Pentagon: 20.000 vil dø hver dag i Sør-Korea hvis det blir krig

Amerikanske forsvarsmyndigheter har regnet på kostnadene hvis de går til krig mot Nord-Korea. – Vi håper fortsatt på en fredelig løsning, sier USAs fungerende ambassadør til Norge.

Politiet og sikkerhetsmyndighetene i Sør-Koreas hovedstad Seoul øvde denne uken på å håndtere et terrorangrep. Byen har ti millioner innbyggere og ligger tett på grensen til Nord-Korea.
  • Kristoffer Rønneberg

Sannsynligheten for at det blir krig mellom USA og Nord-Korea er 50 prosent, mener James Stavridis, en tidligere admiral som nå er rektor ved den prestisjetunge Fletcher-skolen for internasjonale studier.

Overfor avisen Los Angeles Times sier Stavridis, som tidligere har vært svært kritisk overfor Trump-administrasjonens håndtering av Nord-Korea, at verden nå er nærmere en atomkrig enn på noe tidspunkt siden Cuba-krisen i 1962.

Og hvor sannsynlig mener Stavridis at det er med en atomkrig akkurat nå?

10 prosent, anslår den tidligere admiralen.

Sør-koreanske marinesoldater på øvelse. Den militære aktiviteten på og rundt halvøya har tatt seg kraftig opp de siste månedene.

Mener at USA har «erklært krig» mot Nord-Korea

En krig vil være katastrofal selv uten at noen av partene benytter seg av atomvåpen, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet.

Forsvarstoppene i Pentagon-bygningen har anslått at 20.000 mennesker vil bli drept hver dag i Sør-Korea dersom det blir krig, sier Rob Givens, en tidligere general i det amerikanske luftforsvaret, til Los Angeles Times.

Nord-Koreas utenriksminister, Ri Yong-ho, sa på mandag at USA allerede har «erklært krig» mot Nord-Korea i form av president Trumps stadige Twitter-angrep mot landets leder, Kim Jong-un.

Ri Yong-ho, Nord-Koreas utenriksminister, var i New York denne uken for å delta på åpningen av FNs generalforsamling.

– Vi har ikke erklært krig, slo Trumps pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders fast mandag ettermiddag, før hun betegnet påstanden som «absurd».

Nord-Korea har for vane å påstå at andre land har «erklært krig» mot Pyongyang, påpeker Asia-forskeren Isaac Stone Fish ved tankesmien Asia Society.

Let's all calm down about this. I'm going to tweet out other times that North Korea has said something was a "decla… https://t.co/GcpVJdLbO5In Feb 2016, Pyongyang said Seoul pulling out of the Kaesong complex was a "declaration of war." https://t.co/b5nqtfS6FnIn July 2016, they said US santions against Kim Jong Un were "a declaration of war." https://t.co/AVlR74gJMX

USA-toppdiplomat: «Dramatisk eskalering»

Men likevel: Spenningsnivået øker for hver dag, sier Jim DeHart, USAs fungerende ambassadør til Norge.

Jim DeHart, USAs fungerende ambassadør til Norge, forsvarer president Trumps harde verbale angrep på Kim Jong-un.

– Det vi ser, er en dramatisk eskalering når det gjelder Nord-Korea. Den siste tiden har vi sett stadig flere rakettoppskytninger og en stor prøvesprengning. Vi har nådd et punkt der dette rett og slett er uakseptabelt for oss – vi er nødt til å gjøre noe, sier DeHart til Aftenposten.

Han understreker at USA fortsatt ønsker en fredelig løsning gjennom en kombinasjon av diplomati, samarbeid med Nord-Koreas naboland og sanksjoner mot regimet i Pyongyang.

– Men Kim Jong-uns handlinger gjør at det er grunn til bekymring, sier han.

Forsvarer Trumps Twitter-utspill

Han forsvarer president Trumps verbale angrep mot Kim, som presidenten blant annet har omtalt som «Little Rocket Man».

– Jeg tolker utspillene hans som en indikasjon på hvor viktig denne saken er for ham og at det er på toppen av prioriteringslisten vår. Det indikerer at denne saken, sett med presidentens øyne, er den største trusselen vi står overfor, sier DeHart.

– Men du våkner vel opp hver morgen og er en smule spent på hva presidenten har skrevet på Twitter siden sist?

– Jeg våkner opp, ser det siste utspillet og tenker: Hvordan kan vi ta dette, forsterke det og gjøre det om til en produktiv tilnærming som kan prøve å løse problemet på en effektiv måte? For å være ærlig er jeg mer bekymret for å våkne opp og å lese at Nord-Korea har gjennomført enda en rakettoppskytning eller en ny prøvesprengning. Det er slike nyheter som minner meg på hvor mye det haster å finne en løsning, sier DeHart.

En demonstrasjon mot USA ble gjennomført før helgen på Kim Il Sung-plassen i Pyongyang, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Kineserne er misfornøyde med ordkrigen

De siste dagene har Nord-Korea styrket forsvaret sitt langs landets østkyst etter at et amerikansk B1-bombefly, eskortert av flere F15-jagerfly, patruljerte internasjonalt luftrom like utenfor denne kystlinjen på lørdag.

Utenriksminister Ri Yong-ho truet på mandag med å skyte ned amerikanske bombefly i området – også dersom de befinner seg utenfor nordkoreansk luftrom.

Fra Russland og Kina kommer advarslene stadig oftere. Begge landene deler en grense med Nord-Korea og har vært klare på at de på ingen måte støtter en militær løsning på konflikten.

– Kina misliker den eskalerende ordkrigen mellom USA og Nord-Korea, sa Lu Kang, en talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, på en pressekonferanse tirsdag.