sier at mobile toaletter vil bli vurdert som en del av en større avfallsplan som er under arbeid i Regjeringen, som også vil omfatte andre populære fjelltopper i hele Everest-regionen.

Planlegges

– Det ville være flott hvis det hadde vært to eller tre toaletter der oppe, men dette er bare i planleggingsfasen. Vi må bestemme hva som er en god idé, og hva er ikke, sier han.

Etter mer enn 50 års klatring har gitt Mount Everest navnet som verdens høyeste søppelcontainer. Problemet er at menneskelig avfall kan ta flere tiår å bryte ned på grunn av den ekstrem kulden.

Til nå har det ikke eksistert noen fungerende avfallshåndtering i fjellområdet, og kunnskap om å håndtere så store mengder søppel på en miljømessig måte har også vært begrenset.

Jippo

Eventyrer og forlagsmann Erling Kagge mottar kravet fra miljøaktivistene med mild latter.

— Dette høres ut som en PR-jippo. Jeg har en dårlig nyhet til alle avislesere, de økologiske problemene i Asia er nok langt større enn ekskrementer på Everest, sier han til Aftenposten.no.

Kagge besteg Mount Everest i 1994.

— På Base Camp er toalettforholdene ganske organisert, men lenger opp i fjellet, der det er bratt, er det litt annerledes. Rent generelt gjør du fra deg lavest mulig i forhold til is og sne, mens du henter is og sne til drikkevann høyest mulig, sier Kagge.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Sherpa besteg Mount Everest for 23. gang – slo sin egen rekord

 2. VERDEN

  Sherpa besteg Mount Everest to ganger på en uke

 3. VERDEN

  1000 vil til topps på Everest i år, men køen dreper

 4. VERDEN

  Her kan det bli trafikkork i mai

 5. VERDEN

  Derfor klatrer «alle» i Mount Everest nå

 6. VERDEN

  Nepal har hentet ned fire lik og tonnevis med søppel fra Mount Everest