Verden

Amnesty: Google og Facebooks forretningsmodeller truer menneskerettighetene

Google og Facebooks forretningsmodeller, som bygger på store mengder datainnsamling, truer menneskerettighetene, fastslår Amnesty i en rapport.

Amnesty kritiserer Google og Facebook i ny rapport. Foto: Foto: AP / Alastair Grant / NTB scanpix

 • NTB-AFP

Google og Facebooks businessmodeller, som bygger på store mengder datainnsamling, truer menneskerettighetene, fastslår Amnesty i en rapport. FOTO: AP / NTB scanpix

Amnesty argumenterer for at det å tilby folk gratis internettjenester i bytte mot å anvende personlig informasjon fra brukerne for å tilby målrettede annonser, truer ytringsfriheten.

– Til tross for den reelle verdien av tjenestene de tilbyr, har plattformene til Google og Facebook en kostnad, skriver organisasjonen i den ferske rapporten «Surveilliance Giants».

Amnesty påpeker at det er problematisk at den eneste måten man kan bruke tjenestene på, er å overgi seg til et system som bygger på menneskerettighetsbrudd.

– Uforenelig med retten til privatliv

Businessmodellen er «gjennomgående uforenlig med retten til et privatliv», fastslår organisasjonen.

Facebook har også blitt kritisert for at de publiserer politisk reklame, blant annet etter at selskapet i oktober kunngjorde at det ikke kommer til å faktasjekke innlegg fra politikere eller deres valgkampapparat.

Torsdag kunngjorde Google at de har besluttet å gjøre politisk reklame mindre målrettet mot brukerne. Fra januar vil de som publiserer politiske reklamer, kun få rette dem mot personer basert på brede kategorier, som kjønn, alder og bosted. Beslutningen blir gjort kjent etter at mikrobloggtjenesten Twitter har besluttet at de forbyr politisk reklame.

Facebook uenig i konklusjonen

Kommunikasjonssjef Peter Münster i Facebook Nordics skriver i en epost til NTB at de er fullstendig uenige i Amnesty-rapporten.

– Facebook gjør folk over hele verden i stand til å holde kontakt på en måte som beskytter privatlivet, inkludert i mindre utviklede land gjennom verktøy som Free Basics. Vår forretningsmodell gjør at grupper som Amnesty International – som for øyeblikket har annonser på Facebook – kommer i kontakt med støttespillere, samler inn penger og fremmer budskap, skriver han.

 1. Les også

  Wikipedia-grunnleggeren lanserer nytt sosialt nettverk. Målet er å bekjempe falske nyheter.

 2. Les også

  Facebook og Google vil ha pengene dine. Nå utfordrer IT-kjempene bankbransjen.

 3. Les også

  Wall Street Journal: Google har samlet inn helseopplysningene til millioner av brukere i hemmelig prosjekt

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Bekymret for Spotifys nye satsing: – Ikke lenger den tjenesten mange takket ja til

 2. VERDEN

  Inntektene faller hos nettgigantene. Likevel kan de vinne på krisen.

 3. NORGE

  Datatilsynet undersøker om det er lovlig å bruke Google i skolen

 4. KOMMENTAR

  Facebook gjør mye bra, men er det parfyme på bæsj?

 5. KULTUR

  Venstre vil fjerne teknologikjempenes pengemaskin: – Ikke så radikalt som det høres ut

 6. VERDEN

  Facebook-ansatte med protestbrev mot ledelsen