Verden

Over 1000 pågrepet etter protester i Russland

Rett før en ny runde med demonstrasjoner tok til lørdag, ble advokaten Ljubov Sobol pågrepet. Samtidig kom nyheten om at den fengslede opposisjonslederen er under etterforskning for hvitvasking av penger.

Den profilerte frontfiguren for Moskva-demonstrasjonene, Ljubov Sobol (31), ble pågrepet lørdag.
  • Inger Lise Hammerstrøm
    Journalist
  • Per Kristian Aale
    Aftenpostens korrespondent i Russland

Over 1000 personer er så langt pågrepet i nye protester i Moskva, ifølge Reuters. Ifølge den uavhengige TV-kanalen Regn avhøres de pågrepne av politiet. De får ikke tilgang til advokat.

Journalister på stedet rapporterer at det føles som at det er unntakstilstand i Moskva. Fra høyttalere messes det jevnlig:

«Borgere, politiet jobber med å garantere deres sikkerhet. Dette er deres egne sønner.»

Store politistyrker var ute i gatene og arresterte demonstranter lørdag.

På TV Regn ble det vist bilder av en demonstrant som høflig ba politiet om å presentere seg. Da gikk de fire politimennene løs på ham og banket ham opp med køller.

Denne videoen viser hvordan en mann blir banket løs på med batonger.

– Etter hvilken paragraf arresterer dere meg, ropte hun

Frontfiguren for demonstrasjonene for et fritt valg i Moskva, Ljubov Sobol (31) er blant de pågrepne.

En direktesending fra TV Regn viser hvordan Sobol ble møtt av et stort presseombud da hun kom ut av hjemmet sitt.

Da hun satte seg inn i en taxi kom det totalt åtte politimenn, hvorav tre vanlige og fem spesialpoliti, utrustet med hjelmer, skuddsikre vester, knebeskyttere og våpen.

Sobol som er advokat, krevde at politimennene presenterte seg og oppga begrunnelse for at hun ble arrestert slik det ifølge russisk lov er påkrevd.

To av politimennene viste frem ID, men så raskt ut til å miste tålmodigheten og dro henne med seg.

– Etter hvilken paragraf arresterer dere meg, ropte Sobol gjentatte ganger.

Hun fikk ikke noe svar og ble dratt inn i den ventende politibilen.

Les også

Sist lørdag fikk folk juling av politiet. Nå planlegger hun nye Moskva-protester hver helg.

Tilfeldig turist pågrepet

Den uavhengige kandidaten Konstantin Jankauskas ble lørdag sluppet ut fra varetekt etter at han har sittet inne i åtte dager for å ha deltatt i en ulovlig demonstrasjon. TV-bilder viste at politiet pågrep ham med en gang han kom ut fra varetekten, og kjørte ham bort.

Også tilfeldige personer skal ha blitt anholdt av politiet. En utenlandsk turist, som tilfeldigvis var til stede skal ha blitt dratt av gårde mens en gråtende kone med et barn kom løpende etter, melder uavhengige russiske medier.

Bilder og TV-opptak viser at politiet som er ute i gatene er maskert – trolig for å unngå å bli identifisert.

Politiet arresterte også folk idet de kom ut fra T-banestasjonen – før de hadde rukket å demonstrere eller gå i butikker eller andre gjøremål.

Et betydelig antall politimenn har stengt av store deler av sentrum i Moskva, slik at mange demonstranter ikke slipper til stedet der protestene skulle foregå, melder russiske medier.

Flere teleoperatørene har stengt av mobilt internett i sentrum av Moskva, skriver den uavhengige russiske avisen, Novaja Gazeta.

Rektor truer studenter som deltar i demonstrasjoner

Minst 6000 personer har ifølge AFP meldt seg på marsjen på Facebook arrangementet. Protesten er ikke offentlig godkjent, og er derfor definert som en marsj, skriver Deutsche Welle.

Politiet i Moskva sier 1500 personer deltok i protestene, men bilder fra stedet tyder på at det er snakk om mange fler, ifølge Reuters.

Rektoren for Moskva statlige pedagogiske universitet sier at studenter som deltar i lørdagens demonstrasjoner, kan bli straffet. Aleksej Lubkob sier at det «ikke er forenlig med videre studier», ifølge nyhetsbyrået Tass.

Dette er tredje uke på rad at det avholdes det protester i Moskva. Demonstrantene krever at opposisjonen og uavhengige kandidater får stille i frie og rettferdige lokalvalg i september.

I alt 62 kandidater har levert inn underskrifter. Loven gir dem rett til å stille til lokalvalg hvis de har mer enn 5000 underskrifter. 57 av dem ble imidlertid avvist av Moskvas valgkomité på grunnlag av det komiteen mener er ugyldige underskrifter.

Opposisjonsleder etterforskes for hvitvasking

Samtidig som protestene finner sted i Moskvas gater kom meldingen om at organisasjonen til den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, er anklaget for hvitvasking.

Organisasjonen har arbeidet med å avdekke korrupsjon blant høytstående russiske tjenestemenn. De blir nå etterforsket for å ha mottatt store pengesummer som har vært opptjent ulovlig fra tredjeparter.

Navalnyj ble forrige uke fengslet i 30 dager for å ha oppfordret til protester.

Under borgermestervalget i 2013 fikk den sterkt regimekritiske politikeren 27 prosent av stemmene. Han er blitt fengslet for å ha oppfordret til protester flere ganger siden da.

Dette bildet fra 29. juli viser den fengslede opposisjonslederen Aleksej Navalnyj på sykehus. Han ble sendt dit fra fengselet etter mistanke om forgiftning.

– Kandidatene er utestengt fordi de er en politisk trussel, forklarte Grigorij Golosov, professor i statsvitenskap ved Det europeiske universitetet i St. Petersburg, til Aftenposten forrige uke.

Han forklarte at det er ekstremt viktig for nasjonale myndigheter å sikre et regimevennlig styre i Moskva.

Et stort antall soldater er utplassert i Moskvas gater lørdag.

– En plass i byens styre gir en plattform til å ytre seg og bygge karriere for disse kandidatene. I tillegg har hovedstaden tidligere vært sentrum for en rekke protester mot myndighetene, sa Golosov.

Protestene og de kraftige reaksjonene fra myndighetene kan også sees som en forsmak på hva som kommer til å skje i presidentvalget i 2024. Selv om president Putin ikke har lov til å gå inn i en femte periode som president, forventer flere at han vil finne en måte å skrive om Russlands grunnlov slik at han kan bli sittende.

Les mer om

  1. Moskva
  2. Russland