Verden

Domstol: Nederland delvis ansvarlig for dødsfall i Srebrenica

Nederland er delvis ansvarlig for over 300 av dødsfallene under Srebrenica-massakren i Bosnia, fastslår en nederlandsk ankedomstol.

En kvinne sørger ved minnesstedet i Potocari nær Srebrenica i forbindelse med markeringen av at det var 20 år siden massakren. DADO RUVIC / X02714

 • NTB

Den bosnisk-serbiske militære lederen Ratko Mladic (t.v.) skåler med kommandanten for de nederlandske soldatene i Srebrenica, Thom Karremans (i midten), i juli 1995. Dagen etter ble over 300 muslimske menn i FN-leiren i byen overgitt til de bosnisk-serbiske styrkene. Foto: AP/NTB scanpix

– Retten finner at den nederlandske staten handlet ulovlig, sa dommer Gepke Dulek tirsdag.

Konklusjonen er delvis i tråd med en kjennelse fra en lavere domstol i 2014. Den fastslo at Nederland har et erstatningsansvar overfor de etterlatte.

De over 300 muslimske mennene befant seg i leiren til nederlandske fredsbevarende FN-styrker i Srebrenica i juli 1995. Mennene ble overgitt til bosnisk-serbiske styrker som senere drepte dem.

Til sammen ble rundt 8.000 muslimske menn og gutter drept i den verste massakren i Europa siden andre verdenskrig.

Mindre ansvar

Ankedomstolen i Haag mener de nederlandske soldatene må ha visst at det var en reell risiko for at mennene kunne bli drept eller utsatt for umenneskelig behandling.

Men de muslimske bosnierne ville bare hatt 30 prosents sannsynlighet for å overleve hvis de hadde fått bli i FN-leiren, ifølge domstolen. Nederland er derfor bare ansvarlig for 30 prosent av de etterlattes tap.

Erstatningsansvaret er dermed betydelig redusert sammenlignet med kjennelsen fra 2014.

En gruppe kvinnelige etterlatte som var til stede i retten tirsdag, var svært misfornøyd med utfallet. Munira Subasic, leder for organisasjonen Srebrenicas mødre, reiste seg opp og rettet en pekefinger mot dommeren.

– Dette er en stor urett, sa hun.

«Sikker sone»

En av de etterlattes advokater, Marco Gerritsen, mener likevel at utfallet juridisk sett ikke er så galt. Både de etterlatte og den nederlandske regjeringen anket kjennelsen i 2014. Nå kan partene begynne å diskutere erstatningsutbetalingene.

Et stort antall flyktninger strømmet til den lille muslimske enklaven Srebrenica i den serbiske delen av Bosnia på begynnelsen av 1990-tallet. FN erklærte byen som «sikker sone» der de muslimske flyktningene var garantert beskyttelse.

Likevel ble byen i 1995 utsatt for en bosnisk-serbisk offensiv under ledelse av generalen Ratko Mladic, som ikke lot seg stanse av den lett bevæpnede nederlandske FN-enheten på 600 soldater. De muslimske guttene og mennene ble drept i løpet av noen få dager i skogene og på åkrene rundt byen.

Tidligere denne uken ble det kjent at også en gruppe tidligere nederlandske FN-soldater sakssøker regjeringen. Bakgrunnen er at regjeringen i fjor erkjente at soldatene i Srebrenica var blitt sendt på et umulig oppdrag.

 1. Les også

  Norge er svært bekymret for økte konflikter på Balkan. Nå øker Brende bistanden kraftig.

 2. Les også

  20 år etter freden i Bosnia-Hercegovina, har landet fremdeles en lang vei å gå | Kristin Toverud Klaveness

 3. Les også

  Kronikk: Forbrytelsen i Srebrenica - et folkemord verdenssamfunnet ikke stanset

 4. Les også

  Fremtidige krigsforbrytere kan ikke lenger føle seg trygge på at de ikke vil bli straffet | Sofie A. E. Høgestøl

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Nederland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  25 år siden 8000 ble drept i Srebrenica. Fremdeles begraves de døde.

 2. VERDEN

  «Slakteren fra Bosnia» dømt til livsvarig fengsel for folkemord

 3. KRONIKK

  For 25 år siden skjedde et folkemord i Europa. Det vil mange at vi skal glemme.

 4. VERDEN

  De var ansvarlige for det største blodbadet i Europa etter krigen. Likevel blir det sett på som helter.

 5. VERDEN

  Karadzic må sone resten av livet i fengsel for krigsforbrytelser

 6. SPORT

  25 år etter krigen er landet fortsatt splittet i tre. Det skaper kaos for denne gjengen.