Verden

Norske domstoler trekker seg fra EØS-samarbeid med Polen

Justisreformene i Polen er møtt med massiv kritikk. Nå setter den norske domstolsadministrasjonen foten ned og trekker seg fra EØS-samarbeid med Polen. Begrunnelse er at tilliten er borte.

De norske EØS-midlene går blant annet til å styrke justisvesenet i mottagerlandene. Domstolene er involvert i slikt samarbeid med flere land. Nå gir domstolenes administrasjon opp å få til en avtale med Polen.

– Vi kan ikke være partnere med et justisdepartement som aktivt undergraver domstolenes funksjon, sier direktør Sven Marius Urke i Domstolsadministrasjonen.

Urke prøvde i det lengste å få på plass en avtale. Etter nesten tre år kastet han inn håndkleet. Parallelt med en dialog som ofte virket konstruktiv, har nedbyggingen av rettsstaten bare fortsatt.

For en måned siden demonstrerte dommere fra Norge og mange andre land i Warszawa. De støttet polske kolleger i kampen mot den såkalte munnkurvloven. Loven ble vedtatt. Det er nå forbudt for dommere å kritisere regjeringens justisreformer. Den første saken mot en dommer som anklages for brudd på denne loven, skal opp 20. mars.

Høyesterettsjustitiarius Malgorzata Gersdorf i Polen er blitt et symbol på kampen for en uavhengig domstol og mot de omstridte rettsreformene i Polen. Men hun går snart av med pensjon.

Les også

  1. Norske domstoler trekker seg fra EØS-samarbeid med Polen. Begrunnelse: tilliten er borte.

  2. Norske jurister protesterte i Warszawa. De frykter at det som skjer i Polen kan skade hele Europa.

  3. Hun trosser svertekampanjer og hatbrev: – Dette skal ikke skje i et demokratisk land

  4. EU nøler foran kanten av stupet | Ørstavik og Kobbeltvedt

Les mer om

  1. Oppsummert-type