Verden

USA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet

USA bekrefter at de har utestengt NATO-allierte Tyrkia fra F-35-programmet etter at landet kjøpte rakettsystemet S-400 fra Russland.

Tyrkia har bestilt over 100 F-35-fly fra USA, men er nå utestengt av F-35-programmet etter at de kjøpte det russiske rakettsystemet S400. Kang Jong-min / Newsis via AP / NTB scanpix

 • NTB

USA har gjentatte ganger advart Tyrkia mot å kjøpe det russiske systemet, siden det ikke er kompatibelt med NATOs våpensystemer, spesielt F-35-programmet.

I en uttalelse fra Det hvite hus onsdag kveld heter det at avgjørelsen om å kjøpe det russiske rakettsystemet «gjør videre deltagelse i F-35 umulig».

Amerikanerne har truet med å nekte Tyrkia å kjøpe kampflyene med mindre landet slår strek over avtalen om å kjøpe det russiske rakettsystemet innen 31. juli.

Norsk støtte

USA har tidligere stanset tyrkiske flyveres F-35-trening i USA, samt leveranser av deler og manualer tilknyttet kampflyene. Tyrkia har en kontrakt om kjøp av rundt 100 fly av typen F-35.

Norge er også med i kampflyprogrammet, og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har uttrykt støtte til USAs syn i saken.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har imidlertid nektet å gi etter for presset, og i forrige uke mottok Tyrkia sin første leveranse av det russiske missilforsvarssystemet.

USAs fungerende forsvarsminister Mark Esper under en høring i Senatet tirsdag. Manuel Balce Ceneta /AP / NTB scanpix

– Dømt til kollaps

Amerikanerne mener det er en risiko for at sensitiv informasjon om F-35 kan lekke til russerne om Tyrkia integrerer S-400 i sitt forsvar. Tyrkerne har på den andre siden klaget på at de har fått dårlige betingelser for å kjøpe det amerikanske alternativet Patriot-systemet.

USA har også sagt at Tyrkia kan bli møtt med økonomiske sanksjoner dersom kjøpet gjennomføres, men har foreløpig ikke kommet med noen.

– Et F-35-prosjekt der Tyrkia utestenges, er dømt til å kollapse, har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan tidligere hevdet.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. F-35
 2. Tyrkia
 3. USA
 4. Russland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg

 2. VERDEN

  Putin viste jagerfly til Erdogan. – Er de til salgs?

 3. VERDEN

  Trosser NATO: Tyrkia har kjøpt de første russiske missilene

 4. VERDEN

  Erdogan trosser Trump og resten av Vesten. Måtte han gi Putin noe?

 5. VERDEN

  De spiste is og lo. Deretter startet presidentene flysamtalene som kan splitte NATO.

 6. VERDEN

  Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan