20 år siden prinsesse Diana døde: Se hennes liv i bilder

Torsdag er det 20 år siden britenes prinsesse Diana døde i en tragisk bilulykke i Paris.

De britiske prinsene William og Harry la ned blomster til minne om sin mor ved portene til Kensington Palace i London onsdag kveld.

Den 31. august 1997 mottok verden den rystende beskjeden om at Diana, tidligere prinsesse av Wales, var død. Nesten to år etter at skilsmissen mellom Diana og prins Charles var et faktum, hadde hun vært ute i Paris med sin nye kjæreste, milliardæren Dodi Al Fayed. På vei hjem skjedde den tragiske bilulykken som tok Dianas liv.

Onsdag ettermiddag besøkte prins William og prins Harry det kongelige slottet Kensington Palace i London for å minnes sin mor. De to var henholdsvis 15 og 12 år gamle da hun døde.

Sammen med hertuginne Kate besøkte prins William onsdag den hvite hagen ved Kensington Palace, som ble laget til ære for Diana.

Kensington Palace var Dianas offisielle residens frem til hennes død. Prinsene besøkte slottets såkalte hvite hage, som ble laget til ære for Diana. Hagen ble plantet med komposten av de rundt 60 millioner blomstene som ble lagt ned utenfor Kensington Palace i dagene etter Lady Dianas begravelse.

I øsende regn la William og Harry også ned nye blomster ved portene til slottet. Der har flere de siste dagene lagt ned buketter og bilder for å markere at det er 20 år siden folkets prinsesse gikk bort.

Ifølge The Guardian sa Prins Harry til representanter for veldedighetsorganisasjonene Diana støttet at alle mistet noen den dagen hun gikk bort.

Her er Dianas liv i bilder.

Kysset: Giftermålet med Charles sto i St. Pauls-katedralen i London den 29. juli 1981. Bildet av de nygifte ble tatt på balkongen på Buckingham Palace. Flere enn 750 millioner TV-seere fulgte begivenheten på direkten.
Svigermor: Lady Diana og Dronning Elizabeth i et hyggelig øyeblikk. Bildet av Diana som medlem av det britiske kongehuset skulle forandre seg dramatisk utover 1990-tallet.
Barnehageassistenten: Den ukjente Diana Frances Spencer jobbet med barn i St. Georges Square i London da ryktene om romansen med Prins Charles slo inn for fullt.
Forlovelsen: Arveprinsen Charles hadde passert tredve år, og det britiske folket begynte å bli utålmodige. I februar 1981 ble forlovelsen med Lady Diana Spencer annonsert.
Humanisten: Diana tok fra midten av 1980-tallet skrittet inn i veldedighetens verden. Fra sin posisjon i det britiske kongehuset ble hun en kraft for hjelpeorganisasjoner og svakerestilte grupper i samfunnet. Hun var blant de første celebritetene som offentlig håndhilste på AIDS-syke.
Mor: Prinsesse Diana besøkte Niagarafossen sammen med sønnene William og Harry i oktober 1991. De to sønnene – som var født med to års mellomrom – hadde et nært forhold til sin mor.
Familieferie: Diana, William og Harry i Innsbruck sensommeren 1994. Pappa Charles er fraværende.
Fasaden: Ekteskapet gikk mot slutten. Familien er samlet under 50-års markeringen for slutten på andre verdenskrig i mai 1995. Paret har vært separert i snart tre år.
Ryggrad: I et oppsiktsvekkende intervju på BBC i november 1995 fortalte Diana om egne personlige problemer og mangel på støtte innad i kongefamilien. Det skulle gå mindre enn et år før skilsmissepapirene var undertegnet.
Hjerterdame: Diana på besøk hos kreftsyke barn ved Shaukat Khanum Memorial Cancer Hospital i Lahore i Pakistan vinteren 1996.
Landminene: Prinsessens engasjement for ofre etter landminer tok henne verden rundt. Her er hun samme med blant andre 13-åringen Sandra Thijica ved klinikken Neves Bendinha Orthopedic Workshop i utkanten av Luanda i Angola i januar 1997.
Feltarbeideren: Diana på vei gjennom et minefelt i Angola i januar 1997.
Smilet: En blid Diana var med på å åpne Richard Atteboroghs kunstsenter i Leicester i mai 1997.
Hjelperen: Det siste oppdraget gikk til Balkan i begynnelsen av august 1997. Her hilser Diana på unge barn i Tuzla fra en av Norsk Folkehjelps biler.
Balkan: Under Dianas besøk på Balkan møtte hun flere norske representanter for hjelpeorganisasjoner, og ble fulgt til et møte med Norsk Folkehjelp av Halle Jørn Hanssen.
Siste ferie: Diana og kjæresten Dodi Al Fayed på bryggen i St. Tropez på den franske rivieraen en uke før den fatale bilturen i Paris.
Paris: Sjåføren Henri Paul, Diana og kjæresten Dodi Al Fayed inne på Hotel Ritz få minutter før den skjebnesvangre bilturen ned i Pont de l'Alma-tunnelen i Paris.
Siste tur: Diana har spist middag sammen med Dodi Al ayed på Ritz Hotel i Paris, og blir fotografert er på vei ut av overvåkingskameraet på hotellet.
Slutten: Fire personer satt i bilen da det smalt klokken 00.25. Sjåføren Henri Paul og Dodi Al Fayad omkom momentant, mens Diana ble erklært død klokken 04.00. Al Fayeds livvakt Trevor Rees-Jones overlevde kollisjonen.
Hjemkomsten: Kisten med Diana ble brakt hjem til en nasjon i sorg allerede samme døgn som dødsulykken i Paris.
Tausheten: Det britiske kongehuset reagerte ikke offentlig på Dianas død før presset fra opinionen ble for tungt. Det skal ha vært første og hittil eneste gang at Dronning Elizabeth har satt familien foran nasjonen.
Blomstene: Dronning Elisabeth og Prins Philip kom til slutt ut fra Buckingham Palace for å møte de mange fremmøtte.
Det siste farvel: Den 6. september ble kisten med Diana kjørt til familiens gravsted ved Spencer-familiens eiendom ved Althorp nord for London. Broren Earl Spencer, sønnene William og Harry samt Prins Charles tar et siste farvel.
Broren: Earl Spencer leser hilsener i blomsterhavet ved Dianas grav få dager etter begravelsen.
Graven: Lady Diana Spencer ligger begravet på en øy på familiens eiendom.