Trump tvang USAs sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen til å gå av

Nå varsler Donald Trump en enda strengere innvandringspolitikk. «Landet vårt er FULLT», skrev han på Twitter i natt.

Fredag besøkte sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen, som hadde hovedansvaret for Donald Trumps innvandringspolitikk, Mexico-grensen, sammen med presidenten. To dager senere fikk hun sparken.

USAs minister for nasjonal sikkerhet, Kirstjen Nielsen, går av. Det skriver USAs president Donald Trump på Twitter mandag, rett etter midnatt norsk tid.

Ifølge amerikanske medier hadde Nielsen ingen ønsker om å gå av, men Trump krevde hennes oppsigelse i et møte klokken 23.00 i går kveld norsk tid.

Likevel holder Nielsen masken i sitt avskjedsbrev.

– Tiden er inne

«Jeg er overbevist om at landet vårt er tryggere i dag enn da jeg ble en del av administrasjonen. Vi har tatt store steg for å beskytte amerikanere. Likevel er tiden inne for at jeg skal gå av», skriver Nielsen ifølge ABC News

Nielsen har ledet departementet siden høsten 2017, og hun har blant annet hatt ansvar for å iverksette Trumps plan om å bygge en mur langs grensen til Mexico. Departementet har også hatt ansvar for tvangssepareringen av flere tusen barn fra sine foreldre ved grensen.

Trump skriver videre at Nielsen midlertidig erstattes av Kevin McAleenan. Hittil har han vært sjef for USAs toll- og grensesikkerhetsbyrå, Customs and Border Protection.

– Jeg har tro på at Kevin kan gjøre en god jobb, skriver Trump.

Den amerikanske presidenten truet også i natt med å stenge grensen. «Landet vårt er FULLT», skrev han på Twitter.

En turbulent tid

Nyheten kommer dagen etter at Trump besøkte den sørlige grensen. The New York Times skriver at avgangen ikke kommer som noen overraskelse.

Nielsen har hatt en turbulent tid som sikkerhetsminister, og har tidvis måttet tåle kritikk fra presidenten for sin håndtering av situasjonen ved grensen. Trump har vært særlig misfornøyd med at Nielsen ikke har lykkes i å stanse ulovlig immigrasjon til USA, skriver The New York Times.

Nielsen får lite sympati fra demokratene. Charles E. Schumer leder den demokratiske minoriteten i Senatet. Han sier det slik:

– Når til og med de mest radikale stemmene i administrasjonen ikke er radikale nok for Trump, så vet du at han fullstendig har mistet kontakten med det amerikanske folk.

President Trump skal lenge ha vært misfornøyd med Nielsens arbeid.

De harde vinner frem

Det har vært spenninger mellom Nielsen og Det hvite hus helt siden hun fikk ministerjobben i 2017.

Hun er blitt sett på som en motstander av de hardeste innvandringstiltakene til Trump og hans støttespillere, spesielt Stephen Miller, både knyttet til Mexico-grensen og endringer av migranters beskyttelsesstatus. Miller er seniorrådgiver i Det hvite hus, med ansvar for blant annet innvandringsspørsmål.

The Washington Post skriver at Nielsens avgang er uttrykk for Millers økte innflytelse. Miller blir i Washington sett på en mann som helhjertet står bak Trumps harde linje overfor innvandrere.

Her sitter Stephen Miller og lytter under et regjeringsmøte i Det hvite hus i februar. I forgrunnen Kirstjen Nielsen.

Følte hun manglet støtte

Nielsen skal også ha blitt frustrert over det hun så på som manglende støtte fra andre departementer og økende innblanding fra Trumps støttespillere, skriver nyhetsbyrået AP.

Hun styrket statusen sin i Det hvite hus under Trumps stengning av offentlig sektor i vinter, men spenningene har igjen blusset opp idet Trump har forsøkt å gjenvinne kontroll over innvandringssaken i forkant av 2020-valget.

Demonstranter i restauranten

Til tross for påståtte uenigheter med administrasjonen, har hun ved flere anledninger endt opp som ansiktet utad for Trumps grensepolitikk. Den har involvert interneringen av migrantbarn. Det har skjedd at barn har dødd i grensemyndighetenes varetekt.

Da ministeren i fjor spiste middag i en restaurant, brøt demonstranter seg inn og ropte «hvis du ikke lar barn spise i fred, skal vi ikke la deg spise i fred», til Nielsen.

– Det er dypt urovekkende at Trump-statsråden som plasserte barn i bur, nå angivelig trekker seg fordi hun ikke er ekstrem nok for Det hvite hus, sier lederen i Representantens hus, demokraten Nancy Pelosi, i en uttalelse etter meldingen om Nielsens avgang.

Trump brukte å ringe tidlig

Presidenten skal ha hatt for vane å ringe hjem til Nielsen tidlig om morgenen for å kreve tiltak stoppe immigranter, skriver The New York Times.

Noen av kravene i disse telefonsamtalene skal ha vært klart lovstridige, blant annet å nekte immigranter å søke asyl.

Flere ganger skal hun ha gjort Trump oppmerksom på føderale lover, rettsavgjørelser og internasjonale forpliktelser. Dette skal ha gjort Trump rasende, skriver avisen.

Trumps misnøye skal ha toppet seg våren 2018. Da ventet Nielsen i flere uker med å signere en instruks som ville medført at immigrantenes barn rutinemessig ble skilt fra sine foreldre.