Ungarsk påtalemyndighet: Kaptein på ulykkesskip i Budapest er mistenkt i Nederland

Kapteinen på det norskeide skipet som kolliderte med en turistbåt i Budapest, er også mistenkt etter en ulykke i Nederland, ifølge ungarsk påtalemyndighet.

En flytende kran var onsdag denne uka på vei mot åstedet for skipsulykken i Budapest. Foto: Laszlo Balogh / AP / NTB scanpix
  • NTB-AFP

Kollisjonen mellom turistbåten og cruiseskipet Viking Sigyn skjedde på elva Donau i sentrum av Budapest 29. mai.

En gruppe sørkoreanere var om bord på turistbåten, som kantret og sank i løpet av noen sekunder etter sammenstøtet. 19 mennesker er bekreftet døde, mens ni fortsatt er savnet og antatt omkommet.

Den ukrainske kapteinen på Viking Sigyn ble pågrepet og siktet etter ulykken. Han er mistenkt for å ha satt maritim trafikk i fare, for å ha forårsaket dødsfall, og for å ha slettet informasjon fra telefonen sin etter kollisjonen. Mannens advokater har opplyst at han nekter for å ha gjort noe galt.

Torsdag opplyste ungarsk påtalemyndighet at kapteinen fra før er mistenkt i forbindelse med en skipskollisjon i Nederland 1. april. Påtalemyndigheten viser til informasjon fra EU-byrået Eurojust.

Talsperson Jon Mørland opplyser til NTB på vegne av rederiet Viking Cruises at kapteinen på Viking Sigyn 1. april var om bord på skipet Viking Idun. Han var imidlertid ikke kaptein på dette skipet – slik ungarsk påtalemyndighet har hevdet.

Tidligere har det vært kjent at Viking Idun kolliderte med et tankskip i Nederland 1. april. Ingen mennesker mistet livet i denne ulykken.

Viking Cruises er eid av Torstein Hagen, som ifølge bladet Kapital er Norges nest rikeste. Rederiet hans eier også cruiseskipet Viking Sky, som var nær ved å forulykke på havstrekningen Hustadvika i Møre og Romsdal i mars i år.