Statsministeren ble nektet nyvalg. Nå har han mistet kontrollen over brexit-prosessen.

BRUSSEL (Aftenposten): Brexit-prosessen har igjen havarert etter at Boris Johnson har gått på nederlag etter nederlag i Parlamentet.

Boris Johnson i Parlamentet onsdag.

Klokken 22.40 onsdag kveld gikk Boris Johnson på sitt fjerde nederlag på under et døgn. Et flertall i Underhuset nektet å stemme for Boris Johnson ønske om et nyvalg.

298 representanter stemte mot forslaget, 56 representanter for. Avstemningen viste også et stort antall representanter avsto fra å stemme.

Natt til torsdag ble det klart at forslaget om å nekte Storbritannia å gå ut av EU uten noen avtale, vil bli behandlet i Overhuset (House of Lords fredag), før parlamentet blir stengt. Det har vært spekulert i at brexit-forkjempere i Overhuset ville prøve å trenere behandlingen, men det er nå klart at det ikke vil skje, skriver BBC.

– Labour er feige

Boris Johnson tok straks ordet og beklaget resultatet etter avstemningene onsdag kveld. Han la all skyld på Jeremy Corbyn:

– Jeremy Corbyn og Labour stemte imot fordi de tror de ikke kan vinne valget, sa Johnson, i en veldig kort kunngjøring til statsministeren å være.

Labour-leder Jeremy Corbyn.

Boris Johnson måtte ha 2/3 flertall for å vinne avstemningen om nyvalg. Han var ikke i nærheten.

Labour er i utgangspunktet for et nyvalg, men ikke på Boris Johnsons betingelser. Jeremy Corbyn gjentok onsdag kveld at Labour ikke kan stemme for nyvalg dersom de ikke får garantier for at en no-deal-brexit fjernes som et alternativ. Det at Overhuset (House of lords) vil behandle lovforslaget som skal hindre hard brexit alt fredag, kan ha betydning for om Labour vil gå med på nyvalg.

Brexit i total nedsmelting

21 politikere er fjernet fra Det konservative partiets parlamentsgruppe etter at de tirsdag stemte mot regjeringen. Den brutale partiutrenskingen har svekket britenes statsminister og ført ham fullstendig på defensiven i brexit-kaoset.

Boris Johnson forlater Underhuset og er på vei tilbake til Downing Street.
  • Boris Johnson besluttet å suspendere Parlamentet bare uker før Storbritannia skal forlate EU og ta farvel med Europa.
  • Han har gjennomført en av de største politiske utrenskninger i eget parti noensinne.
  • Han har mistet fullstendig kontroll i Underhuset. Normalt styrer regjeringen hva Parlamentet kan gjøre.
  • Han har tapt 4 avstemninger på under 24 timer.
  • Han blir nektet å skrive ut nyvalg.
  • I Brussel er brexit-forhandlingene i full oppløsning.
Les også

Kynisk, maktsyk eller genial. Hva er egentlig Johnsons plan?

Vantro i Brussel

EUs sjefforhandler, Michel Barnier

I Brussel har man vært forsiktig med å kommentere kaoset i London.

Men i morgendagens (torsdagens) Financial Times bekrefter EUs sjefforhandler Michel Barnier at brexit-samtalene er paralysert.


Dette skjedde onsdag kveld


-Nyvalg eneste utvei nå

Tidligere på kvelden onsdag gikk Boris Johnson på sitt tredje nederlag. Da stemte Underhuset med overveldende flertall for å utsette brexit-datoen.

Boris Johnson svarte på nederlaget umiddelbart:

– Så lenge dette Underhuset gjør det umulig for oss å gjøre jobben med å få Storbritannia ut av EU, finnes det nå ingen andre utveier enn å be folket avgjøre hvem som skal få sikre at Storbritannia forlater EU slik det britiske folk har krevd, sa Johnson.

Demonstranter har de siste dagene samlet seg utenfor det britiske parlamentet.

Johnson tok ordet umiddelbart etter at Regjeringen for andre gang onsdag kveld tapte avstemningen hvor Underhuset krever at Regjeringen utsetter brexit til 20. januar 2020.

Dette skjer knapt en uke etter at det ble klart at statsministeren vil stenge ned det britiske parlamentet i fem uker, i det som ble sett på som et forsøk på å hindre at parlamentet stanser brexit-prosessen. Planen har så langt fungerte dårlig for Johnson.

Partimassakren setter spor

Etter at Boris Johnson tok over som statsminister etter Theresa May, har Det konservative partiet krympet fra 317 representanter til 289 representanter i Underhuset.

Tidligere finansminister Philip Hammond var en av de konservative som ble kastet ut av partiet i går.
  • Først tapte Boris Johnson én representant i et lokalt suppleringsvalg.
  • Før tirsdagens avstemning valgte representanten Phillip Lee å gå over til Liberaldemokratene. Dermed mistet toryene flertallet.
  • Så valgte altså Boris Johnson tirsdag kveld selv å kaste ut alle de 21 rebellene som stemte mot ham og partiet.

Johnson-regjeringen er allerede en mindretallsregjering, men er sikret parlamentarisk flertall gjennom en avtale med det nordirske støttepartiet DUP.

Partiets 10 representanter sikret toryene flertall.