Verden

USA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet

USA bekrefter at de har utestengt NATO-allierte Tyrkia fra F-35-programmet etter at landet kjøpte rakettsystemet S-400 fra Russland.

Tyrkia har bestilt over 100 F-35-fly fra USA, men er nå utestengt av F-35-programmet etter at de kjøpte det russiske rakettsystemet S400. Foto: Kang Jong-min / Newsis via AP / NTB scanpix

 • NTB

USA har gjentatte ganger advart Tyrkia mot å kjøpe det russiske systemet, siden det ikke er kompatibelt med NATOs våpensystemer, spesielt F-35-programmet.

I en uttalelse fra Det hvite hus onsdag kveld heter det at avgjørelsen om å kjøpe det russiske rakettsystemet «gjør videre deltagelse i F-35 umulig».

Amerikanerne har truet med å nekte Tyrkia å kjøpe kampflyene med mindre landet slår strek over avtalen om å kjøpe det russiske rakettsystemet innen 31. juli.

Norsk støtte

USA har tidligere stanset tyrkiske flyveres F-35-trening i USA, samt leveranser av deler og manualer tilknyttet kampflyene. Tyrkia har en kontrakt om kjøp av rundt 100 fly av typen F-35.

Norge er også med i kampflyprogrammet, og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har uttrykt støtte til USAs syn i saken.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har imidlertid nektet å gi etter for presset, og i forrige uke mottok Tyrkia sin første leveranse av det russiske missilforsvarssystemet.

USAs fungerende forsvarsminister Mark Esper under en høring i Senatet tirsdag. Foto: Manuel Balce Ceneta /AP / NTB scanpix

– Dømt til kollaps

Amerikanerne mener det er en risiko for at sensitiv informasjon om F-35 kan lekke til russerne om Tyrkia integrerer S-400 i sitt forsvar. Tyrkerne har på den andre siden klaget på at de har fått dårlige betingelser for å kjøpe det amerikanske alternativet Patriot-systemet.

USA har også sagt at Tyrkia kan bli møtt med økonomiske sanksjoner dersom kjøpet gjennomføres, men har foreløpig ikke kommet med noen.

– Et F-35-prosjekt der Tyrkia utestenges, er dømt til å kollapse, har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan tidligere hevdet.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. F-35
 2. Tyrkia
 3. USA
 4. Russland

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Putin viste jagerfly til Erdogan. – Er de til salgs?

 2. VERDEN
  Publisert:

  Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg

 3. VERDEN
  Publisert:

  De spiste is og lo. Deretter startet presidentene flysamtalene som kan splitte NATO.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Erdogan trosser Trump og resten av Vesten. Måtte han gi Putin noe?

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trosser NATO: Tyrkia har kjøpt de første russiske missilene

 6. VERDEN
  Publisert:

  Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan