Verden

Trumps tidligere forsvarsminister går hardt ut mot presidenten

Jim Mattis mener Donald Trump ikke engang later som han prøver å samle folket i USA. Trumps egen pressesekretær sammenligner presidenten med Winston Churchill.

James Mattis, president Donald Trumps tidligere forsvarsminister, gir i en uttalelse Trump skylden for uroen i landet. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB scanpix

 • NTB
 • Daniel Røed-Johansen

«Donald Trump er den første presidenten i min levetid som ikke gjør noe for å forene det amerikanske folket – han later ikke engang som han prøver. I stedet prøver han å splitte oss», sier Mattis i en uttalelse til magasinet The Atlantic.

Den tidligere forsvarsministeren oppfordrer det amerikanske folket til å «avvise og stille til ansvar personer i posisjon som gjør narr av grunnloven».

– Vi er vitne til konsekvensene av tre år uten ansvarlig lederskap, sier Mattis.

Har fått nok

Mattis ble Trumps første og USAs 26. forsvarsminister 20. januar 2017. Han satt i ett år og elleve måneder. Han var uenig med presidenten i flere sentrale utenrikspolitiske saker og trakk seg etter at Trump mot Mattis' vilje kunngjorde en amerikansk tilbaketrekking fra Syria.

Mattis har siden avgangen latt være å gå offentlig ut mot president Trump, fordi han mener han skylder nasjonen ro mens Trump sitter ved makten.

Frem til nå. Etter Trumps handlinger de siste dagene har han fått nok. Presidenten har fått hard kritikk etter at demonstranter mandag kveld ble fysisk fjernet av politistyrker for at Trump kunne gjennomføre et bibel-stunt utenfor en kirke som var blitt brannskadet.

Det gikk ikke lang tid etter den tidligere forsvarsministerens utspill før Trump slo tilbake mot kritikken. På Twitter kaller han Mattis for «verdens mest overvurderte general».

– Jeg ga ham et nytt liv, nye ting å gjøre og nye slag å vinne, men han oppnådde sjelden suksess. Jeg likte ikke hans «lederstil» eller mye annet ved ham, og mange er enige. Glad han er borte! raser Trump i en melding.

Les også

USAs tre nasjonale kriser kan bli nådestøtet for Trump. Slik vil de prege valgkampen.

Sammenlignes med Churchill

Så trakk Trumps pressesekretær, Kayleigh McEnany, linjer til historien og statsledere som Winston Churchill.

McEnany sammenlignet Trumps «spasertur» til kirken med en episode fra andre verdenskrig, da den daværende britiske statsministeren inspiserte bombede gater i London.

– Gjennom historien har vi sett presidenter og ledere i verden som har hatt øyeblikk av lederskap. Det har vært veldig kraftfulle symboler på motstandskraft og besluttsomhet som var viktige for en nasjon å se, sa talspersonen.

For presidenten var fotoseansen med en bibel utenfor kirken «et kraftfullt og viktig budskap» om at «opprørerne, plyndrerne og anarkistene ikke vil seire», fastslo McEnany.

Trumps pressesekretær sammenlignet presidenten med Winston Churchill. Foto: ASSOCIATED PRESS / NTB scanpix

Roligere protester natt til torsdag

Mandag 25. mai mistet George Floyd livet etter at en politimann i Minneapolis satt med kneet på halsen hans i flere minutter. Hendelsen ble filmet og satte fyr på debatten om rasisme. Protestene har spredt seg til mange amerikanske byer.

Siktelsen mot politibetjenten som knelte på Floyds hals, ble onsdag endret til forsettlig drap. Også de tre andre politifolkene som deltok i pågripelsen, siktes for medvirkning.

Onsdag kveld og natt til torsdag gikk demonstrasjonene roligere for seg enn de siste dagene. I New York var det imidlertid mange som trosset portforbudet, skriver The New York Times. Ifølge CNN ble minst 90 demonstranter arrestert. Det er likevel en nedgang fra kvelden før, da over 280 personer skal ha blitt arrestert, opplyser politiet.

I New Orleans melder politiet at de brukte tåregass for å hindre fysisk konfrontasjon med demonstranter.

I flere byer fortsetter de fredelige demonstrasjonene gjennom natten amerikansk tid.

Demonstranter i New York ble onsdag kveld amerikansk tid arrestert for å ha brutt portforbudet som gjaldt for tredje kveld på rad. Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters / NTB scanpix

Vil ikke bruke aktive soldater

Mandag truet Trump med at han ville overstyre guvernørene i delstatene og bruke nasjonale militærstyrker mot demonstranter.

Onsdag uttalte imidlertid USAs forsvarsminister Mark Esper at det ikke vil være riktig å bruke militæret til dette.

Bruk av soldater i aktiv tjeneste bør være siste utvei, sa han og fastslo:

– Vi er ikke i en av de situasjonene nå.

Obama tok til orde for politireformer

Også tidligere presidenter kastet seg inn i debatten onsdag.

Barack Obama tok til orde for politireformer. Han ba alle ordførere i USA om å gå gjennom maktbruk av politiet.

Han rettet samtidig en hilsen til unge, svarte amerikanere.

– Jeg vil snakke direkte til dere unge svarte menn og kvinner i dette landet. Jeg vil at du skal vite at du betyr noe. Jeg vil at du skal vite at drømmene dine betyr noe, sa Barack Obama i et direktesendt folkemøte på nett.

Barack Obama snakket under et digitalt folkemøte. Foto: AP / NTB scanpix

Jimmy Carter, USAs eldste gjenlevende president, sa at det smerter ham å se uretten som begås i USA, men at vold ikke er løsningen.

– Vi må alle rette søkelyset mot den umoralske rasediskrimineringen. Men vold, enten den er spontan eller bevisst oppfordret, er ikke løsningen, heter det i uttalelsen fra Carters senter.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kjente republikanere vender ryggen til Trump før valget

 2. VERDEN

  USAs forsvarsminister forsvarer bruk av nasjonalgarden under demonstrasjonene mot rasisme

 3. VERDEN

  Trump kaller voldelige demonstrasjoner for «terrorisme» og truer med hæren

 4. KOMMENTAR

  Mener Donald Trump alvor med å sette inn militæret? Er borgerkrig en reell fare?

 5. VERDEN

  – Kan bli husket som et av de definerende øyeblikkene i Trumps presidentskap

 6. VERDEN

  Obama etter at forsvarsløs svart mann døde i politiets varetekt: – Rasisme kan ikke være normalen i USA