Verden

I dag møter Solberg Putin i St. Petersburg

Russlands president Vladimir Putin tar imot statsminister Erna Solberg (H) både bilateralt og i et panel som skal diskutere Arktis.

  • NTB
Statsminister Erna Solberg er i Russland og skal møte blant andre Vladimir Putin.

Møtet finner sted under et internasjonalt dialogmøte om Arktis-spørsmål i den russiske storbyen.

Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) deltar under konferansen, hvor Solberg blant annet skal innlede en diskusjon i et havpanel før hun møter Putin tirsdag ettermiddag.

Den russiske presidenten skal også møte andre nordiske ledere, blant dem Sveriges statsminister Stefan Löfven, under samme arrangement.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er også med på Russland-turen.

«Kjerneområdet»

Etter planen skal Solberg og Putin spise middag sammen før den norske regjeringssjefen returnerer til Oslo.

Norge og Russland har felles interesser i Arktis og et vellykket samarbeid på områder som fiskeri, atom, miljø, søk og redning, og forskning, het det fra Statsministerens kontor da besøket ble bekreftet nylig.

Solberg understreket at tirsdagens konferanse er i «kjerneområdet av hva vi synes er viktige dialogområder med Russland, nemlig nordområdene og Arktis».

– Russland er en viktig aktør og samarbeidspartner for oss i disse områdene. Det er i Norges interesse at vi deltar her, sa hun.

– Jeg ser også frem til et bilateralt møte med Russlands president Vladimir Putin, la Solberg til.

Les også

  1. I et tiår har de formidlet Putins versjon av sannheten. Her er dokumentasjonen som viser hvordan Kreml styrer mediene.

  2. Putin bidro til å samle et splittet Ukraina. For det betaler Artjom (2) en grusom pris.

Trøblete

Det er imidlertid en lang rekke saker som for tiden kaster lange skygger over forholdet mellom Norge og Russland.

Nordmannen Frode Berg har siden 5. desember 2017 sittet fengslet i Moskva. Han er tiltalt for spionasje. Det er uklart om saken vil bli diskutert under det norske besøket, og i så fall på hvilket nivå.

Det storpolitiske bakteppet for besøket er et kjølig forhold mellom Russland og Vesten. Forbindelsene mellom Norge og Russland frøs til etter at Russland involverte seg i krigføringen i Øst-Ukraina og annekterte den ukrainske Krim-halvøya i mars 2014. Norge har sluttet seg til sanksjoner mot Russland og fordømte i mars på nytt annekteringen.

En annen bekymring i Norge og også Finland er at Russland ved en rekke anledninger de siste årene har forstyrret GPS-signaler i Finnmark.

Les mer om

  1. Russisk politikk
  2. Vladimir Putin
  3. Erna Solberg
  4. Ukraina