Verden

Tsjekkias statsminister overlevede mistillit tross enorme enorme demonstrasjoner

Den korrupsjonsanklagede statsministeren Andrej Babis blir sittende etter at et mistillitsforslag mot ham ble nedstemt natt til torsdag.

Det anslås at 250.000 mennesker deltok på demonstrasjonen i Praha den 23. juni 2019. Foto: Milan Kammermayer/ Reuters/ NTB scanpix

 • Lisa Marie Schaft

Det antas at så mange som 250.000 mennesker demonstrerte mot den tsjekkiske statsministeren Andrej Babis i Praha søndag, skriver The Guardian.

Dette er den største tsjekkiske demonstrasjonen siden 1989, da det ble demonstrert mot det kommunistiske styret i det som da var Tsjekkoslovakia.

Andrej Babis under et EU-toppmøte i Brussel 21. juni. Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters / NTB scanpix

Demonstrasjonen var den seneste av en rekke demonstrasjoner de siste ukene. Demonstrantene krever ifølge BBC at statsministeren skal gå av, etter anklager om korrupsjon.

Overlevde mistillitsforslag

Bakgrunnen for korrupsjonsanklagene er en foreløpig rapport fra EU-kommisjonen. Rapporten tyder på at Babis har misbrukt støtte fra EU, og at han kan måtte betale tilbake 170 millioner kroner, melder NTB.

Demonstrantene krever at statsminister Babis går av etter anklager om korrupsjon. Foto: Milan Kammermayer/ Reuters/ NTB scanpix

Det er Babis selskap Agrofert som står i sentrum for anklagene. Babis var tidligere eier av selskapet, men hevder det nå kontrolleres av en uavhengig stiftelse.

EU-kommisjonen mener det er sterke indikasjoner på interessekonflikter knyttet til forholdet mellom statsministeren og selskapet, skriver The Guardian.

Fem opposisjonspartier stilte på bakgrunn av korrupsjonsanklagene et mistillitsforslag mot statsministeren.

Etter 17 timers diskusjon i nasjonalforsamlingen ble mistillitsforslaget nedstemt natt til torsdag.

Nekter å gå av frivillig

Statsministeren, som også er Tsjekkias nest rikeste mann, nekter selv for å ha gjort noe galt. Ifølge The Guardian skal han ha kalt anklagene et politisk plott, og har lovet at han aldri vil gå av.

Folkehavet av demonstranter gjorde demonstrasjonen til den største i Praha siden 1989. Foto: Milan Kammermayer/ Reuters/ NTB scanpix

Ifølge Politico har demonstrantene flere krav. Disse innebærer blant annet justisminister Benesovas avgang, garanti for en uavhengig domstol, og at statlige bånd til selskapet Agrofert kuttes.

En ny demonstrasjon er planlagt den 16. november dersom Babis regjering fremdeles sitter på det tidspunktet, skriver Politico.

Les mer om

 1. Utenriks
 2. Tsjekkia
 3. Korrupsjon

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Demonstrasjon mot Tsjekkias statsminister beskrives som den største på 30 år

 2. VERDEN
  Publisert:

  Derfor kan drapet på en journalist skape politisk krise

 3. VERDEN
  Publisert:

  37 politifolk skadet i voldsomme demonstrasjoner i Frankrike

 4. VERDEN
  Publisert:

  Demonstranter møtt med gummikuler og tåregass i Hongkong

 5. VERDEN
  Publisert:

  Her blir den sultestreikende aktivisten pågrepet av et stort antall bevæpnet politi

 6. VERDEN
  Publisert:

  Hun regnes som en så stor trussel at hun ikke får stille til valg